Lov eller anmälan
Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier:
- åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov,
- åtgärder som kräver anmälan och
- åtgärder som varken kräver lov eller anmälan.
Bygglov
Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av byggnader. Inom detaljplanelagt område krävs också bygglov för skyltar och ljusanordningar. Bygglov krävs även för vissa andra anläggningar än byggnader. Exempel på sådana anläggningar är mur, plank, parkering, cistern och upplag.
Rivningslov
För att riva byggnader eller delar av byggnader krävs det rivningslov om byggnaden ligger inom detaljplanelagt område. Det krävs däremot inte rivningslov inom detaljplan om byggnaden eller byggnadsdelen får uppföras utan bygglov. Istället för rivningslov kan det ibland krävas en anmälan istället.
Marklov
Inom områden med detaljplan krävs marklov för schaktningar eller fyllningar som avsevärt ändrar markens höjdläge. Detta gäller både för tomter och för allmänna platser. Inom Motala kommun är riktlinjen att en avsevärd ändring av markens höjdläge föreligger vid ändringar om mer än 50 cm. Schaktning och fyllning som utgör förberedelser till andra bygglovspliktiga byggnadsarbeten, exempelvis nybyggnation, kräver inte ett separat marklov. Markåtgärderna ska prövas i bygglovet. Den färdiga markhöjden måste därför framgå av ritningarna till bygglovsansökan.
Marklov kan även krävas för trädfällning och skogsplantering om det beslutats i en detaljplan. Det kan även krävas marklov för markåtgärder som kan försämra markens genomsläpplighet.
Bygglov för ändamål av säsongskaraktär
En åtgärd som är av säsongskaraktär och som upprepas varje säsong under flera år i följd kan få ett bygglov för ändamål av säsongskaraktär.
Tidsbegränsat bygglov
Tidsbegränsat bygglov får ges för åtgärder som är avsedda att pågå under en begränsad tid. Ett tidsbegränsat bygglov kan ges både inom och utanför detaljplan. Det är sökanden som ska ansöka om tidsbegränsat bygglov. En åtgärd som fått tidsbegränsat bygglov måste tas bort innan giltighetstiden för lovet går ut.
Ett tidsbegränsat bygglov får ges om en åtgärd uppfyller följande kriterier: åtgärden är avsedd att pågå under en begränsad tid, sökanden har ansökt om ett tidsbegränsat bygglov, och någon eller några, men inte alla, förutsättningar för bygglov är uppfyllda.
En åtgärd som inte kräver lov kan kräva en anmälan, det vill säga vara anmälningspliktig. En anmälningspliktig åtgärd får inte påbörjas innan anmälan har gjorts och byggnadsnämnden har gett ett startbesked. Ett byggnadsverk får inte heller tas i bruk i de delar som omfattas av ett startbesked förrän byggnadsnämnden har gett ett slutbesked, om nämnden inte beslutar annat.
Du behöver anmäla följande, om det inte krävs bygglov:
- rivning av en byggnad eller en del av en byggnad
- nybyggnad eller tillbyggnad som har undantagits från krav på bygglov i en detaljplan eller i områdesbestämmelser
- ändring som innebär att konstruktionen av en byggnads bärande delar berörs eller att byggnadens planlösning påverkas avsevärt
- installation eller väsentlig ändring av hiss, eldstad, rökkanal eller anordning för ventilation i byggnader
- installation eller väsentlig ändring av anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad eller inom en tomt
- ändring som väsentligt påverkar brandskyddet i en byggnad
- underhåll av byggnadsverk med särskilt bevarandevärde som omfattas av skyddsbestämmelser som beslutats med stöd av detaljplan eller områdesbestämmelser enligt plan- och bygglagen eller motsvarande äldre föreskrifter
- nybyggnad eller väsentlig ändring av vindkraftverk
- uppförande eller tillbyggnad av en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus på högst 30 m², så kallat attefallshus
- ändring av en komplementbyggnad så att den blir ett komplementbostadshus på högst 30 m², så kallat attefallshus,
- tillbyggnad på högst 15 m² av ett en- eller tvåbostadshus
- bygga två takkupor på ett en- och tvåbostadshus som inte redan har takkupor
- inredning av ytterligare en bostad i ett enbostadshus.
Vissa åtgärder som normalt kräver bygglov är i lagstiftningen undantagna från krav på både lov och anmälan. Undantagen beror bland annat på vilken åtgärd du ska utföra, vilken typ av byggnad eller anläggning det gäller och om du ska utföra åtgärden i område inom eller utanför detaljplan. För att åtgärden ska vara undantagen krävs att den uppfyller de krav och kriterier som ställs, exempelvis storlek och placering.
Du behöver inte göra en anmälan för att riva en byggnad eller en del av en byggnad som bland annat är:
- en komplementbyggnad som tillhör ett en- eller tvåbostadshus, till exempel en så kallad friggebod
- ett skärmtak, som inte kräver bygglov
- en liten tillbyggnad på ett en- eller tvåbostadshus, som inte kräver bygglov på grund av att huset ligger utanför område med detaljplan och sammanhållen bebyggelse
- en bygglovsbefriad ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring.
Utanför detaljplanerat område
Utanför detaljplanerat område behöver du inte anmäla varken rivning eller andra åtgärder som rör en ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring. Det krävs heller ingen anmälan för en liten tillbyggnad eller en komplementbyggnad till ett en- och tvåbostadshus utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse (men om du bygger ett så kallat attefallshus och använder det som komplementbostadshus krävs alltid anmälan).
Det krävs heller ingen anmälan för att bygga två lovbefriade takkupor utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse. Kontakta oss om du är osäker på vad som gäller för det område där du bor. Om du däremot ändrar användningssättet från ekonomibyggnad till något annat behöver du alltid bygglov.
Om du planerar att bygga på en sedan tidigare obebyggd plats kan du ansöka om förhandsbesked. Med ett förhandsbesked får man reda på om det överhuvudtaget går att bygga på platsen utan att behöva ta fram konkreta ritningar. Finns det en detaljplan för området är oftast ett förhandsbesked onödigt eftersom man redan genom detaljplanen utrett frågan om platsens lämplighet.
Vid handläggning av förhandsbesked görs en så kallad lokaliseringsprövning. Det betyder att byggnadsnämnden undersöker om platsen lämpar sig för det du vill bygga. Vid prövningen utgår nämnden bland annat från bestämmelserna i andra kapitlet i Plan- och bygglagen och från riktlinjer i översiktsplanen. Ett förhandsbesked kräver inte lika mycket ansökningshandlingar som en ansökan om bygglov. Hur huset ska utformas, både utvändigt och invändigt, avgörs först i bygglovet. Ett förhandsbesked kan dock villkoras genom att man måste uppfylla vissa särskilda omständigheter (villkor) som en förutsättning för bygglovet. Det kan exempelvis vara att den blivande byggnaden måste placeras på ett särskilt sätt eller specifika utformningskrav såsom takmaterial och kulör.
När du ansöker om förhandsbesked underrättar byggnadsnämnden grannar och andra som berörs, och ger dem möjlighet att yttra sig. I vissa fall får också Trafikverket, elbolag, telebolag, länsstyrelsen eller andra berörda myndigheter yttra sig.
Om platsen bedöms lämplig att bygga på, ger samhällsbyggnadsnämnden ett positivt förhandsbesked. Är platsen olämplig att bebygga med den sökta åtgärden lämnas ett negativt förhandsbesked. Ett positivt förhandsbesked är bindande i två år, vilket betyder att du bör söka bygglov inom den tiden. Nämnden kan under de två åren inte avslå en bygglovsansökan för den åtgärd som förhandsbeskedet gäller för, förutsatt att ansökan om bygglov stämmer med det givna förhandsbeskedet.
Så här ansöker du om förhandsbesked
Av ansökan ska det framgå vilken åtgärd som man ansöker om förhandsbesked för, exempelvis nybyggnation av enbostadshus. Du ska även redovisa hur du planerar att lösa vatten- och avloppsförsörjningen till den aktuella platsen. Till ansökan ska även en situationsplan bifogas som redovisar den nya fastigheten (vid avstyckning) alternativt den planerade tomtplatsens yta inom den befintliga fastigheten. Redovisa ungefärlig placering av byggnad samt planerad tillfartsväg till platsen.
Se till att ansöka om förhandsbesked i god tid, eftersom det ofta tar längre tid att handlägga ett förhandsbesked än ett bygglov. Beslut i ärendet ska meddelas inom tio veckor. Beslut om att förlänga tidsfristen får ske om handläggningen eller utredning i ärendet kräver det. Handläggningstiden får förlängas en gång med högst tio veckor. Tiden räknas från det att din ansökan anses vara komplett, alltså när byggnadsnämnden fått in de handlingar nämnden behöver för att handlägga din ansökan.
En ansökan om förhandsbesked är förenat med en avgift, som beräknas enligt taxan som är fastställd av kommunfullmäktige.
E-tjänst eller blankett
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Om du har ett pågående ärende
Du kan kontakta din handläggare via servicecenters telefonnummer för ett pågående ärende under kontorstid på vardagar.