Regler för förskola och pedagogisk omsorg
Du som vårdnadshavare har rätt till förskola för ditt barn när du arbetar, studerar, är föräldraledig eller arbetssökande. Du har också rätt till förskola under den tiden det tar att resa till och från arbete eller studier, samt sovtid vid nattarbete.
När du som vårdnadshavare har semester eller annan ledighet ska barnet vara ledigt. Om ni har delad placering får barnet vara på förskolan om du behöver arbeta när det är din ordinarie placeringstid, även om den andra vårdnadshavaren är ledig. Delad placering är aktuellt när ni som vårdnadshavare är separerade, men har gemensam vårdnad.
När barnet är sjukt
Motala kommun följer regionens riktlinjer för när barn kan gå tillbaka till förskolan efter sjukdom. Här kan du läsa mer om vad som gäller:
Att vårda tillfälligt sjuka barn hemma – 1177.se
Sovtid vid nattarbete
Om du jobbar natt har du rätt att ha barnet på förskolan för att ha tid att sova upp till åtta timmar efter avslutat skift. Som nattskift räknas arbete mellan 24.00 och 06.00.
Rektorn på den aktuella förskolan kan besluta om undantag från riktlinjerna om det är för barnets bästa.
Barnets schematider styrs av arbets- eller studietider för den vårdnadshavare som börjar senast respektive slutar tidigast.
Oregelbunden arbetstid
Barn vars vårdnadshavare har oregelbunden arbetstid, med ledighet minst en hel kalendervecka, har rätt att vistas i förskolan 15 timmar under den lediga veckan.
Skicka in en ansökan senast fyra månader innan du önskar plats. Du kan gärna skicka in din ansökan tidigare, men du kan inte tillgodoräkna dig den tiden. Barnet ska vara ett år vid önskad placeringsstart i förskolan.
När du ansöker om en plats i förskolan för ditt barn får du ange vilket datum som du önskar att hen ska börja, det kallas för placeringsdatum. Din kötid börjar räknas fyra månader innan detta datum. Även om du skickar in din ansökan tidigare än fyra månader före placeringsdatum börjar din kötid räknas fyra månader före.
Vår ambition är att du ska erbjudas en plats sex-åtta veckor innan placeringsdatumet. I enstaka fall kan det bli närmare inpå, om det är ett högt tryck. Enligt skollagen ska kommunen erbjuda förskola inom fyra månader från att du ansökt.
När du gör din ansökan kan du lägga till maximalt tre alternativ som du kan tänka dig. Om du blir erbjuden och accepterar en plats i någon av dessa verksamheter tas barnet ur kön. Du fortsätter alltså inte att köa till ditt eller dina övriga val. Om du inte svarar inom den tid som står angivet när du loggar in förlorar du platsen och ditt ködatum. Du måste då göra en ny ansökan.
I de fall det inte går att erbjuda en plats på något av dina val, blir du alltid erbjuden en annan plats inom fyra månader. Du kan i dessa lägen välja om du vill acceptera den erbjudna platsen. Du kan också stå kvar i kön för omplacering till något av dina ursprungliga önskemål och behåller då ditt ködatum. Väljer du att tacka nej till detta erbjudande kommer du inte att erbjudas en ny placering förrän det är din tur i kön till någon av dina önskade förskolor.
När du har accepterat erbjudandet, skickas ett placeringsbeslut.
Förtur för syskon
Om du har äldre barn som redan har plats i förskola tillämpas syskonförtur. Det innebär att ni i mån av plats ges förtur till den förskola eller familjedaghem där det äldre barnet är placerat.
Barnets inskolning på förskolan eller fritidshemmet ska börja på placeringsdatumet eller senast inom två veckor. Du betalar avgift från placeringsdatumet. Vi skolar inte in några barn under perioden från mitten av juni till slutet av juli eftersom förskolorna och fritidshemmen har sommarstängt under juli månad.
Allmän förskola erbjuds för 3-, 4- och 5-åringar från den 1 september det år de fyller 3 år. Verksamheten omfattar 15 timmar per vecka och bedrivs från den 1 september till 31 maj (med ledighet över jul och nyår).
Allmän förskola bedrivs i den ordinarie verksamheten, och är frivillig och avgiftsfri. Om barnet redan går i förskolan sker ingen förändring vare sig i verksamheten eller med tider. Det är bara avgiften som påverkas. Du får en reducering av förskoleavgiften med 25 procent under perioden 1 september-31 maj.
Om du är arbetssökande eller föräldraledig har du även rätt till 15 timmar per vecka under juni-augusti. Under den här perioden får du betala avgift enligt gällande taxa.
Alla barn i åldern 1-5 år vars vårdnadshavare är arbetssökande eller föräldralediga med yngre syskon erbjuds plats på förskola eller pedagogisk omsorg 15 timmar per vecka. Det gäller antingen:
- fem dagar i veckan, tre timmar per dag, för- eller eftermiddag, ej frukost eller lunch.
- tre dagar i veckan, fem timmar per dag.
Förskolan fastställer schema terminsvis så fråga på din förskola vad som gäller.
För barn över tre år sammanfaller det med allmän förskola.
Tänk på att om du blir arbetslös eller ska vara föräldraledig behöver du ändra ”grund för placering” i IST förskola/fritidshem. Du måste också ändra tillbaka till “ordinarie placering” när du återigen börjar arbeta och behöver en ordinarie plats. Läs mer:
Ansök eller säg upp plats i förskola eller fritidshem
Deltid
Om du arbetar eller studerar och är föräldraledig på deltid kan du välja närvarotid utifrån arbetstid eller studietid. Du behöver då skicka in ett intyg på detta från arbetsgivaren eller studieanordnaren.
Har du arbete och blir sjukskriven eller har graviditetspenning har du rätt att behålla barnets förskoleplats med vistelsetid enligt ordinarie schema.
Vid längre sjukperiod krävs särskild prövning av bildningsförvaltningen. För arbetssökande som blir sjukskrivna gäller 15 timmar per vecka.
Öppettider under dagen kan variera mellan förskolor eftersom de anpassas efter behovet hos de vårdnadshavare som för tillfället har barn i verksamheten. Förskolorna har öppet längst 12 timmar per dag helgfri måndag till fredag. Öppning kan ske tidigast klockan 6.00 och verksamheten stänger senast klockan 18.30.
För de familjer som behöver barnomsorg på obekväm tid finns den möjligheten.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se