Parkeringstillstånd för rörelsehindrad
För att ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad måste du vara folkbokförd i Motala kommun. Parkeringstillståndet kan sökas som förare eller passagerare.
En förare ska ha ett varaktigt rörelsehinder som medför stora svårigheter ta sig fram, även med hjälpmedel. För rörelsehindrad som passagerare utfärdas parkeringstillstånd om den sökande behöver förarens hjälp även utanför fordonet, exempelvis ett barn. Här bedöms om den rörelsehindrade kan vänta själv en kortare stund när föraren parkerar eller hämtar fordonet.
Tillståndet utfärdas på tider från sex månader till som längst fem år. Ett utfärdat tillstånd gäller bara så länge som förutsättningarna som ligger till grund för beslutet inte förändras.
Parkeringstillstånd beviljas inte för
- Svårigheter att bära.
- Enbart svårighet att ta sig i och ur bil.
- Rörelsehinder av kortvarigt slag så som ett brutet ben som läker.
- Svårigheter att betala i parkeringsautomat.
- Som passagerare om den rörelsehindrade kan klara sig själv en kortare stund när föraren parkerar bilen.
Tips om du inte har rätt till parkeringstillstånd
Den som kör en rörelsehindrad person får enligt trafikförordningen stanna där det är parkeringsförbud för att hjälpa den rörelsehindrade i eller ur fordonet. Du kan också stanna på en plats som är reserverad för rörelsehindrade för att släppa av personen. Detta oavsett om man har ett parkeringstillstånd. Föraren får sedan åka och parkera någon annanstans.
Det är även tillåtet att köra på gågator när en person som är sjuk eller har svårt att gå transporteras.
Därför är kriterierna så höga
Kommunen måste vara återhållsam med att bevilja parkeringstillstånd för att hålla en bra tillgänglighet för de som har allra svårast att förflytta sig. Eftersom tillståndet även gäller i övriga landet oavsett vilken kommun som utfärdat det, i övriga Norden och större delen av Europa, får förhållandena i den egna kommunen inte påverka. Samma kriterier ska gälla överallt så att de som bäst behöver kan använda parkeringsplatserna.
Blanketten för att ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad finns att ladda ner:
Parkeringstillstånd för rörelsehindrad – ansökan
Du kan också hämta den i kommunens servicecenter på kommunhuset, beställa den via telefon eller e-post.
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Kom ihåg att ange den sökandes namn och adress!
Formuläret består av tre delar, ansökningsblankett och två bilagor. Sida ett måste alltid vara ifylld och undertecknad av sökande alternativt målsman eller god man.
Ansökan måste skrivas under
Om du har fyllt i blanketten på datorn måste du ändå skriva ut den för att kunna sätta din namnteckning. En ansökan som skickas in via e-post kommer inte att handläggas.
Om du inte kan skriva ditt namn, på grund av exempelvis sjukdom som hindrar skrivförmågan, ska raden för namnteckning på bilaga ett lämnas tom. Kryssa i stället i orsak till hindrad skrivförmåga. Sökandes namn ifylld av annan person gäller inte.
Om god man eller målsman fyller i blanketten ska bådas namn skrivas i. Vi behöver även ett intyg som bekräftar att personen får föra sökandes talan.
Bifoga foto
På bilaga ett ska du bifoga ett nytaget foto i passformat. Lossa fliken och fäst fotot på den självhäftande ytan.
Är du osäker på om ansökan blir beviljad går det att dröja med att lämna foto. Vi skriver då brev och begär in foto om ansökan beviljas.
Läkarintyg
Du måste alltid bifoga ett nytt läkarintyg som visar ditt hälsotillstånd vid tiden för ansökan. Endast undantagsvis kan det gå bra med ett äldre intyg, men då max fem år gammalt. Om ditt hälsotillstånd har förändrats, samt om du tidigare var förare och nu söker som passagerare, eller tvärtom, måste du alltid bifoga ett nytt läkarintyg.
Läkaren kan antingen fylla i blanketten på sida två eller bifoga ett separat blad.
Skicka in blanketten
Blanketten skickar du in till kommunen på adress:
Samhällsbyggnadsnämnden
Motala kommun
591 86 Motala
Det går också bra att lämna den i Servicecenter.
Var noga med att du fyllt i blanketten på rätt sätt, att den är underskriven och att du bifogat läkarintyg om det krävs. Saknas uppgifter eller underskrift skickas ansökan alltid tillbaka.
När vi fått en ansökan som är komplett tar det cirka fyra veckor att få besked om beviljande eller avslag. En ansökan är komplett när både sökande och läkaren har skrivit på ett sådant sätt att det är tydligt varför den sökande anser att ett parkeringstillstånd behövs.
Om något är oklart i ansökan behöver sökande eller läkare komplettera vilket kan ta tid. Det är viktigt att hela ansökan är helt ifylld av både den sökande och läkaren för att handläggningen ska kunna gå snabbt. Kom ihåg att bifoga läkarintyget till ansökan.
Parkeringstillståndet är gratis.
Tillståndet gäller endast om det är placerat väl synlig utifrån. Lämpligen på insidan av fordonets vindruta så att övre delen, där handikappsymbolen är placerad syns tydligt (fotot ska då vara vänt inåt kupén). Tillståndet kan gärna placeras på höger sida av vindrutan, vilket underlättar för parkeringsvakt och polis då det inte döljs av eventuella parkeringsbiljetter och dylikt.
Här gäller parkeringstillståndet
- På allmänna parkeringsplatser och på parkeringsplatser som är reserverade för rörelsehindrade.
- På gata och väg där det är skyltat parkeringsförbud, men inte olämpligt att parkera.
- I alla Sveriges kommuner, Norden och de flesta länder inom EU.
Tillståndet gäller inte
- Inom gångfartsområde
- Där det är förbjudet att stanna.
- På privat mark eller i garage om inte ägare medgivit det.
- På plats för visst ändamål, så som lastplats, taxiplats och vändplats.
- På huvudled.
- På hållplats för buss.
Tid
Fordonet får parkeras:
- Högst tre timmar i följd, där parkering enligt lokal trafikföreskrift är förbjuden.
- Högst tre timmar i följd på gågata.
- Högst tre timmar i följd, där parkering är tillåten kortare tid än tre timmar.
- Högst 24 timmar i följd, där parkering är tillåten 3-24 timmar.
- På parkeringsplats för rörelsehindrade, högst den tid som finns angiven på platsen.
Observera att kommuner genom lokal trafikföreskrift kan tillåta parkering under längre tid än enligt grundreglerna. Aktuell kommuns trafiknämnd eller Polisen kan ge besked i denna fråga.
Parkeringsavgift
I Motala införs under hösten 2023 att avgift ska betalas på parkeringsplats för rörelsehindrad såväl som på vanlig plats, från den tidpunkten när parkeringen påbörjas. Detta gäller under taxabelagd tid inom område med taxa. Vad som gäller vid aktuell parkering, till exempel vilken zonkod som ska användas, finns alltid skyltad.
I vissa kommuner behöver avgift inte betalas på parkeringsplats för rörelsehindrade. Polisen och Trafiknämnden i respektive kommun kan ge besked om vad som gäller.
I Motala är det möjligt att betala för parkering via mobiltelefon. Både äldre mobiltelefoner och nyare smarthphones fungerar då betalning kan göras via app, sms eller talsvar.
Läs mer om parkering i Motala kommun:
Tillståndet är personligt. Används det av andra kan det dras in. Kopior av tillståndet får inte användas. Missbrukas tillståndet kan det återkallas och spärras.
Parkeringstillståndet är inte knutet till ett visst fordon utan till personen som fått det. Behöver tillståndet ändras på grund av namnbyte eller dylikt ska det lämnas in till utfärdande kommuns trafiknämnd. Detsamma gäller gammalt tillstånd, som snarast ska återlämnas när nytt tillstånd erhållits.
Parkeringstillståndet är stöldbegärligt. Låt inte tillståndet ligga kvar i bilen när det inte används. Om du tappar eller blir bestulen på parkeringstillståndet måste du polisanmäla det. Kopia på polisanmälan skickar du till Motala kommun som då spärrar tillståndet och utfärdar ett nytt.
Parkeringstillståndet är tidsbegränsat. Det framgår på ditt tillstånd hur länge det gäller. När ditt parkeringstillstånd löper ut måste du ansöka om ett nytt helst senast fyra veckor innan dit nuvarande tillstånd går ut. Det gör du på samma sätt som om du inte har haft tillstånd tidigare. Du måste alltid lämna tillbaka det gamla tillståndet med utgånget datum till kommunen.
Om du inte beviljas ett nytt tillstånd
Att du tidigare fått ett beviljat tillstånd innebär inte automatiskt att du får ett nytt. Förutsättningar och också reglerna kan ha ändrats och därför måste vi pröva ditt ärende igen.
Det framgår av beslutet varför du har fått avslag. Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Adress
Samhällsbyggnadsnämnden
Motala kommun
591 86 Motala