Bredband och IT
I dag sker allt mer på nätet. Vi kommunicerar, ser på filmer, lyssnar på musik, handlar, utnyttjar olika typer av tjänster och skaffar oss nya kunskaper och insikter. Utbudet av service och tjänster växer och tillgång till bredband blir därför en alltmer självklar del av vårt liv.
Samtidigt som utbudet ökar och de digitala tjänsterna utvecklas så ställs högre krav på hastighet och prestanda. Motala kommun har därför samma ambition och målsättning som den svenska regeringen fastslagit för landet – bredband i världsklass. Det innebär att år 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.
Regeringens definition av målet att “hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband” till 2025 beskrivs så här:
- 98 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 1 Gbit/s
- 1,9 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 100 Mbit/s
- 0,1 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 30 Mbit/s
Det innebär tillgång till snabbt bredband i hemmet och på arbetet med så hög hastighet och kapacitet att användarna inte upplever begränsningar utifrån de tjänster som de efterfrågar. Målet är teknikneutralt, vilket innebär att anslutningen kan tillhandahållas genom fast eller trådlös teknik.
Fiber
En fast anslutning via fiberoptiska kablar, oftast nedgrävd i marken. Det ger en snabb och stabil internetuppkoppling med hög kapacitet.
Digital kommunikation via fiber är den teknik som vi inom Motala kommun själva använder i störst utsträckning. Kommunen har sedan mitten av 90-talet byggt ett fibernät som dels används i den kommunala verksamheten, och dels används av privata företag.
I Motala tätort är det främst Telia som erbjuder anslutning av fiber till hushåll.
I området utanför Motala tätort samverkar kommunen med flera privata aktörer om utbyggnad av fibernät och anslutning av företag och hushåll. I norra delarna kommunen samt i området söder om Motala tätort samverkar kommunen med Borenet. I kommunens sydöstra delar samverkar kommunen med Utsikt Bredband.
Fibernätsutbyggnad är relativt kostsamt. Utbyggnaden tar också tid då det måste sökas tillstånd från markägare och, vid förläggning av fiber i närheten till allmänna vägar, även från Trafikverket. Först därefter kan grävning ske och fiberutrustning förläggas och anslutas till kund.
Det är därför viktigt att man som intresserad av fiberanslutning tar kontakt och anmäler sitt intresse till de operatörer som är aktiva i sitt närområde. För att utbyggnad ska vara möjlig krävs att många hushåll och företag delar på kostnaden. Ju fler som är intresserad av anslutning inom ett område så ökar möjligheten för operatören att bygga ut fibernätet just där.
Mobilt bredband
Mobilt bredband är enkelt uttryckt bredband via mobilnätet. Där du har bra mobiltäckning så fungerar ett bredband via mobilnätet väldigt bra.
Du får åtkomst till bredband via din mobiltelefon eller via en router som du placerar i ditt hem. Routrar finns i många utföranden, är oftast lätta att själv installera och kan ge möjlighet till både trådbunden och trådlöst wifi i din bostad eller på ditt företag.
Det första du behöver titta på när du ska välja operatör till ditt mobila bredband är vilka som har täckning i ditt område. Operatörerna använder sig nämligen av olika nät, som kan vara olika utbyggda på olika platser i Sverige. Du kan använda operatörernas täckningskartor för att se om de har täckning i ditt område.
För närvarande är det främst 4G och 4G+ (LTE och LTE+) som ger möjlighet till högre hastigheter. Med 4G+ kan du teoretiskt nå upp till 150 Mbit/s. Utbyggnaden av 5G har påbörjats i Motala kommun. 5G ger möjlighet till hastighet upp till 1 Gbit/s. Just nu finns 5G-täckning via Telenor och Tele2 i centrala delar av Motala tätort men utbyggnaden planeras att ta fart under 2022.
Du kan mäta hastigheten på mobilnätet där du befinner dig med hjälp av till exempel Bredbandskollen.
FWA / radiolänk
FWA / radiolänk är olika tekniker för ett fast bredband via luftburen signal vilket innebär att lösningen ur ett tekniskt perspektiv går från en mast, via luften den sista biten in till en antenn som monteras utanpå huset.
Borenet erbjuder en radiolänklösning som ger upp till 50 Mbit/s.
Telia, som erbjuder tjänsten FWA i Motala kommun, garanterar 30 Mbit/s och tjänsten kan vid goda förhållanden leverera upp till 100 Mbit/s.
Huvudansvaret för utbyggnad av fibernätet har legat på marknaden, det vill säga privata företag som slutit avtal med privatpersoner. För att få rimliga investeringskostnader krävs dock att många hushåll inom ett visst område väljer att ansluta sig. Utbyggnaden blir mer kostsam när avståndet mellan fastigheterna ökar, och i vissa området är det svårt att få lönsamhet.
Motala kommun för därför dialog med flera marknadsaktörer för att få en bredbandsutbyggnad i hela kommunens geografiska område. Vi utreder möjligheterna att använda befintlig infrastruktur, men också alternativ teknik, som bredband via radiolänk.
Byalag som vill söka bidrag rekommenderas att först titta på Länsstyrelsen hemsida där det finns information om stöd att söka.
Utbetalning av stöd du sökt 2015-2022 – Länsstyrelsen Östergötland
Telia levererar fiber och tjänster i Motala tätort, Nykyrka och Västanvik.
Telefon Telia Öppen fiber: 020-40 24 00
Kontrollera hos Telia om du kan få bredband via öppen fiber.
Borenet
Lokal internetoperatör som levererar bredband och tjänster via fiber och radiolänkförbindelser.
Telefon Borenet: 0141-20 97 00
Telenor
Levererar fiber och tjänster i Fågelsta tätort.
Telefon Telenor: 020-222 222
Utsikt bredband
Utsikt bredband levererar fiber och tjänster i Borensberg, Klockrike, Fornåsa, Österstad, Varv och Långskogen. Utsikt fortsätter sin utbyggnad av fibernätet i anslutning till dessa områden.
Telefon Utsikt bredband: 013-20 83 00
Vökby bredband AB
Vökby har avtal med Motala kommun som kommunikationsoperatör. Vökby har kunder i Tjällmo.
Telefon Vökby bredband: 0142-68 06 80
Zitius
Zitius är kommunens upphandlade kommunikationsoperatör i Godegårds tätort och Hamra.
Telefon Zitius: 010-19 59 100
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se