Är du intresserad av bredband? Här kan du läsa mer om att investera i bredband, utbyggnad av bredband med fibernät och vad som gäller för dig som bor i Motala och på landsbygden.

I dag sker allt mer på nätet. Vi kommunicerar, roar oss och skaffar oss nya kunskaper och insikter. Vi gör inköp och bankärenden. Snabbt, säkert och bekvämt. Imorgon kommer det vara en ännu viktigare och mer självklar del av vårt liv, inte minst därför att utbudet av service och tjänster blir både större och bättre. Motala kommun har idag samma ambition och målsättning som den svenska regeringen fastslagit för landet – bredband i världsklass. Det innebär att 90% har tillgång till bredband år 2020. Med hjälp av bredband via installerad fiberoptik kan du utan hinder nyttja de tjänster internet erbjuder.

Bredband med fibernät

Digital kommunikation via fiberoptiska kablar är den teknik som Motala kommun satsar på. Fiberoptikens fördelar är uppenbara. Du får en snabb och stabil internetuppkoppling som klarar av att hela familjen använder datorer, surfplattor, telefoner och tv-apparater samtidigt, hur mycket som helst. Kopparnätet kommer successivt att monteras ned, varför en anslutning till fiberoptik är en investering inför framtiden. Läs mer om pågående projekt med bredband i Motala kommun.

Investera i bredband

Det gäller att nu ta chansen och investera i bredband, då Jordbruksverket fram till år 2020 ger ett stöd på 60 procent av kostnaden. Därefter får varje hushåll bekosta allt med egen peng.

Motala kommun önskar att boende på landsbygden bildar byalag som kommunen kan kommunicera med. Ett byalag behöver inta ta något ekonomiskt ansvar utan dess uppgift är att vara ett stöd och en inspirationskälla för bygden. Motala kommun ordnar med utskick av avtal, projektering, och ansökan om stöd från Jordbruksverket. För byalag finns det möjlighet att ansökan om stöd för bredband hos Länsstyrelsen. Frågor om bidraget besvaras av Länsstyrelsen Östergötlands kontaktperson Christoffer Ahlgren.

Bredband via fiber för dig som bor i Motala

Telia Öppen Fiber

I Motala stad har Telia byggt öppen fiber till flera villaområden. 2015 byggde Telia bredband i Nykyrka tätort och Västanvik. Telia fortsätter utbyggnaden i Motala och beräknar vara klara med tätorten i december 2016. Telias karta över bredband i Motala stad (PDF, 1,3 MB). Telefonnummer till Telia Öppen Fiber: 020-40 24 00.

Quadracom AB/Zitius

Quadracom AB är kommunens upphandlade kommunikationsoperatör. Telefonnummer 010-19 59 100. E-post: hans.clasen@quadracom.se.

Bredband via fiber för dig som bor på landsbygden

Borenet

För boende i södra delen av kommunen går det bra att kontakta Borenet då de till Länsstyrelsen i Östergötland lovat att bygga fiber till hushållen utan bidrag i följande orter på landsbygden: Vinnerstad, Varv, Långskogen, Ask, Ekebyborna, Österstad, Fornåsa, Lönsås Korskrog, Älvan, Försjö, Älvestad, Karlshov, Klockrike. Det beräknas vara färdigt våren 2019. Telefonnummer till Borenet: 0141-20 97 00.

VÖKBY Bredband AB

Vörkby har sökt stöd för utbyggnad av fiber i Tjällmo och Brunnebyområdet. Vökby har avtal med Motala kommun som kommunikationsoperatör. Telefonnummer till Vökby Bredband: 0142-68 06 80. E-post till kontaktperson Frank Gunnarsson: frank@daturum.se.

Utsikt Bredband

Utsikt Bredband samarbetar med Borenet som kommunikationsoperatör i Klockrike. Telefonnummer till Utsikt Bredband: 013-20 83 00.

Mobiltäckning

Information om mobiltäckning i Motala kommun hittar du i kartan på tackningskollen.se.

Det gäller att nu ta chansen och investera i bredband, då Jordbruksverket fram till år 2020 ger ett stöd på 60 procent av kostnaden. Därefter får varje hushåll bekosta allt med egen peng.

Motala kommun önskar att boende på landsbygden bildar byalag som kommunen kan kommunicera med. Ett byalag behöver inta ta något ekonomiskt ansvar utan dess uppgift är att vara ett stöd och en inspirationskälla för bygden. Motala kommun ordnar med utskick av avtal, projektering, och ansökan om stöd från Jordbruksverket. För byalag finns det möjlighet att ansökan om stöd för bredband hos Länsstyrelsen. Frågor om bidraget besvaras av Länsstyrelsen Östergötlands kontaktpersoner: Christoffer Ahlgren och Jonas Jernberg.

Läs mer om pågående projekt med bredband i Motala kommun.

Maj 2016 kostar en fiberinstallation från Telia i Motala tätort 21 900 kr. Då Motala kommun projekterar bredband på landsbygden, är priset beroende på intresset från hushållen eftersom vi idag endast kan bygga näten med hjälp av anslutningsavgifter och stöd från Jordbruksverket. Motala kommuns intention är att hushållen på landsbygden ska få möjlighet till ett pris likvärdigt det i Motala tätort.

Kontakt

Om du har frågor om bredband kan du ställa dem till Motala kommun, Region Östergötland och Länsstyrelsen.

Motala kommun vid frågor om bredband: stadsnat@motala.se.

Region Östergötlands kontaktperson för frågor om bredband: jonas.jernberg@regionostergotland.se.

Länsstyrelsen Östergötlands kontaktperson för frågor om bredband: christoffer.ahlgren@lansstyrelsen.se.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej