Hållbar utveckling
Hållbar utveckling har tre dimensioner: miljömässig, social och ekonomisk. Alla tre måste samspela för att hållbar utveckling ska nås.
Vi arbetar på olika sätt för att
- ge människor förutsättningar för ett gott liv genom att bland annat främja deras hälsa, trygghet och utbildning.
- ge kommande generationer möjlighet att leva i en ren och giftfri miljö med ren luft och rent vatten.
- ha en ekonomisk tillväxt utan negativa konsekvenser.
”En hållbar kommun” är en del av Motalas vision för 2030. I kommunens budget framgår det att Motala kommuns tillväxt ska präglas av hållbarhet och en god bibehållen miljö, både i kommunen och i vår omvärld.
För att kommunen ska växa långsiktigt måste vi värna vår miljö och växa hållbart. Därför ska vi arbeta aktivt för att Agenda 2030 ska genomsyra hela kommunens verksamhet.
Genom att använda FN:s globala mål sätter Motala kommun fokus på ett gott liv i ett hållbart samhälle och en modern kommun.
Vårt arbete med hållbar utveckling kopplas till såväl Lokalt utvecklingsprogram som Globala målen.
Lokalt utvecklingsprogram
- 4 prioriterade områden:
En sund ekonomi, Tillväxt i hela Motala, Det goda livet i Motala samt Ett sammanhållet Motala. - 14 resultatmål
Globala målen
- 17 globala mål
Lokalt och globalt
Våra lokala resultatmål kopplas till de globala målen. I modellen här intill ser du de 17 globala målen ytterst, följt av Motala kommuns fyra prioriterade områden och därefter våra 14 resultatmål.
Goda exempel på hållbarhet
Motala kommun har flera goda exempel på hur vi arbetar med hållbarhet. Här har vi samlat några.
Hållbar utveckling med inriktning på miljö, ekonomi och sociala aspekter – miljö och hälsa är ett gott exempel på en kommunal verksamhet som tar ansvar och arbetar proaktivt. På sikt gynnar det bostadsutvecklingen och kommunens tillväxt.
Motala kommun växer och utvecklas. För att arbetet ska flyta smidigt gäller det att göra saker i rätt ordning och samtidigt ta ansvar för en hållbar utveckling. Miljö och hälsa har anammat ett sådant tänk när det gäller förorenade områden i kommunen.
– De särskilda ansvarsutredningar som vi genomför kopplas direkt till objekt som prioriterats av enheten som arbetar med mark- och exploateringsfrågor. Det är ett gott exempel på kommunens hållbarhetsarbete, säger Per Linnér, chef för miljö och hälsa.
Genom kollegialt lärande ökar förståelsen inom den kommunala organisationen. Det gör det lättare för verksamheterna att gå i takt. När strategisk samhällsplanering börjar med ett förarbete kopplas miljö och hälsa in.

Med en tydlig turordning, där markundersökningar och provtagningar genomförs innan planarbetet ens påbörjats, minskar risken för ovälkomna överraskningar.
– Vi nyttjar den kunskap vi har i organisationen. Vi på miljö och hälsa synkar vårt arbete med projektledning och mark och exploatering. Att samverka och jobba över gränserna ger ett mervärde och vi lär av varandra, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Andreas Johansson.
Han betonar att samverkan över enhets-, verksamhets- och förvaltningsgränser skapar ett tydligt mervärde. Det kommer såväl medarbetarna som företag och kommuninvånarna till godo.
Hållbar utveckling med inriktning på miljö, ekonomi och sociala aspekter – att minska matssvinnet i Motala kommuns verksamheter är en del av det.
Madeleine Hultman, Sandra Frank och Maurizio Catania arbetar i tre av kommunens kök där svinnet minskat genom strategiskt tänkande, vilja och engagemang.
Ekologiska och lokala inköp inköp, vegetariska alternativ och inte minst ett målmedvetet arbete för att minska matsvinnet. Inom Motala kommuns måltidsverksamhet finns en tydlig strategi för att jobba miljömässigt och ekonomiskt.
– Vi utvecklar hållbara måltider genom kompetensutveckling av personalen, säger verksamhetschef Tomas Hemmingsson.

I kommunen mäts matsvinnet sedan 2014. Numera görs det varje dag och sorteras som tallrikssvinn, serveringssvinn och kökssvinn. Kökssvinnet är de rester som slängs vid tillagning. Serveringssvinn är det som inte går att återanvända från serveringskärlen. Tallrikssvinn är det som varje matgäst slänger.
På förskolan Marieberg arbetar kocken och måltidspedagogen Madeleine Hultman. Hon brinner för att dagligen skapa goda, hållbara och näringsriktiga måltider. Delaktighet är en viktig ingrediens:
– Köket är för alla och matglada pedagoger ger matglada barn, säger Madeleine.