Ljusanordning
Vad är en ljusanordning?
En ljusanordning är en anordning som sprider ljus med syftet att lysa upp någonting. Det finns olika typer av ljusanordningar. Exempel på vanliga ljusanordningar är fasad- och skyltbelysningar, gatubelysning samt strålkastare inom exempelvis parkeringar, idrottsplatser och industriområden.
Behöver jag söka bygglov?
Du behöver söka bygglov:
- för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en ljusanordning inom detaljplanerat område eller inom område med områdesbestämmelser, om den avsedda användningen kan ha betydande inverkan på omgivningen.
- för en anordning som placeras på eller i anslutning till en byggnad eller inom ett bebyggelseområde som är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
- om detaljplanen eller områdesbestämmelserna innehåller utökad lovplikt för ljusanordning.
Det saknas vägledning i lagstiftningen av vad som menas med att “den avsedda användningen har betydande inverkan på omgivningen”. Ljusanordningar som är trafikfarliga eller störande på grund av exempelvis hög ljusstyrka, bländning eller blinkande ljus kan ha betydande inverkan på omgivningen.
Enligt rättspraxis till tidigare lagstiftning har gatubelysning och ljusanordningar vid motionsspår inte ansetts vara bygglovspliktiga. Med lovpliktig ljusanordning avsågs en mer betydande anordning med stark ljuseffekt, till exempel strålkastare.
- Ritningar i skala 1:100 (fasadritningar) som redovisar ljusanordningens montering på fasad.
- Situationsplan i skala 1:400 med redovisning av ljusanordningens placering.
- Produktbeskrivning, ritning eller dylikt på ljusanordningen och dess eventuella mast/pelare. Redovisa dess utformning och höjd.
- Belysningsutredning inklusive redovisning av spilljus utanför det aktuella området (omgivningen). Redovisa anläggningen totala lux.
Du får beslut på en bygglovsansökan inom tio veckor förutsatt att alla handlingar är inlämnade och kompletta. Du får besked på en anmälan inom fyra veckor förutsatt att alla handlingar är inlämnade och kompletta. Handläggningstiden kan förlängas med tio veckor respektive fyra veckor om det krävs för ytterligare utredning i ärendet.
En ansökan eller anmälan är förenat med en avgift. Avgiften beräknas enligt en fastställd taxa av kommunfullmäktige. Den slutliga avgiften beror på flera olika faktorer, exempelvis byggnadens storlek, om åtgärden avviker från detaljplanen och om grannar har underrättats.
E-tjänst för ansökan
Ansök om bygglov för ljusanordning via vår e-tjänst.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se