Anlägga eget avlopp
Avloppsanordning - ansökan om inrättande
Vi har olika e-tjänster beroende på om du ansöker för din egen anläggning eller om du som entreprenör/sakkunnig ansöker för en kunds räkning. Välj den tjänst som passar in på ditt ärende.
Ansökan eller anmälan?
Alla fastigheter har olika förutsättningar för att anordna enskilda avlopp och här beskrivs generellt vad du ska tänka på. Den som anlägger avloppet ska vara sakkunnig, så använd gärna en diplomerad entreprenör när du anlägger ditt avlopp.
Om du ska anordna en avloppsanläggning med ansluten vattentoalett måste du ansöka om tillstånd av miljö- och hälsoskyddsenheten. Läs mer om hur du gör ansökan här nedan. Kom ihåg att du inte får börja gräva ned din avloppsanläggning innan du fått tillstånd. Att anlägga ett avlopp utan tillstånd kan leda till att du blir skyldig att betala en miljösanktionsavgift. Du måste också visa att anläggningen har den utformning och funktion som krävs.
Ska du anlägga ett avlopp för bad, disk och tvätt eller göra en mindre ändring av din avloppsanläggning, som enbart förändrar förutsättningarna för rening av avloppsvattnet utan att ändra teknik eller plats, ska det anmälas till miljö- och hälsoskyddsenheten. Du behöver då inte vänta på att få ett beslut från oss, men du kan få vissa förhållningsregler som du måste följa för att uppnå tillräcklig säkerhet.
Här finns mer information om hur du gör en anmälan:
Skaffa dig information
Avloppsanläggningen måste göras på ett professionellt sätt. Det är viktigt att den som ska anlägga en avloppsanläggning är sakkunnig inom området. Enligt Naturvårdsverkets allmänna råd om små avlopp krävs “en person som genom yrkeserfarenhet, deltagande i utbildningar eller på annat sätt har tillräckliga kunskaper”. Om du inte har tillräckliga kunskaper för att välja anläggning, undersöka marken eller utföra anläggningen behöver du ta in sakkunnig hjälp.
Kontakta en konsult eller erfaren entreprenör som kan hjälpa dig att välja avloppslösning och ta fram ett underlag för din ansökan. Exempel på entreprenörer och konsulter finns på Avloppsguiden.se. Här finner du även bra information som kan hjälpa dig att hitta den lösning som passar just dig. Avloppsguiden är en oberoende tjänst som bekostas av landets kommuner, där du kan läsa om olika tekniker och få goda råd.
Vägledning och kunskap om små avlopp finns också hos Havs- och vattenmyndigheten.
Information till fastighetsägare om små avlopp – Havs- och vattenmyndigheten
Kontakta grannarna
Om du söker tillstånd för att bygga en avloppsanläggning behöver du uppgifter om alla närliggande dricksvattenbrunnar, avlopp och energibrunnar (berg- eller jordvärme). Kontakta grannarna och be om uppgifterna innan du lämnar din ansökan.
Servitut
Om någon del av avloppsanläggningen ska placeras på någon annans mark måste du ha medgivande från fastighetsägaren. Det är bra att ordna ett servitut mellan dig och fastighetsägaren. Ett servitut är fastighetsbundet, vilket ger dig en juridisk trygghet ifall fastighetsägaren skulle sälja marken som din avloppsanläggning ligger på. Servitut ansöker du om via Lantmäteriet.
- Avstånd till egen och närboendes vattentäkt: minst 20 meter, helst 50 meter.
- Avstånd till högsta grundvattennivå och berg under infiltrationszonen: minst 1 meter, helst 2 meter.
- Avstånd till bostadshus: minst 10 meter från ytterkanten av slamavskiljaren.
- Avstånd till fastighetsgräns: minst 4 meter från ytterkanten av slamavskiljaren.
- Avstånd mellan uppställningsplats för slambil och anslutningspunkt för tömning: max 10 meter. Dispens kan ges om det finns särskilda skäl och i så fall ska anläggningen ha en sugledning som minskar avståndet till maximalt tio meter.
- Avstånd till vattendrag: minst 10 meter, helst mer än 30 meter från ytterkanten på avloppsanordningen, med undantag för eventuell utloppsledning.
- Avståndet till energibrunn: minst 30 meter om avloppsanläggningen är placerad nedströms energibrunnen. Under vissa förhållanden kan det gå bra med ett kortare avstånd men det bör inte understiga 20 meter. En markbaserad avloppsanläggning bör placeras lägre i terrängen än en energibrunn.
Sedan 1969 har det ställts krav på längre gående rening än enbart slamavskiljning. Tänk på att det är du som fastighetsägare med en enskild avloppsanläggning som ska se till att lagkraven uppfylls! Enligt miljöbalken ska avloppsvatten avledas och renas eller tas omhand så att inte olägenhet för människors hälsa eller miljön uppkommer.
Utsläpp av avloppsvatten regleras i:
Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd – Riksdagen
Mer information
Krav för enskilda avlopp – Avloppsguiden
Lagar och regler för dig med enskilt avlopp – Länsstyrelsen
Fettavskiljare
Kommunens riktlinjer för fettavskiljare gäller även för enskilt avlopp om det bedrivs livsmedelsverksamhet i lokalerna.
För att kunna fastställa skyddsnivå i ditt ärende måste miljö- och hälsoskyddsenheten ha information kring de specifika förhållandena som gäller där avloppsanläggningen ska anläggas samt uppgifter om vald teknisk lösning. Det är utifrån de uppgifterna som vi bedömer din ansökan/anmälan.
Vi rekommenderar att du ber konsult eller entreprenör om hjälp med detta då det kan vara svårt att bedöma själv.
Att en anläggning till exempel ska placeras inom ett skyddat område innebär inte automatiskt att hög skyddsnivå ska gälla. Det avgörande är istället vilket skyddsbehov som finns inom det skyddade området och om vi bedömer att den aktuella anläggningen med den lokalisering som föreslås kommer att påverka det skyddade intresset.
Olika saker som påverkar om det är normal eller hög skyddsnivå för hälso- respektive miljöskydd:
- Recipient: ytvatten eller grundvatten
- Art- och habitatdirektiv
- Dricksvattenförekomst
- Badplats i närheten
- Fågeldirektiv
- Nitratkänsliga områden
- Jordarten
Skyddade områden enligt 7 kapitlet i miljöbalken är:
- Nationalpark
- Naturreservat
- Kulturreservat
- Naturminne
- Biotopskyddsområde
- Djur- och växtskyddsområde
- Strandskyddsområde
- Miljöskyddsområde
- Vattenskyddsområde
- Särskilda skyddade områden
Riskerar utsläppet att påverka ett sådant skyddat intresse bör minst hög skyddsnivå för miljö- och/eller hälsoskydd gälla.
En markteknisk undersökning är nödvändig för att kunna avgöra vilken typ av avloppsanläggning eller efterbehandling som är lämpligast.
Markundersökningen ger svar på om marken är tillräckligt genomsläpplig, avståndet till högsta grundvattennivå, eventuell förekomst av berg samt på vilken nivå under marken som ledningarna bör läggas på.
Provgrop
En provgrop grävs där det med hänsyn till vattenbrunnar med mera verkar vara mest lämpligt att anlägga en infiltration. Gropens djup bör vara minst 2,5 meter. Om grundvatten påträffas på mindre djup än 2,5 meter bör grävning göras 0,5 meter under grundvattenytan för att kontrollera förekomsten av berg.
Markprov
Om det med hänsyn till grundvatten eller berg verkar vara möjligt att placera infiltrationen vid provgropen, tas ett prov av det mest finkorniga markskiktet på 0,8 – 1,8 meters djup (om detta skikt inte är mycket tunt och kommer att grävas bort). Markprovet bör innehålla minst 0,5 liter jord (cirka 2 kilo) och alla stenar större än 20 millimeter ska sorteras bort.
Är marken mycket finkornig (silt och lera) är marken olämplig för infiltration, och prov behöver då inte inlämnas.
För undersökning av grundvattennivå bör provgropen stå öppen en tid. Normalt tar det ett par timmar i grova jordar för att grundvattenytan ska ställa in sig, i fina jordar kan det ta upp till ett par dygn. Observera att det alltid ska vara minst en meter mellan infiltrationsdiket/infiltrationsbäddsbotten (under spridningslagret) och högsta grundvattenyta då anläggningen är i drift.
Laboratorier
Exempel på företag i Östergötland som utför markanalyser ur jordprov med avseende på kornstorlek, så kallad siktanalys:
- Statens Geotekniska Institut (SGI), Olaus Magnus väg 35, 581 93 Linköping, tfn 013-20 18 00
- Linlab, (NCC Roads AB), Jägarvallsvägen 8C, 584 22 Linköping, tfn 013-21 28 20
- VTI , Statens väg- och transportforskningsinstitut, 581 95 Linköping, Besöksadress: Olaus Magnus väg 35, Linköping, tfn 013-20 40 00
Ovanstående laboratorier kan även skicka resultatet direkt till miljö- och hälsoskyddsenheten om så önskas. Säg i så fall till om detta vid inlämnandet av markprovet. Glöm inte att uppge namn och fastighetsbeteckning ihop med inlämnande av markprov och resultat av analysen.
Du ansöker via någon av våra två e-tjänster. Det är lite olika utformning beroende på om du ansöker för din egen anläggning eller om du ansöker som entreprenör eller sakkunnig för fastighetsägarens räkning.
Ansökan för entreprenör/sakkunnig som söker åt fastighetsägaren
Produktblad
Produktblad som anger teknisk data och reningsprestanda.
Situationsplan
Situationsplan i skala så att man kan se alla ingående delar av avloppsanläggningen.
I situationsplanen markeras tydligt:
- placering av byggnader och fastighetsgränser
- ytvatten inom 100m (till exempel sjö, dike och bäck)
- dricksvattentäkter inom 100 meter
- energibrunnar inom 30 meter.
Rita också in:
- samtliga delar av avloppsanordningens efterföljande rening
- rördragningar
- utsläppspunkt för det renade avloppsvattnet
- tillfartsväg och eventuell vändplats för slamsugningsfordon
- påkopplingspunkten om det finns sugslang
- var tömningen ska ske, märk ut alla punkter som ska slamtömmas.
Se exempel:

Underlag för situationsplan
Du kan ladda ner en situationsplan på Lantmäteriets hemsida.
Såhär gör du för att få fram din karta:
- Sök på din adress uppe i högra hörnet eller zooma in i kartan.
- Klicka på lagerikonen och välj funktionen “Fastighetskarta”.
- Zooma till det läge du vill ha utskriften på.
- Välj sedan “Meny” och Skriv ut. Då skapas en PDF-fil som du kan skriva ut och rita i.
Längd- och tvärsektion
För markbäddar, infiltrationer och biomodulbäddar ska längd- och tvärsektion bifogas. Det vill säga en ritning/bild som visar anläggningens uppbyggnad från långsidan och kortsidan.
Se exempel:


Detaljerad beskrivning av efterpolering/efterbehandling
För markbäddar och reningsverk, med eller utan moduler, behöver även en detaljerad beskrivning av efterpolering/efterbehandling bifogas. Längd och tvärsektion ska redovisas.
Jordprovsanalys (vid föreslagen infiltration)
I infiltrationsanläggningar renas avloppsvattnet genom att det naturligt rinner genom jordlager och via marken till grundvattnet. Vid infiltration måste man säkerställa att markens genomsläpplighet är tillräckligt bra, så att infiltrationen kan ”svälja” allt vatten. För att avgöra hur genomsläpplig marken är, tar man jordprover och genomför en perkolationsanalys, vilket är en provtagnings- och analysmetod där markens infiltrationsförmåga bestäms. Vi behöver därför ett diagram över kornfördelning från jordprov och/eller perkolationsprov vid föreslagen infiltration. Läs mer om detta under rubriken Markundersökning ovan.
Kom ihåg att du inte får börja gräva ned din avloppsanläggning innan du fått tillstånd. Att anlägga ett avlopp utan tillstånd kan leda till att du blir skyldig att betala en miljösanktionsavgift. Du måste också visa att anläggningen har den utformning och funktion som krävs.
När ansökan är komplett gör miljö- och hälsoskyddsenheten oftast ett besök på plats för att bedöma det inlämnade förslaget. Eventuellt krävs kompletterande uppgifter.
När du har fått det skriftliga beslutet med tillhörande villkor kan arbetet med att anlägga avloppet påbörjas. Du som sökande ansvarar för att anordningen utförs enligt det givna beslutet. OBS! Om du behöver ändra placering av ditt avlopp under grävarbetet, måste du kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten.
Ett tillstånd för att anordna en avloppsanläggning gäller i fem år men förfaller om arbetet med anläggningen inte har startat inom två år.
Dokumentera anläggningen
Det är viktigt att du eller entreprenören tar foton under arbetets gång på avloppsledningar, avloppsanläggningen och utsläppspunkten innan det nya avloppet har täckts över med jord.
Oavsett om miljö- och hälsoskyddsenheten har inspekterat anläggningen eller inte, måste du eller din entreprenör alltid göra en egen slutbesiktning.
Innan anordningen återfylls ska miljö- och hälsoskyddsenheten ha möjlighet att slutbesiktiga den. Anmälan om slutbesiktning ska göras i god tid, minst tre dagar före återfyllnad av schaktmassor.
När anläggningen är på plats ska du eller entreprenören meddela detta till miljö- och hälsoskyddsenheten genom att fylla i och skicka in utförandeintyg med kontrollplan. Bifoga fotodokumentationen från anläggningsarbetet.
Om du inte kan visa att avloppsanläggningen uppfyller kraven kan du bli tvungen att ordna en ny anläggning.
Här hittar du vår e-tjänst för att skicka in utförandeintyg:
Vi tar ut en handläggningsavgift på 1120 kronor per timme för handläggning av din anmälan/ansökan. Timkostnaden är satt i taxan som är antagen av kommunfullmäktige.
Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område (PDF, 875 kB)
Tidsåtgång för ett standardärende vid ansökningsärenden är normalt sett sju timmar. Men tiden, och därmed kostnaden, kan öka om vi inte får in ett komplett underlag och avgiften varierar något beroende på anläggningens komplexitet och kapacitet.
Tidsåtgången för ett anmälningsärende varierar beroende på ärendets komplexitet men är normalt sett cirka 2–5 timmar. Men tiden, och därmed kostnaden, kan öka om vi inte får in ett komplett underlag.
Vi tar betalt enligt vår timtaxa för det arbete vi har lagt ner på ett ärende om det har påbörjats men av någon anledning inte fullföljts. Det kan till exempel ske om begärda kompletteringar inte kommer in inom begärd tid och vi därför avslutar handläggningen. Vi tar också betalt även om du som sökande tar tillbaka din ansökan eller om ärendet avslås.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Läs mer
Avloppsguiden
Avloppsguiden är en oberoende webbplats som ger goda råd om eget avlopp och informerar om olika lösningar.
Havs- och vattenmyndigheten
Information till fastighetsägare om små avlopp.
Slamtömning
Du som har egen avloppsanläggning måste få din brunn eller tank tömd minst en gång per år. Här hittar du kommunens information om slamtömning.