Fastighetsnära insamling av förpackningar vid flerbostadshus
Fastighetsnära insamling av förpackningsavfall - inrapportering
Här kan du som ansvarig för avfallshanteringen i ett flerbostadshus, en bostadsrättsförening eller samfällighetsförening lämna uppgifter om hur er förpackningsinsamling ser ut i dag.
Kommunen hämtar förpackningar från 2024
Alla hushåll är skyldiga att sortera sitt avfall. Förpackningsavfall kan i dag lämnas på återvinningsstationen om det inte finns ordnad insamling i anslutning till bostaden. En sådan ordnad sortering av förpackningar i eller i nära anslutning till bostäder blir dock obligatoriskt från 2027. Det kallas för fastighetsnära insamling, eller FNI. Fastighetsägaren ansvarar för att det finns en fungerande insamling av sorterat avfall, och att det kan hämtas på ett bra sätt.
Från och med år 2024 är det kommunen eller kommunens upphandlade entreprenör som kommer att hämta fastigheternas förpackningar. Detta med anledning av en lagförändring som för över ansvaret för insamlingen från Förpacknings- och tidningsinsamlingen till kommunerna. Kommunen får ersättning för detta från producenterna.
Förpackningar ska sorteras ut i följande fraktioner:
- Plastförpackningar
- Pappersförpackningar
- Färgade och ofärgade glasförpackningar
- Metallförpackningar
Alla återvinningsstationer, där konsumenterna också kan lämna sorterade förpackningar, kommer till en början att finnas kvar.
Ja, det är ett lagkrav i avfallsförordningen och gäller alla förpackningsslag. Från och med 2027 är det dessutom krav på att förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas ska samlas in fastighetsnära.
För flerbostadshus är det fastighetsägaren som ansvarar för att ordna med lämpligt utrymme eller yta för att möjliggöra sortering. Kommunen eller kommunens anlitade entreprenör ansvarar för att hämta det utsorterade avfallet.
Fram till 2027 kan fastighetsägaren hänvisa boende att slänga förpackningsavfall på återvinningsstationerna men sedan är detta inte längre tillåtet.
Plockanalyser visar att cirka 30 procent av hushållssoporna består av förpackningar, som alltså egentligen inte får slängas där. Undersökningar visar att vi blir bättre på att sortera ut förpackningsavfall när vi kan slänga det i anslutning till bostaden. Det blir lättare för hushållen att sortera och man slipper både lagra avfall hemma och även transporterna till återvinningsstationen.
Det är en förutsättning för att vi ska kunna återvinna mer material. Att kunna använda befintligt utsorterat förpackningsmaterial istället för att producera nytt är en stor vinst för miljön.
Om det finns en samlokaliserad mindre verksamhet i fastigheten som idag delar avfallsutrymme och behållare med hushållen finns möjlighet fortsätta med det. Det kan vara exempelvis en butik eller restaurang i bottenplan av ett hyreshus. Verksamheten måste anmäla till kommunen att de lämnar sitt förpackningsavfall via fastighetsägaren till kommunen. Vi kommer så snart som möjligt att informera om hur anmälan ska gå till.
Från den 1 januari 2027 behöver det finnas ett lämpligt utrymme där hushållen kan sortera och lämna sitt avfall. Du som fastighetsägare eller ansvarig för en bostadsrättsförening kan behöva se till att det anläggs ett nytt sådant utrymme, eller anpassa befintligt soprum eller miljörum. För att det ska fungera bra både för de boende och för de som kommer att hämta avfallet, måste lagstiftning, vägledningar och råd för detta följas.
Här hittar du mer information:
Lokala avfallsföreskrifter Motala kommun (PDF, 443 kB)
Avfallshantering – Fastighetsägarna
Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kan börja planera för hur man kan ta hand om de avfallstyper som förändringen gäller.
När avfallet sorteras i fler fraktioner minskar mängden restavfall betydligt. På så vis blir det en omfördelning i soprummet som inte nödvändigtvis kräver mer yta. Kostnaden för hämtning av restavfall minskar och täcker ofta kostnaden för de andra avfallsslagen.
Efter 1 januari 2024 kommer kommunens auktoriserade entreprenörer att hämta förpackningsavfallet. Kommunen kommer att informera fastighetsägare och bostadsrättsföreningar löpande om vad förändringen innebär.
Många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar har i dag ett befintligt avtal med en entreprenör som samlar in sorterat avfall. Från och med 2024 tar kommun över insamlingsansvaret, och det blir då bara kommunen eller upphandlade insamlingsentreprenörer som får samla in förpackningar.
Det blir kommunen som då får ersättning från producenterna. Vad gäller hur förändringen påverkar kostnader för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare är detta är en fråga som kommunen just nu utreder.
Befintliga avtal för hämtning av förpackningsavfall måste sägas upp eftersom förpackningsavfallet från 2024 ska hämtas av kommunens anlitade entreprenörer. Vi strävar efter en så smidig övergång som möjligt och att möjliggöra att kunna fortsätta med samma entreprenör om man vill. Vi kartlägger just nu också hur förpackningsinsamlingen ser ut i dagsläget och arbetar med att fastställa vad som ska ingå i abonnemang för grundservice, vad som ska vara tilläggstjänster samt ersättningsnivåer.
Vi uppdaterar kontinuerligt informationen på hemsidan och kommer att informera om vilka entreprenörer som får uppdraget från 2024.
En samfällighet där varje hushåll har egna fyrfackskärl kan fortsätta med det. Kärlen töms av kommunens egna bilar på samma sätt som tidigare.
En samfällighet som idag har separat utsortering av förpackningar kan fortsätta med det. Befintliga avtal för hämtning av förpackningsavfall måste sägas upp då förpackningsavfallet från 2024 måste hämtas av kommunens anlitade entreprenörer.
En samfällighet med gemensam avfallshantering för mat- och restavfall kan kompletteras med insamling av förpackningsavfall. Samfälligheten ansvarar för att anordna utrymme för utsortering av förpackningar. Från och med 2024 anlitar man någon av de entreprenörer som kommer anlitas av kommunen. Från och med 2027 är det obligatoriskt med insamling fastighetsnära.
Om ni har en fungerande lösning för tidningar och returpapper i ert miljörum idag så kan ni ha kvar tidningsbehållaren. Om den tas bort, tänk då på ge de boende information om hur de ska återvinna sina tidningar framöver. Tidningar ska inte läggas i behållaren för pappersförpackningar då de förstör materialkvaliteten på pappersförpackningar.
Kommunen tillhandahåller fyrfackskärl till villahushållen och så småningom sorteringskärl till fritidshusen.
Till flerbostadshus och andra med gemensamhetslösningar kommer kommunens anlitade entreprenörer att tillhandahålla kärl för förpackningsinsamlingen.