Måla om, byta fasad- eller takmaterial
Behöver jag söka bygglov?
Åtgärder som kräver bygglov är till exempel:
- måla om en byggnad i ny kulör
- byta det befintliga fasad- eller takmaterial till något annat material
- ta upp nya eller sätta igen fönster eller dörrar
- byta befintliga fönster till nya i annan utformning.
För en- och tvåbostadshus som ligger inom område med detaljplan finns dock vissa undantag från lovplikten för fasadändringar, läs mer under rubriken nedan. För alla andra byggnader än en- och tvåbostadshus gäller däremot inte undantaget från bygglov.
Undantaget gäller inte heller om kommunen har infört en utökad lovplikt för byte av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial i detaljplanen. Det innebär att även omfärgningar av en- och tvåbostadshus eller tillhörande komplementbyggnader, som inte väsentligt ändrar byggnadernas eller områdets karaktär, kräver bygglov. För att veta om en åtgärd kräver bygglov måste du därför läsa gällande detaljplan.
Detaljplaner kan du hitta i kartan Bygga och bo.
För en- och tvåbostadshus som ligger inom område med detaljplan finns vissa undantag från lovplikten för fasadändringar. Om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär krävs det inte bygglov för att byta färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial. Det gäller både bostadsbyggnader och tillhörande komplementbyggnader som till exempel garage, friggebodar eller attefallshus. Det krävs ingen anmälan för åtgärden och det krävs inte heller något start- eller slutbesked.
För att veta om undantaget från lovplikt gäller måste det göras en bedömning i varje enskilt fall om den tänkta förändringen väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Om byggnaden eller området har en speciell, enhetlig eller tidstypisk karaktär krävs det oftast en mindre ändring för att karaktären ska ändras väsentligt än för andra byggnader eller områden. Väsentligheten bör bedömas i relation till ändringen av byggnadens utseende och inte till ändringarna i sig. Det innebär att lovplikten inte bör bedömas till exempel utifrån kulörförändringen som sådan utan utifrån effekten på byggnaden, som kan variera mycket mellan olika byggnader.
Är du osäker på hur den ändring du planerar påverkar din byggnad eller bebyggelseområdet rekommenderar vi att du kontaktar oss för rådgivning innan du utför åtgärden.
På landsbygden, för byggnader som varken omfattas av detaljplan eller av områdesbestämmelser, krävs det inte bygglov för fasadändringar. Det gäller även om byggnaden eller bebyggelseområdet är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det gäller även för byggnader som ligger inom olika typer av riksintresseområden. Även om fasadändringar inte kräver lov så ska åtgärden vidtas varsamt och får inte medföra att en byggnad eller bebyggelseområde förvanskas.
Inga handlingar behöver skickas in om åtgärden uppfyller förutsättningarna för bygglovsbefriad ändring för en- och två bostadshus.
Om du behöver söka bygglov ska du skicka in följande handlingar:
- Ritningar i skala 1:100. Fasadritningar på relevanta fasader vid ändringar. Planritning vid ändringar i fasad såsom ny öppning eller igensättning av dörr/fönster.
- Färg- och materialbeskrivning.
Du får beslut på en bygglovsansökan inom tio veckor förutsatt att alla handlingar är inlämnade och kompletta. Du får besked på en anmälan inom fyra veckor förutsatt att alla handlingar är inlämnade och kompletta. Handläggningstiden kan förlängas med tio veckor respektive fyra veckor om det krävs för ytterligare utredning i ärendet.
En ansökan eller anmälan är förenat med en avgift. Avgiften beräknas enligt en fastställd taxa av kommunfullmäktige. Den slutliga avgiften beror på flera olika faktorer, exempelvis byggnadens storlek, om åtgärden avviker från detaljplanen och om grannar har underrättats.
E-tjänst för ansökan
Ansök om bygglov via vår e-tjänst.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se