Elevresor på gymnasiet, busskort
Vem har rätt till elevresa?
Kommunen har ingen skyldighet att anordna skolskjuts för gymnasieelever, utan endast ett ansvar att stå för resekostnaderna om avståndet mellan elevens folkbokföringsadress och skolan är mer än sex kilometer. Färdvägen mäts utifrån den kortaste gång- och cykelvägen.
Det gäller oavsett om eleven går i en skola i Motala kommun, eller i någon annan kommun inom Östergötland eller i Tranås, så länge eleven är folkbokförd i Motala kommun.
En elev med inackorderingstillägg har inte rätt till busskort.
Kommunen ansvarar inte för kostnader för elevresor vid andra förhållanden. Ersättning beviljas inte på grund av funktionshinder, trafikfarlig väg eller någon annan särskild omständighet, som att eleven bor växelvis hos sina föräldrar.
Skyldigheten för kommunen att ansvara för kostnader för elevresor gäller bara för elever som har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen, det vill säga till och med vårterminen det år eleven fyller 20 år.
Busskort
Gymnasieelever folkbokförda i Motala kommun, som uppfyller avståndskravet på 6 kilometer till skolan från folkbokföringsadressen, erbjuds ett busskort. Det gäller på Östgötatrafikens linjer, inklusive Östgötapendeln.
För att få ett busskort/resekort behöver du som gymnasieelev anmäla det via vår e-tjänst. Du måste göra en ny anmälan varje nytt läsår, oavsett årskurs.
Anmäl senast den 31 juli via e-tjänsten:
Busskort för elev på gymnasiet – anmälan – Motala kommun
Du får då ett nytt kort hemskickat eller befintligt skolkort laddat med en läsårsbiljett lagom till skolstart.
Kommer din anmälan in senare får du ditt kort ändå, men får själv stå för kostnaden av resor under tiden. Har du ett skolkort sedan tidigare ska detta sparas under hela studietiden från grundskola till gymnasium.
Busskortet är laddat med en läsårsbiljett för resor med allmän kollektivtrafik. Läsårsbiljetten är giltig för resor i hela länet från läsårsstart i augusti fram till skolavslutningen i juni året därpå.
Kortet kan användas vardagar klockan 5.00–19.00 under hela läsåret, även under lov. Sista påstigning inklusive byten ska alltså göras före klockan 19.
Om du har tappat busskortet eller om det är skadat kan du kontakta Motala kommun:
E-post: motala.kommun@motala.se
Telefon: 0141-22 50 00
Ange namn, personnummer och vilken skola du går på.
Du får själv stå för kostnaden av resor tills du fått ett nytt kort.
För att uppfylla kraven för skolkort på Östgötatrafikens linjer ska du ha minst sex kilometer mellan bostad och skola. Du ska dessutom ha minst fyra kilometer mellan bostaden och närmast trafikerad hållplats.
Uppfyller du de krav kan du även ansöka om kontant ersättning för anslutningsresor.
- 4-6 kilometer: 25 kronor/skoldag
- 6-8 kilometer: 35 kronor/skoldag
- Mer än 8 kilometer: 45 kronor/skoldag.
För att få ersättning måste ansökan göras vid varje läsårsstart. Utbetalning av kontant ersättning görs 15 september för höstterminen och 15 februari för vårterminen.
Ersättning betalas ut från läsårets start eller från det datum ansökan har kommit in. Retroaktiv utbetalning görs inte.
Ansök om ersättning för anslutningsresa via e-tjänsten:
Ersättning för elevresa till och från gymnasieskola – ansökan
Du kan ansöka om ekonomisk ersättning om sträckan mellan hemmet och trafikerad hållplats är mer än 4 kilometer eller att förbindelser med Östgötatrafiken saknas mellan hemmet och skolan.
Ansökan om ersättning för anslutningsresa eller hela resvägen görs via vår e-tjänst. Den granskas med avseende på att villkoren om rätt till ersättning är uppfyllda. Därefter gör kommunens handläggare en bedömning av vilken typ av ersättning som du är berättigad till. Om du ansöker om kontant ersättning måste du ansöka inför varje läsår.
Reseersättning vid studier i Östergötland
Uppfyller du kraven för ett busskort, men bor där det saknas kollektivtrafik eller har lång och krånglig väg till skolan? Då kan du ha rätt till ekonomisk ersättning för dagliga resor. Ersättningen motsvarar kommunens kostnad för ett busskort/skolkort på Östgötatrafiken. Ersättning betalas ut från läsårets start eller från det datum ansökan har kommit in. Retroaktiv utbetalning görs inte.
Reseersättning vid studier i annat län
Elev som studerar utanför Östergötland och dagpendlar till och från skolan kan ha rätt till ekonomisk ersättning.
Ersättningen per månad uppgår till högst 1/30 av gällande prisbasbelopp under nio månader per läsår, september till maj. Ersättning betalas ut från läsårets start eller från det datum ansökan har kommit in. Retroaktiv utbetalning görs inte.
Ansökan om ersättning för hela resvägen, dagliga resor, görs via e-tjänst:
Ersättning för elevresa till och från gymnasieskola – ansökan
Utbetalning av kontant ersättning görs 15 september för höstterminen och 15 februari för vårterminen.
Återkrav
Om en elev som är berättigad ersättning för elevresor mister rätten till studiehjälp kan det också innebära att rätten till resebidrag dras tillbaka. Om villkoren förändras, till exempel att studier avbryts, byte av skola eller flytt och ersättning utbetalats på felaktiga grunder, kommer ersättningen får du betala tillbaka ersättningen.
Meddela Motala kommun om:
- du avbryter studierna
- inte påbörjar studierna
- flyttar
- annan orsak som leder till att villkoren för busskort inte längre uppfylls.
Ange namn, personnummer och vilken skola du går på.
E-post: motala.kommun@motala.se
Telefon: 0141-22 50 00
Ersättning för elevresa till och från gymnasieskola - ansökan
Ansök om ersättning för anslutningsresa eller för hela resvägen via vår e-tjänst eller blankett.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se