Avfall från företag och verksamheter
Kommunalt avfall från företag
Företag och verksamheter med anställda och även där det vistas människor ska ha ett abonnemang för hämtning av kommunalt avfall, det vill säga sådant avfall som kommunen ansvarar för att samla in och behandla.
Kommunalt avfall är den typ av avfall från verksamheter som liknar det avfall som uppstår i hushåll. Exempel på kommunalt avfall är mat- och restavfall från personalkök och pappershanddukar från personal- eller kundtoaletter.
Som företagare finns olika alternativ för dig att bli av med ditt avfall.
Återvinningscentral
Med ett företagskort kan ditt företag lämna grovavfall för 329 kronor exklusive moms per tillfälle på återvinningscentralerna Tuddarp, Borensberg och Vadstena. Saknar ditt företag ett företagskort kontaktar du Servicecenter på telefon 0141-22 50 00 eller e-post till motala.kommun@motala.se.
Återvinningscentralerna är öppna för fordon upp till 3,5 ton och avfallet ska sorteras enligt skyltning och anvisningar från personalen. Vi tar emot max tre kubikmeter avfall per tillfälle. Företag får inte lämna hushållsavfall eller farligt avfall, exempelvis kemikalier och färg.
Tuddarps avfallsanläggning
Invägning av avfallet hos kommunens avfallsanläggning, som finns i direkt anslutning till Tuddarps återvinningscentral. Detta är aktuellt då det gäller enskilda avfallsslag över 100 kilo. Att väga in rena lass med exempelvis trä, gips, betong, tegel eller brännbart grovavfall kan många gånger bli billigare än att lämna det på återvinningscentralen.
Hyra container
Som verksamhet finns det möjlighet att hyra en container eller storsäck av privat aktör.
Lämna tillbaka till leverantören
Producentansvar gäller för vissa sorters avfall, till exempel batterier, däck och elavfall. Producentansvaret innebär att uttjänta produkter kan återlämnas till leverantören.
Anlita avfallsentreprenör
Förpackningsmaterial som papper, plast eller metall från en verksamhet kan ni som företag få hjälp med genom att till exempel anlita en avfallsentreprenör. Hos Recycla kan du få hjälp att hitta entreprenör i vårt närområde.
Mottagningspunkt
Mottagningspunkt är en typ av återvinningsstation för företag. Här kan du lämna förpackningsmaterial från din verksamhet. Idag är närmsta mottagningspunkt i Linköping men från 2026 kommer mottagningspunkter för förpackningar från företag att finnas varje kommun.
Verksamhetsspecifikt avfall kan vara farligt avfall, förpackningsavfall, produktionsavfall med mera. Hämtning av detta ingår inte i kommunens ansvar. Företag och verksamheter betalar och ansvarar själva för verksamhetsspecifikt avfall och industriavfall.
Kontakta valfri entreprenör med tillstånd för avfallstransport. Din verksamhet kan få hjälp att jämföra priser för allt inom avfallshantering hos recycla.se.
Avfallet kan även mot avgift lämnas till avfallsanläggning som tar emot verksamhetsavfall.
Kommunen hämtar rest- och matavfall, exempelvis skräp från lunchrummet och andra allmänna personalutrymmen. Kontakta servicecenter för att teckna abonnemang. Tjänsten innebär att gröna påsen med matavfallet och soppåsen med restavfall läggs i samma kärl.
Läs gärna på om det nya avfallsbegreppet bioavfall. Bioavfall omfattar biologiskt lättnedbrytbart avfall, det vill säga den del av det organiska avfallet som på kort tid kan brytas ner i biologiska processer.
Företag och verksamheter är skyldiga att sortera ut miljöfarligt avfall och måste själv bekosta omhändertagandet av det. Det finns även en lagstadgad skyldighet att rapportera vilka mängder och typer av farligt avfall som genereras i verksamheten och vart det transporteras.
Farligt avfall kräver säker hantering eftersom det kan vara brandfarligt, frätande eller giftigt för människor och miljö. Till farligt avfall räknas allt som kan vara
- giftigt
- cancerframkallande
- frätande
- fosterskadande
- miljöfarligt
- smittförande
- brandfarligt.
Nästan alla verksamheter använder någon form av produkter som klassas som farligt avfall. Exempelvis:
- färgrester
- lösningsmedel
- bekämpningsmedel
- sprayburkar
- elektronik
- ljuskällor
- lysrör.
Lämna farligt avfall på återvinningscentralen
Det är bara hushåll som får lämna alla typer av farligt avfall på kommunens återvinningscentraler. Som företag kan du bara lämna elavfall, så som:
- elektronik
- tv/monitorer
- ljuskällor
- lysrör
- vitvaror
- batterier.
Observera att det kan finnas en gräns för hur mycket du kan lämna på samma gång på återvinningscentralen.
Övrigt miljöfarligt avfall hänvisas till aktörer som tar emot sådant avfall från företag. Impregnerat trä och asbest kan lämnas på Tuddarps avfallsanläggning mot en avgift.
Avfallsregistret
Verksamheter som yrkesmässigt hanterar farligt avfall ska rapportera till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Rapportera till avfallsregistret – Naturvårdsverket
Om du behöver vägledning för klassificering av farligt avfall med avfallskoder enligt avfallsförordningen hittar du det här.
Vår lagstiftning ställer krav på spårbarhet av farligt avfall. Det här innebär att företagare som lämnar elavfall måste lämna dokumentation till personalen på återvinningscentralen.
När du lämnar el-avfall krävs att du har med dig dokument i form av avlämnarintyg eller ett transportdokument. Läs mer och skapa ett avlämnarintyg på Elkretsens webbplats:
Avlämnarintyg ska först fyllas i och därefter får man ett e-postmeddelande med en QR-kod. QR-koden ska visas för personalen på återvinningscentralen före det att elavfallet lämnas på anvisad plats.
Ett avlämnarintyg motsvarar en leverans av elavfall. Du behöver alltså fylla i formuläret varje gång du vill lämna avfall.
Lagstiftning ställer krav på spårbarhet av impregnerat trä och asbest. När du som företag lämnar impregnerat trä till avfallsanläggningen behöver du därför i förväg karaktärisera avfallet i vår e-tjänst. När du skickat in e-tjänsten kommer den att handläggas av kommunen och du får sedan ett svar om avfallet kan tas emot.
Grundläggande karakterisering av avfall till deponi – inrapportering
Transportdokument
När du lämnar impregnerat trä behöver du lämna en kopia på transportdokument till personalen. För smidigare hantering på plats vid infartskontrollen, skicka in transportdokument i förväg till tuddarp@motala.se. Om ni inte har ett eget transportdokument kan Motala kommuns blankett användas:
I fastigheter där det finns verksamheter som hanterar livsmedel, till exempel kafé, restaurang, storkök eller bageri måste det finnas en fettavskiljare installerad. Fastighetsägaren ansvarar för att fettavskiljaren är tillräckligt dimensionerad och lämpligt placerad i fastigheten. Här kan du läsa mer om fettavskiljare:
En verksamhet som hanterar stora mängder spillfett, exempelvis frityrolja och liknande behöver speciella förslutningsbara uppsamlingskärl. Fett och olja ska lämnas för materialåtervinning till återvinningscentralen. Fettavskiljarslam och spillfett från hushåll, restauranger, caféer, storkök för servering, butiker och liknande klassificeras som kommunalt avfall och faller därmed under kommunens ansvar.
Bygg- och rivningsavfall ska slängas på Tuddarps återvinningscentral eller avfallsanläggningen. Du är skyldig att sortera avfallet redan på plats på arbetsplatsen.
Returpapper utgörs av tidningar, tidningspapper, kataloger, reklamblad med mera. Insamlingen av detta ansvarar kommunen för och för att få det hämtat måste du alltså anlita en entreprenör som är auktoriserad av kommunen.
Här hittar du information om vilka entreprenörer som är godkända av kommunen att hämta förpackningar och returpapper:
Det är endast hushåll som får lämna sina förpackningar och tidningar till återvinningsstationerna. Dessa är inte till för verksamheter.
Här kan du läsa mer om hur verksamheter ska hantera förpackningsavfall:
Förpackningar från verksamheter
Från och med 2024 ansvarar kommunen för insamling av förpackningar och från 2027 ställs krav på att det ska finnas fastighetsnära insamling vid alla bostäder. Här kan du läsa mer om det:
Fastighetsnära insamling vid flerbostadshus
Här hittar du information om vilka entreprenörer som är godkända av kommunen att hämta förpackningar och returpapper:
Minimera
Tänk efter före! Går det att minska avfallsmängden i allmänhet och förpackningarna i synnerhet? Kanske kan du se över inköpen, jämföra leverantörer och uppdrag. Alla som driver en verksamhet har skyldighet att hushålla med råvaror. Kanske finns det sådant som går att återanvända?
Planera och informera
Det ska vara lätt att göra rätt, både för dig själv och för dina medarbetare. Sätt upp ett så enkelt system som möjligt för sortering och informera alla som berörs.
Töm
Töm förpackningarna ordentligt för att förpackningsmaterialet och innehållet ska kunna återvinnas var för sig. De behöver dock inte vara rengjorda.
Vik ihop och platta till
Vik ihop och platta till förpackningarna, så tar de mindre plats. För storförbrukare kan det vara lämpligt att skaffa speciella balpressar eller komprimatorer. Om du har riktigt stora mängder förpackningsavfall kan du undersöka om du kan få materialet hämtat. Ta in offerter från godkända entreprenörer.
Separera
Separera material som är lätta att skilja åt och sortera var för sig. Om en förpackning består av två eller flera material, som inte går att separera, sortera efter det material som förpackningen till största delen består av.
Avgifterna för kommunens tjänster framgår av taxan:
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se