Träd
Det är ganska ovanligt att kommunen fäller träd. Det måste finnas goda skäl till att göra det. Att det skuggar en uteplats eller stör mottagningen till en parabolantenn är normalt sett inte anledning nog. Vi viktar alltid den enskildes intresse mot det allmännas och gör en bedömning utifrån det inför att beslut fattas om att fälla ett träd eller inte.
Allmänna intressen
- Träd har stor betydelse i stadens rum eftersom de fungerar som ”stadens lungor”. De bidrar exempelvis till rening av dagvatten och avgaser samt skyddar mot buller.
- Naturmark i tätbebyggelse är av ett stort värde både för växt- och djurliv samt som rekreationsområde för boende i närheten.
- Naturmarken ska vårdas vilket innebär att olikåldriga bestånd bör finnas och få utvecklas. Detta innebär att ungskott (sly) inte tas bort slentrianmässigt eller att fullvuxna träd alltid ska stå kvar.
Enskilda intressen
- Grenar hänger in över tomten eller rötter växer in över tomtgräns. Fastighetsägaren har enligt Jordabalken rätt att ta bort dessa om de orsakas olägenheter. Men först ska den som äger eller förvaltar området där trädet växer få möjlighet att åtgärda problemet. Om det är kommunens växtlighet som växer in över din tomtgräns, kontakta servicecenter eller skapa ett ärende i synpunktssystemet.
- Trädet utgör en fara för liv eller egendom.
Ansök om trädfällning
Om du vill att kommunen ska hugga ner ett träd som står nära din tomt måste du lämna in en synpunkt via vårt synpunktssystem. Beskriv tydligt vilka problem trädet orsakar, varför du vill att det ska fällas eller beskäras och var någonstans trädet står. Fyll också i hur vi kan kontakta dig.
Vad händer med min ansökan?
Vid bedömning av en ansökan genomförs först ett platsbesök. Då bedöms trädets betydelse för området som helhet, dess placering i förhållande till tomtgräns, trädets kondition samt ekologiska och estetiska värden. Här avvägs de allmänna intressen gentemot de enskilda, läs mer under nästa rubrik.
Nedtagning av akut dåliga träd kan ske under hela året. Nedtagning av träd som ej bedöms som akut dåliga samordnas till ett par tillfällen per år för en god ekonomi och planering. Beskärning sker bara när det är lämpligt för träden så att de inte tar skada.
Träd som är en uppenbar fara för liv eller egendom tas ned omgående. Det kan till exempel handla om träd som blivit så dåliga, exempelvis av röta eller svamptickor, att de plötsligt börjar luta över en väg eller in över en tomt.
Om du vill tipsa om ett sådant träd, kontakta servicecenter eller använd vår synpunktshantering. En bedömning på plats av trädets status sker alltid av utbildad personal.
Vi har utsett 200 evighetsträd runt om i kommunens tätorter. Du kan även ladda hem en karta för att lättare kunna åka runt och beskåda dem.
Vissa träd är särskilt skyddade i detaljplaner eller genom särskilt skydd enligt miljöbalken. Det gäller exempelvis naturreservat, biotopsskydd (alléer), naturminne och Natura 2000. För dessa träd finns särskilda regler. Om du är osäker på vad som gäller kontakta kommunen eller länsstyrelsen.
Det kan finnas särskilda bestämmelser i detaljplanen som innebär att vissa träd ska bevaras. Innan du börjar avverka träd på din tomt är det därför viktigt att du har koll på vilka regler som gäller för just din fastighet. Det kan krävas godkänt marklov för att få fälla träd.
Exempel på områden där särskilda bestämmelser finns för trädfällning är Varamon, delar av Råssnäs och Pariserviken. Det spelar ingen roll om trädet står på kommunal eller privat mark, eftersom alla träd har betydelse för helheten.
Motala kommun äger stora arealer skog, cirka 1 300 hektar. Majoriteten av den ligger inom 1-2 kilometer från en tätort. Skog som ligger inom 300 meter från bostadsområden används allra mest frekvent. I närheten av Bondebacka finns flest antal närboende inom 300 meter, följt av Charlottenborg och Torvmossen.
Skötsel av kommunens skog
Kommunens skog sköts av skogsförvaltaren. Ett arbetslag från Via Ekenäs och upphandlade entreprenörer utför det praktiska arbetet.
Kommunens riktlinjer för skogsinnehav anger att skogen ska skötas så att vi inte får några kala hyggen. Skogen är indelad i olika zoner som har olika nivå av skötsel.
Skötselplaner för stadsnära skogar
För ett antal skogsområden med särskilda värden för natur, rekreation och friluftsliv har kommunen tagit fram skötselplaner. I skötselplanerna finns information om områdets värden och hur det planeras att skötas. De har tagits fram tillsammans med parter som berörs av planen, till exempel Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, markägare och lokala föreningar. I Motala kommun finns det fastställda skötselplaner för de tre kommunala naturreservaten samt för ett antal tätortsnära natur- och rekreationsområden.
Om du vill ta del av dem kan du kontakta kommunens skogsförvaltare.
Miljöanpassat skogsbruk
För att uppnå ett hållbart skogsbruk har Motala kommun certifierat sitt skogsinnehav. Det kommer på sikt bland annat att skapa högre naturvärden i skogen och ge ett ekonomiskt hållbart skogsbruk. Certifieringen kräver utbildning i naturvård, säkerhet och arbetstrygghet. Motala kommun har certifierat enligt de två system för skogscertifiering som finns.
Ansökan om trädfällning eller andra åtgärder
Skapa ett ärende i vår synpunktshantering för att ansöka om att ett träd ska fällas eller beskäras på kommunens mark.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se