Olovlig användning av kommunens mark
Kommunen bestämmer över sin mark och en stor del av kommunal mark ska vara tillgänglig och kunna användas av alla. Står privata anläggningar eller ägodelar på kommunal mark ger det intrycket att det är enskild mark. Därför kan inte enskilda fastighetsägare använda kommunens mark hur som helst.
Juridiskt heter det olovligt nyttjande eller annektering när någon använder kommunens mark utan tillstånd.
Otillåten användning av mark kan till exempel vara att placera föremål och anläggningar utanför tomtgränsen. Exempel på olovliga anläggningar och föremål utanför tomtgräns:
- Staket, trappor
- Pallkragar
- Planteringar, robotgräsklippare
- Sopkärl
- Vedupplag
- Kompost
- Uppställningsplats för båtar, bilar och husvagnar
- Skjul
- Lekstugor, sandlådor, gungställningar, studsmattor
- Rastgårdar
- Bryggor
Som fastighetsägare ansvarar du själv för att ta reda på var din tomtgräns går och att du håller dig innanför den. Är du osäker på var din tomtgräns går kan du få information om detta på Lantmäteriets webbsida Min fastighet:
Visar det sig att du använder kommunens mark ber vi dig att respektera tomtgränsen och plocka bort olovliga anläggningar snarast.
Det är inte tillåtet att köra ut sitt trädgårdsavfall i skogen. Det är inte heller tillåtet att sätta upp en kompost utanför din tomtgräns.
- Du får ha en kompost i din egen trädgård.
- Du kan köra avfallet till återvinningscentralen.
- Du kan få ditt trädgårdsavfall hämtat eller beställa trädgårdstunna mot en avgift:
Det är brottsbalken, kapitel 8, som reglerar privatisering av annans mark, vilket är att betrakta som egenmäktigt förfarande. Det är alltså förbjudet med olovliga åtgärder på annans mark. Förbudet omfattar även offentligt ägd mark.
Det är detaljplanen som styr hur mark ska användas. Detaljplaner regleras i plan- och bygglagen. Enligt lagen kan allmän platsmark skyddas i detaljplanen. Allmän platsmark i en detaljplan är gator, vägar, torg, parker och andra områden. De ska vara tillgängliga för allmänhetens behov av grönområden eller som buffert mellan bostäder och annan verksamhet. Allmän platsmark är inte avsedd för privat användning och får inte heller stängas av. Den får bara tillfälligt användas av annan.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se