Eget dricksvatten
Som fastighetsägare med enskild brunn ansvarar du själv för att provta ditt dricksvatten för att se till att det håller en bra kvalitet. Bygg- och miljöenheten rekommenderar att provtagning sker regelbundet eftersom vattnets kvalitet kan förändras över tid. Har du barn under två år bör du provta vattnet en gång per år och i annat fall minst vart tredje år. Det kan vara bra att variera tidpunkt på året när vattnet provtas eftersom kvaliteten kan variera beroende på säsong.
Det finns företag som erbjuder snabbmetoder för att kontrollera dricksvattnet. Dessa snabbmetoder är ofta billiga men inte helt tillförlitliga och mäter ofta en parameter i taget. Anlita därför alltid ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium vid provtagning.
Mer information om att testa dricksvattnet i egen brunn hittar du hos Livsmedelsverket.
Egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk – Livsmedelsverket
Livsmedelsverksamhet
Om du är fastighets- eller verksamhetsägare med en kommersiell eller offentlig verksamhet, och alltså tillhandahåller vatten till hyresgäster eller kunder, omfattas du av dricksvattenföreskrifterna. Det innebär att du ska registrera din anläggning som en livsmedelsverksamhet.
Vid överlåtelse av en fastighet är det viktigt att köparen ser till att dricksvattnet i brunnen är analyserat.
Du kan läsa mer om detta i Livsmedelsverkets informationsmaterial:
Broschyr: Köpa eller sälja hus med enskilt vatten och avlopp -Livsmedelsverket
Att borra eller gräva efter vatten kräver ingen ansökan eller anmälan. Bygg- och miljöenheten rekommenderar dock att dricksvattnets kvalitet undersöks, så att vattnet inte innehåller några skadliga ämnen eller mikroorganismer. Detta gäller i synnerhet äldre grävda brunnar.
Säkerhetsavståndet mellan dricksvattenbrunnar och avloppsanordningar bör vara så stort som möjligt, oftast minst 50 meter.
Du som som får ditt dricksvatten från egen brunn eller vattentäkt har eget ansvar för att vattnet både räcker och är säkert att dricka. Därför är det bra att ha en beredskap och plan även för oväntade händelser, till exempel strömavbrott, torka, översvämningar eller andra orsaker som gör vattnet otjänligt.
Genom att i förväg tänka igenom vad du kan göra vid olika händelser så minskar risken att du står utan dricksvatten. Om du har en beredskap att hantera oväntade händelser så kan offentliga resurser användas till de mest behövande, precis som övrig hemberedskap.
Livsmedelsverket har tagit fram en lista med tips på vad du som fastighetsägare kan göra för att minska risken för att stå utan vatten, samt vad du kan göra om det ändå händer.
Du hittar mer information på Livsmedelsverkets webbplats:
Den som har en egen brunn och använder dricksvattnet i kommersiell eller offentlig verksamhet omfattas i de flesta fall av Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrift SLVFS 2022:12. Dricksvattenföreskrifter är regler som dricksvattenproducenter måste följa.
Dricksvattenföreskrifter – Livsmedelsverket
Exempel på verksamheter som måste följa Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter:
- Livsmedelsverksamhet – till exempel restaurang, produktion eller café
- Offentlig verksamhet – till exempel skola eller vårdhem
- Kommersiell verksamhet – till exempel hotell eller uthyrning av stugor
Om brunnen eller vattenverket producerar 10 kubikmeter dricksvatten per dygn eller mer, eller om minst 50 personer förses med dricksvatten, omfattas också verksamheten av dricksvattenföreskrifterna.
E-tjänst för registrering
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se