Brandsäkert hem
Brandvarnare ska placeras i taket utanför sovrummet. Om bostaden består av flera plan ska minst en brandvarnare finnas på varje plan. Vi rekommenderar att man också har en brandvarnare i varje rum där någon sover. Använd helst brandvarnare som ”pratar” med varandra, så kallade kommunicerande brandvarnare.
Brandvarnaren ska placeras på den högsta punkten, minst 50 cm från vägg, valv eller annat större hinder.
Var noga med att kontrollera brandvarnarens funktion regelbundet. De allmänna rekommendationerna är att du kontrollerar funktion och batteri en gång varje år. Använd till exempel den första advent som en dag att prova brandvarnaren i samband med att du tar fram dina adventsljusstakar.
Släckutrustning är viktigt att ha i bostaden för att tidigt kunna släcka mindre bränder. Bra släckutrustning för hemmet är sexkilos pulversläckare och brandfilt. Med en pulversläckare kan du släcka de flesta typer av mindre bränder som kan uppstå i ett rum.
Räddningstjänsten rekommenderar alla att minst ha en sexkilos pulversläckare i sin bostad. Valet baseras på praktiska försök som är genomförda av Sveriges provnings- och forskningsinstitut. Pulversläckaren släcker branden snabbare och säkrare än en skumsläckare och är lätt att använda också för den som är ovan.
Kontrollera din egen släckare regelbundet genom att kolla att tryckmätaren står på grönt, att slangen är hel, att den är plomberad och att den inte är skadad. Följ tillverkarens anvisningar om skötsel och service.
Man kan bara använda en brandsläckare en gång. Sedan måste den omedelbart lämnas in för översyn och påfyllning, även om man bara använt den lite.
Brandfilten lämpar sig för släckning av bränder i mindre föremål, så som i kläder, i grytor eller i en begränsad del av en möbel. Ha en brandfilt på varje våning. Gärna nära köket då de flesta bränder startar där.
En brandfilt kan användas vid små bränder som med god marginal täcks av filtens storlek. Storleken på en brandfilt bör vara 120 gånger 180 centimeter för att kunna täcka merparten av en vuxen människa.
Såhär ska du agera om det brinner:
- Utrym bostaden och larma övriga i familjen.
- Se till att alla i familjen kommer ut om de inte redan har gjort det.
- Stäng dörren till det utrymme som brinner om det går.
- Larma räddningstjänsten när alla kommit i säkerhet.
- Försök släcka branden om du bedömer att du kan göra det.
- Ta inga onödiga risker.
Läs mer
Brandfarliga och explosiva varor
Om du har behov av större mängder av brandfarliga eller explosiva varor behöver du ansöka om tillstånd.
Räddningstjänsten
Räddningstjänstens huvuduppdrag är att alltid vara redo och kunna hjälpa medborgarna när olyckan är framme. Vi jobbar också förebyggande med bland annat utbildningar.
Kontakt
Räddningstjänsten Motala-Vadstena
Besöksadress: Glimmervägen 2
Övningsområde: Smedsbyvägen 2
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
I akut läge
Ring alltid 112 om det är akut.