Kompostering av hushållsavfall
Anmälan
Du som vill kompostera ditt matavfall ska anmäla detta till bygg- och miljöenheten.
Viktigt att tänka på
Kom ihåg att kompostering av hushållsavfall på den egna fastigheten är tillåtet endast om det kan ske utan störningar för människors hälsa och miljö. Tänk på att välja en lämplig plats på tomten vid placering av komposten så du inte skapar ett problem för dina grannar.
Om hushållsavfall komposteras är det viktigt att ha en tät, isolerad men väl ventilerad behållare dels för att komposteringen ska fungera hela året men också för att vara säker på att inte dra dit skadedjur. Komposten kräver engagemang och skötsel. Strömaterial ska finnas tillgängligt och användas i tillräcklig mängd för att undvika lukt och problem med skadedjur.
Nästan allt vegetabiliskt och animaliskt avfall kan komposteras:
- Matrester
- Grönsaker och fruktrester
- Kaffe- och tesump, kaffe- och tefilter
- Hushållspapper
- Äggskal
- Bröd
- Plantor och blommor
- Trädgårdsavfall
Exempel på vad du inte kan lägga i komposten:
- Kemikalier och läkemedel
- Plastpåsar, gummi och liknande
- Färger och oljor
- Metaller och impregnerat trä
- Papper med färger och trycksvärta, kartonger
- Innehåll från dammsugarpåsar
- Tobaksaska och cigarettfimpar
- Bindor och blöjor
- Kattsand
Att kompostera kräver en viss träning. Eventuella fel går dock att rätta till. Här följer en beskrivning av problem som kan dyka upp och förslag till lämpliga åtgärder.
Komposten luktar illa
En rutten lukt tyder att det är brist på luft. Innehållet kan vara för kompakt eller för blött. Tillför komposten mer täckmaterial och blanda in det ordentligt så att komposten blir väl luftad. En stickande lukt av ammoniak tyder på obalans mellan kol och kväve. Tillför komposten mer kolrikt material och finfördela hushållsavfallet.
Flugor
Flugor lockas till det färska avfallet i komposten. Täck alltid nytt köksavfall i komposten ordentligt. Barrträdsspån verkar avskräckande på flugor. Har man redan fått flugor kan man ta lite förna (det lager av halvt nedbrutna växter som ligger på marken) i skogen och täcka med. I förnan finns det kvalster som äter upp fluglarverna.
Komposten är för torr
Om komposten blir för torr avstannar processen. Kompostmaterialet ska kännas som en urkramad svamp. Vattna och blanda om i komposten.
Myror
Myror i komposten är ett tecken på att den är för torr. Vattna och blanda om.
Kyla
Blir komposten alltför kall avstannar processen. Låt ett tjockt lager (minst 1 dm) torrt hö eller liknande ligga direkt ovanpå kompostmassan för att isolera. För att få igång en frusen kompost kan man sticka ner en flaska med varmt vatten och på så vis tina den.
Om du komposterar dina matrester kan du ansöka om utsträckt hämtningsintervall för din soptömning. Det innebär att vi hämtar dina hushållssopor var fjärde istället för varannan vecka. Det gäller dock bara avfallsabonnemang som hör till ett fritidshus med hämtning under perioden maj-september.
Du ansöker om detta genom att fylla i blanketten som du hittar här:
Bifoga kopia på svarsbesked från bygg- och miljöenheten.
Avgifter och regler för sophämtning:
Att anmäla kompostering är kostnadsfritt för en- och tvåfamiljshus. För fastigheter med fler lägenheter tas en timavgift ut för handläggningen.
Timavgiften framgår av taxan:
Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (PDF, 869 kB)
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se