Cisterner
Även om du har en lös behållare med brandfarlig vätska eller spillolja som innehåller mer än 150 liter vätska inom vattenskyddsområde ska du anmäla det till oss. Reglerna gäller både för dig som är privatperson och för företagare.
Du ska minst fyra veckor i förväg informera miljö- och hälsoskyddsenheten skriftligt om en kommande installation av en cistern som är större än 1 kubikmeter. Du kan använda blankett eller vår e-tjänst.
Installation av oljecistern inom vattenskyddsområde – anmälan
Sanktionsavgift om du inte informerar
Om du inte informerar miljö- och hälsoskyddsenheten om att du ska installera cistern eller hantera brandfarliga vätskor eller spillolja kan du behöva betala en miljösanktionsavgift. Det är en administrativ straffavgift som tas ut vid vissa överträdelser och som går till staten.
Samtliga cisterner ska vara kontrollerade av ett ackrediterat företag. Cisternen ska sedan kontrolleras med jämna mellanrum av ett ackrediterat kontrollorgan. I samband med kontrollen av cisternen ska den som utför kontrollen upprätta en kontrollrapport. Det gäller oavsett om det är fråga om en återkommande kontroll, installationskontroll eller revisionskontroll.
Kopia på utförda kontroller även periodiska kontroller ska kunna visas upp till miljö- och hälsoskyddsenheten på begäran. Rapporten ska hållas tillgänglig av den som använder anordningen till dess att den varaktigt tagits ur bruk.
Generellt bör alla oljecisterner och andra behållare som innehåller brandfarliga vätskor, andra flytande kemikalier och farligt avfall vara invallade. När det gäller cisterner bör invallningen rymma hela cisternens volym.
Om fler behållare med brandfarlig vätska, flytande kemikalier och farligt avfall finns bör invallningen minst rymma den största behållarens volym plus 10 procent av övriga behållares volym.
Invallningen bör bestå av ett material som inte påverkas negativt av det som förvaras. Om cisternen eller andra behållare står utomhus bör dessa även förses med nederbördsskydd så att det inte samlas vatten inom invallningen.
Vid nyinstallation av cistern ställs krav om att cisternen ska vara invallad om det inte finns särskilda skäl.
Det ställs speciella krav på hantering av oljecisterner och brandfarliga vätskor inom ett vattenskyddsområde, exempelvis tätare kontrollintervall. Det ställs även krav på sekundärt skydd och invallning av cisterner samt dubbelmantlade ledningar.
Du som ska hantera brandfarliga vätskor eller spillolja i lösa behållare över 150 liter inom ett vattenskyddsområde ska anmäla detta till miljö- och hälsoskyddsenheten på blankett eller via e-tjänst (se ovan).
Cisterner i och ovan mark, tillhörande rör- och slangledningar samt lösa behållare som finns inom ett vattenskyddsområde ska ha ett sekundärt skydd. Det är en skyddsanordning som har som funktion att fånga upp eventuellt läckage, överfyllning och spill för att förhindra att det sprids till omgivningen och orsakar skador.
Det sekundära skyddet ska vara:
- tätt
- tidsbeständigt
- fungerande för ändamålet och tillräckligt stort för att hålla ett eventuellt läckage
- utformat så att det går att göra kontroller av det.
Sekundärt skydd för cisterner samt lösa behållare
Ett sekundärt skydd för cistern och lösa behållare ska rymma hela cisternens eller behållarens volym. Om flera cisterner eller behållare förvaras inom samma sekundära skydd ska det rymma den största cisternens eller behållarens hela volym plus 10 procent av övriga cisterners eller behållares totala volym.
Sekundärt skydd för rör- och slangledningar
Rör- och slangledningar som är anslutna till cisterner ska vara dubbelmantlade eller ha ett annat sekundärt skydd. Rörledning i byggnad får inte dras i eller under golv utan ska läggas väl synlig.
Om du har cisterner och rör- och slangledningar som installerades innan den 1 januari 2022 ska du senast den 1 januari 2028 ha installerat sekundärt skydd enligt kraven i föreskrifterna.
Undantag för krav på sekundärt skydd
Det finns undantag från kravet på sekundärt skydd. Det gäller för cisterner med anslutna rör- och slangledningar samt lösa behållare i pannrum eller motsvarande i bostadshus, om de är under regelbunden uppsikt. Undantaget gäller om inte kommunen beslutar annat.
Vid installation av en cistern för brandfarlig vätska och spillolja behöver du vid påfyllningsanslutningen för cisternen sätta upp en skylt väl synligt med texten VATTENSKYDDSOMRÅDE.
Skylten ska vara hållbar och tålig så att den inte förstörs över tid och innehålla information om:
- fastighetsbeteckning
- adress
- cisternens volym
- högsta fyllningsflöde
- cisternens innehåll.
Om du konstaterar ett läckage av brandfarlig vätska eller spillolja och situationen kan medföra direkt fara för människors hälsa och/eller miljön ska du omedelbart kontakta räddningstjänsten på 112.
Om du misstänker att mark- eller vattenområde blivit förorenat behöver du så snart som möjligt också kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten och informera om situationen. Det kan då eventuell bli aktuellt med saneringsåtgärder.
När en cistern och dess rörledningar tagits ur bruk ska detta anmälas till kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet. Detta gäller alla cisterner oavsett placering och som har en volym mellan 1 –10 kubikmeter. Informationen ska vara skriftlig och miljö- och hälsoskyddsenheten behöver ha den i samband med att cisternen tas ur bruk.
Blankett eller e-tjänst
Du kan använda blankett eller vår e-tjänst.
Oljecistern som tagits ur bruk – anmälan
När är min cistern ur bruk?
En cistern är antingen i bruk eller så har den tagits ur bruk. Det finns inget däremellan. För att en cistern ska betraktas som tagen ur bruk ska cisternen och dess rörledningar tömmas och rengöras.
För att förhindra att påfyllning sker av misstag bör påfyllningsrör tas bort eller pluggas igen. Om dessa åtgärder inte vidtagits så är cisternen fortfarande i bruk och den omfattas av regler om återkommande kontroll med mera.
Vad gör jag om jag vill ta cisternen i bruk igen?
Om en cistern åter ska tas i bruk ska den först genomgå kontroll av ett ackrediterat företag. Kopia på kontrollrapporten ska skickas till kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet.
Tömning och rengöring av cisternen ska utföras av en person med nödvändig kunskap. Det kan därför vara lämpligt att saneringsarbetet utförs av ett företag ackrediterat för kontroll av cisterner.
Intyg
Du bör se till att få ett intyg om att cisternen och dess rörledningar har tömts och rengjorts av den som utförde arbetet. Intyget bör bifogas anmälan om att ta en cistern ur bruk.
Måste jag ta bort den sanerade cisternen?
Grundregeln är att en cistern som tagits ur bruk ska tas bort helt. Om cistern inte tas bort måste du se till att cisternen inte åter kan fyllas, till exempel att påfyllningsröret tas bort eller pluggas igen.
När det gäller cistern som är placerad i mark kan kommunen endast i undantagsfall godta att cisterner lämnas kvar.
När en cistern saneras uppkommer farligt avfall i form av oljerester och eventuellt tvättvatten inklusive avfettningsmedel. Speciella regler gäller för hantering av farligt avfall.
När en cistern är tömd och rengjord klassas cisternen som vanligt metallskrot. Om cisternen däremot inte är tömd och rengjord klassas hela cisternen som farligt avfall.
Cisternens nivålarm kan innehålla kvicksilver som också klassas som farligt avfall. Kvicksilvret ska hanteras med största försiktighet samt transporteras och hanteras som farligt avfall.
Transport av farligt avfall
Transportör som inte har tillstånd får inte transportera farligt avfall. Du som privatperson bör i första hand anlita företag med tillstånd att transportera farligt avfall. Det är dock tillåtet att privatpersoner transporterar sitt eget farliga avfall utan tillstånd.
Avfallet ska transporteras till en anläggning som kan ta emot farligt avfall av aktuell mängd. Hantering och transport av farligt avfall måste alltid ske på ett ur miljösynpunkt betryggande sätt. Det får inte finnas risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön.
Verksamhetsutövare som vill transportera sitt eget farliga avfall måste antingen ha anmält eller sökt tillstånd till Länsstyrelsen.
Vi tar ut en handläggningsavgift på 1120 kronor per timme för handläggning av ärenden gällande cisterner. Timkostnaden är satt i taxan som är antagen av kommunfullmäktige.
Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (PDF, 322 kB)
Tidsåtgång för ett standardärende för cisterner utanför vattenskyddsområde är normalt sett cirka två timmar och för cisterner inom vattenskyddsområde är normalt sett cirka tre timmar. Men tiden, och därmed kostnaden, kan öka om vi inte får in ett komplett underlag.
Handläggning av ärenden som gäller att ta en cistern ur bruk är kostnadsfri.
Nedanstående lagar och föreskrifter reglerar vad som gäller kring cisterner.
- Naturvårdsverkets föreskrifter (2021:10) om skydd mot mark- och vattenförorening vid hantering av brandfarliga vätskor och spilloljor
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling om cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor (MSBFS 20184:3)
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor (MSBFS 2013:3).
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se