Strandskydd
E-tjänst eller blankett
Du ansöker enklast om strandskydd via vår e-tjänst. Du kan också ladda ner en blankett. Tänk på att du ska skicka med en karta där du tydligt och detaljerat ritat in var åtgärden ska utföras.
Även om en åtgärd inte kräver lov eller anmälan enligt Plan- och bygglagen kräver åtgärden ändå strandskyddsdispens för att få utföras inom strandskyddat område.
Var gäller strandskyddet?
Strandskyddet gäller i hela landet vid hav, sjöar och vattendrag. Det generella strandskyddet omfattar land och vattenområden 100 meter från strandlinjen vid normalt vattenstånd.
I Motala kommun är strandskyddet utökat inom vissa området till 150 meter eller 300 meter. Strandskyddet gäller vid alla vattenområden, oavsett storlek. Inom vissa planlagda områden kan dock strandskyddet vara upphävt.
Inom det strandskyddade området är det förbjudet att utföra de åtgärder som anges i Miljöbalken.
Inom strandskyddat område får inte:
- nya byggnader uppföras
- byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där det annars skulle ha fått färdas fritt
- grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i punkt 1 och 2
- åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter.
Anläggningar eller anordningar som är förbjudna kan till exempel vara bryggor, pirar, staket, grillplats och parkeringsplatser. Andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv kan vara att fälla träd, muddra, lägga upp massor eller gödsla.
Ekonomibyggnader och anordningar som behövs för jordbruk, fiske, skogsbruk eller renskötsel är undantagna från förbudet, om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull. Kontakta oss om du vill veta mer om vad som är tillåtet inom strandskyddade områden.
Du kan i begränsade fall få dispens från strandskyddet om:
- det finns särskilda skäl för ett undantag från förbudet
- syftet med strandskyddet inte påverkas.
Även om du får ett beslut om dispens, råder det fortfarande strandskydd för platsen. Dispensen betyder bara att du får tillstånd att genomföra just det bygge eller den åtgärd som dispensen medger.
Vad räknas som särskilt skäl?
De särskilda skäl som godtas finns angivna i lagen. Du kan alltså inte själv välja vad du tycker borde räknas som ett särskilt skäl.
Läs mer hos Naturvårdsverket om särskilda skäl för strandskyddsdispens:
Särskilda skäl för strandskyddsdispens – Naturvårdsverket
Undantag för dispens i Östergötland
Länsstyrelsen Östergötland har beslutat att dispens inte behövs för kompletteringsåtgärder till en huvudbyggnad om de görs inom 15 meter från huvudbyggnaden (hela åtgärden ska rymmas inom 15 meter) men inte närmare strandlinjen än 25 meter om det är inom en redan beslutad tomtplats.
Beslut om tomtplats görs i samband med beslut om strandskyddsdispens. För att undantagen från dispens ska gälla ska du alltså i ett tidigare beslut om strandskyddsdispens ha fått en tomtplats bestämd.
Av ansökan ska framgå vad du planerar att göra och vilket syfte du har med åtgärden. Skicka med en karta, gärna översiktskarta och situationsplan, där du tydligt och detaljerat ritat in var åtgärden ska utföras.
Beskriv hur naturen på platsen ser ut, vad det finns för djur- och växtliv, och vilken hänsyn du kommer att ta till dessa. Om det redan finns byggnader på platsen ska du beskriva deras historik. Exempelvis om det finns strandskyddsdispens för dem eller om de uppfördes innan strandskyddet började gälla.
Ange vilket särskilt skäl som motiverar din ansökan för dispens.
En ansökan om förhandsbesked är förenat med en avgift. Avgiften beräknas enligt en fastställd taxa av kommunfullmäktige.
Så prövas strandskyddsdispens
Kommunen handlägger de flesta ansökningarna om strandskyddsdispens. Samtliga strandskyddsdispenser som medges av kommunen granskas av länsstyrelsen. Länsstyrelsen har möjlighet att överpröva dispensbeslutet inom tre veckor.
Länsstyrelsen beslutar om dispens när det gäller anläggande av allmänna vägar, järnvägar och försvarsanläggningar.
De prövar också om frågan om dispens när det handlar om åtgärder inom statligt skyddade områden:
- nationalparker
- naturreservat
- naturvårdsområden
- kulturreservat
- Natura 2000-områden
- biotopskyddsområden.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Om du har ett pågående ärende
Du kan kontakta din handläggare via servicecenters telefonnummer för ett pågående ärende under kontorstid på vardagar.