Skolgårda skola
Digital rundvandring
Vi vill gärna visa vår verksamhet för vårdnadshavare och elever som ska börja i förskoleklass. Under pågående pandemi bjuder vi in till ett digitalt öppet hus via en film. Välkommen att titta in hos oss!
Om skolan
Skolgårda är en F–9 skola som består av två enheter F–6 med tillhörande fritidshem och 7–9. Vi har två klasser per årskurs från förskoleklass till och med årskurs 3 och tre klasser i årskurs 4–6. I årskurs 7–9 har vi fyra klasser per årskurs. Skolan kännetecknas av samhörighet, väl inarbetade rutiner och ett gott arbetsklimat.
På Skolgårda skola arbetar engagerade och kompetenta medarbetare som har elevens lärande i fokus med målet att eleverna ska lyckas. Skolan visar goda resultat på de nationella proven i årskurs 3 och 6. I årskurs 9 presterar eleverna bättre i samtliga ämnen i jämförelse med riksgenomsnittet.
På Skolgårda skola arbetar vi efter våra kärnvärden: trygghet, trivsel och kunskap. För oss är det viktigt att dessa ord inte bara finns på pappret utan även genomsyrar hela vår verksamhet. Det är viktigt att alla känner trygghet och trivsel för att kunna göra sitt bästa i skolarbetet. I bildningsförvaltningens årliga enkäter ligger Skolgårda i topp bland kommunens grundskolor vad gäller trivsel.
Vi tycker också att det är viktigt med samverkan. Det är vi: ledning, medarbetare, vårdnadshavare och elever som tillsammans skapar Skolgårda skola.
F–6 är organiserat i tre arbetslag: Fritids, F–3 och 4–6. Vi arbetar tillsammans med kollegialt lärande för att stärka samsyn kring undervisning och bedömning.
Skolan arbetar förebyggande för att eleverna ska lyckas och få ett gott självförtroende. Som ett led i skolans systematiska kvalitetsarbete har vi utarbetat en årsklocka för tester i kärnämnena som följs upp med reflekterande analysmöten på organisations-, grupp- och individnivå. På så vis sätts insatser in i ett tidigt skede.
F–6 har en elevsamordnare som arbetar med att stötta eleverna i det sociala samspelet. Skolans kärnvärden trygghet, trivsel och kunskap är ständigt närvarande i vårt arbete med eleverna.
Skolår 7–9 arbetar i två arbetslag med cirka femton lärare per arbetslag med olika ämneskompetens och hög lärarbehörighet. Arbetet utgår från Skolgårda skolas gemensamma värdegrund. Målet med arbetet är att varje elev ska få ett bra självförtroende och känna att han eller hon duger. På Skolgårda arbetar två elevsamordnare som hjälper eleverna med det sociala samspelet.
Varje individ ska få förmåga att respektera andra, känna empati och förståelse för andra människor och skaffa sig kunskap om hur demokrati fungerar.
På Skolgårda skola finns ett fritidshem med hemvisterna Diana och Juno. Det finns cirka 130 barn inskrivna från förskoleklass upp till och med årskurs 4. Barn från förskoleklass upp till och med årskurs 6 får vara inskrivna på fritidshemmet. Vi har öppet varje skoldag mellan klockan 6.00–18.00. Naturligtvis har vi öppet under lov och studiedagar också. Kommer man tidigt till fritids på morgonen så har man möjlighet att äta frukost innan skolan börjar.
Våra hemvister samarbetar med varandra i olika aktiviteter och vi har gemensamma temaperioder under läsåret. Avdelningarna är åldershomogena. Vi erbjuder barnen en meningsfull fritid och stöd i utvecklingen. Vi strävar efter att alltid ha en bra och öppen dialog med alla föräldrar som har barn på Skolgårda skolas fritidshem.
Elevdemokrati F–6
Klassråd
Klassråd genomförs regelbundet. I de lägre åren leds mötet av läraren. Så småningom är det en elev som fungerar som ordförande, enligt ett rullande schema. Klassrådet ska följa en i förväg fastställd dagordning.
Elevråd
I elevrådet ska eleverna få möjlighet att träna de demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktiga. Även frågor som rör matsal och bibliotek behandlas här. Elevrådet handleds av ansvarig pedagog.
Elevdemokrati 7-9
Klassråd
Klassråd genomförs varje vecka på mentorstid. Mötet leds av en elev som fungerar som ordförande, enligt ett rullande schema. Klassrådet ska följa en av elevrådet fastställd dagordning.
Elevråd
I elevrådet ska eleverna få möjlighet att träna de demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktiga. Även frågor som rör matsal och IKT behandlas här. Elevrådet leds av en styrelse som handleds av elevsamordnare.
Biblioteksråd
Biblioteksrådet består av elever från årskurs 7–9. De träffas några gånger per läsår. Eleverna får ge förslag till bokinköp, boktips från elever och skolbibliotekarie diskuteras.
Logga in i elevsystemet IST
Logga in i Motala kommuns elevsystem IST för att se närvarorapportering, individuella studieplaner, betyg med mera.
Kontakt Skolgårda skola
Telefon
Adress
Skolgårdagatan 24
591 60 Motala
Fritids
Juno: 072-241 32 50
Diana: 072-241 33 50
Rektor F-6
Linda Hellberg
Telefon: 0141-22 55 96
E-post: linda.hellberg@motala.se
Rektor 7-9
Annelie Linnér
Telefon: 0141-22 55 98
E-post: annelie.linner@motala.se
Skoladministratör
Anne Eriksson
Telefon: 0141-22 55 94
E-post: anne-marie.eriksson@motala.se
Studie- och yrkesvägledare
Lizette Norrfjäll
Telefon: 0141-22 56 75
E-post: lizette.norrfjall@motala.se
Skolsköterska F-6
Daniel Brander
Telefon: 0141-22 55 50
E-post: daniel.brander@motala.se
Skolsköterska 7-9
Helena Holmgren Carlsson
Telefon: 0141-22 57 24
E-post: helena.holmgren.carlsson@motala.se