Fordons- och transportprogrammet

Vill du bli en del av den snabba tekniska utveckling som sker inom fordons - och transportbranschen? Vi jobbar tillsammans med branschen och ger dig en verklighetsbaserad utbildning med goda möjligheter till jobb.

Film om fordons- och transportprogrammet

I filmen berättar en elev om hur det är att gå på fordons- och transportprogrammet på Carlsunds utbildningscentrum.

Om programmet

På fordons- och transportprogrammet strävar vi efter att ständigt ligga i framkant beträffande teknik och miljö. Vår utrustning uppdateras fortlöpande och tillsammans med branschen kan vi erbjuda en unik utbildning med den senaste tekniken.
Programmets fordon består av lastbil med släp, truck och personbilar. Teorisalar, grupprum, en stor verkstad och fordonssimulator ger möjlighet till 3 utvecklande och lärorika år på fordons- och transportprogrammet.

På inriktningen personbil lär du dig mer om personbilars olika komponenter och hur felsökning av dessa går till. I skolans verkstad reparerar vi kundbilar och övar på kundbemötande.

På inriktningen transport får du lära dig att arbeta med godshantering och att yrkesmässigt köra fordon av olika slag. Du tar den körkortskompetens som krävs för att köra tung lastbil med släp och dylikt.

Vi erbjuder även ett fåtal platser på inriktningen Lastbil och mobila maskiner där du får lära dig mer om diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen kan leda till arbete som lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker.

Minst 15 veckor av utbildningen är arbetsplatsförlagd  (APL) och bedrivs i samarbete med lokala företag. Huvuddelen av praktiken
görs i årskurs två och tre där du har praktik varannan vecka.

Efter utbildningen

Går du fordons- och transportprogrammet har du mycket praktik, vilket betyder att du får in en fot på en eller flera arbetsplatser redan under studietiden. Efter tre år kan du gå vidare till jobb direkt eller yrkeshögskola, men du har också möjlighet att utöka din utbildning för att få grundläggande behörighet för högskolestudier.

Kontakt studie- och yrkesvägledare

Ann-Kristin Lindgren
Telefon: 0141-22 59 05
E-post:
ann-kristin.lindgren@motala.se

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej