Underhåll och ändring av avlopp
Normalt sett behöver du bara ansöka om tillstånd när du ska anlägga ett nytt avlopp. Men om du ska göra åtgärder på ett befintligt avlopp som går utöver det tidigare givna tillståndet räknas det som en nyanläggning. Du behöver då göra en ansökan. Läs mer om hur du gör en ansökan:
Detta är exempel på åtgärder som kräver ett nytt tillstånd:
- Ändra teknik från infiltration med biomoduler till konventionell infiltration (och omvänt).
- Lägga till ett reningssteg som innebär en ny lokalisering, exempelvis komplettering av ett minireningsverk med en efterföljande infiltration.
- Leda avlopp från en urinseparerande vattenspolande toalett eller liknande till en befintlig anläggning för bad-, disk- och tvättvatten.
Det blir svårt för miljö- och hälsoskyddsenheten att bedriva tillsyn på anläggningen om det inte framgår av handlingarna vilken typ av anläggning som finns på fastigheten. Att dokumentationen är korrekt gynnar alltså även dig som fastighetsägare.
Om du bara ska förändra förutsättningarna för rening i din anläggning, men inte ändra teknik eller plats, ska du anmäla det till miljö- och hälsoskyddsenheten. Det kan handla exempelvis om avloppsvattnets mängd eller sammansättning. Såväl en ökning som minskning av belastningen kan betraktas som en väsentlig ändring.
När miljö- och hälsoskyddsenheten har utrett ärendet fattar vi ett beslut som skickas till dig. Det kan innebära något att följande saker:
- underrättelse om att vi inte ställer några särskilda krav.
- föreläggande om försiktighetsmått, det vill säga att vi sätter upp vissa krav som du behöver förhålla dig till för att skydda människors hälsa eller miljön.
- förbud enligt miljöbalken, alltså att du inte får ha anläggningen kvar för att den innebär en risk för människors hälsa eller miljön.
Skillnaden mellan ett anmälningsärende och ett tillståndsärende är att du inte behöver invänta beslut från miljö- och hälsoskyddsenheten innan åtgärderna vidtas. Å andra sidan kan du i efterhand få ett föreläggande om att anläggningen ska ändras om den inte motsvarar de krav som vi anser är nödvändiga för att skydda människors hälsa eller miljön.
Du anmäler din åtgärd genom att fylla i blanketten:
Avloppsanordning – anmälan om ändring
Skicka ifylld blankett till miljö- och hälsoskyddsenheten på miljo@motala.se tillsammans med bilagorna som beskrivs nedan.
Översiktskarta
Bifoga en översiktskarta där fastigheten/fastigheterna märks ut. Via tjänsten Min karta kan du söka reda på din tomt och exportera en karta i PDF-format.
Produktblad
Produktblad som anger teknisk data och reningsprestanda.
Situationsplan
Situationsplan i skala så att man kan se alla ingående delar av avloppsanläggningen.
I situationsplanen markeras tydligt:
- placering av byggnader och fastighetsgränser
- ytvatten inom 100m (till exempel sjö, dike och bäck)
- dricksvattentäkter inom 100 meter
- energibrunnar inom 30 meter.
Rita också in:
- samtliga delar av avloppsanordningens efterföljande rening
- rördragningar
- utsläppspunkt för det renade avloppsvattnet
- tillfartsväg och eventuell vändplats för slamsugningsfordon
- påkopplingspunkten om det finns sugslang.
Se exempel:

Du kan utföra underhåll av anläggningen utan att det krävs en ny ansökan eller anmälan. Förutsättningen är att du inte tillför någon ny teknik.
Exempel på underhåll är:
- utbyte av T-rör
- utbyte av förslitningsdelar som exempelvis pumpar
- byte av slamavskiljare eller sluten tank om den placeras på samma plats enligt tidigare tillstånd.
Om du byter slamavskiljare så tänk på att den ska vara anpassad till anläggningens dimensionering.
Det kan vara en fördel om du dokumenterar och meddelar miljö- och hälsoskyddsmyndigheten de underhållsåtgärder som du gör, även om det inte finns något krav på det. Det underlättar framtida tillsyn. För detta tas ingen avgift ut.
Vi tar ut en handläggningsavgift på 1120 kronor per timme för handläggning av din anmälan/ansökan. Timkostnaden är satt i taxan som är antagen av kommunfullmäktige.
Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område (PDF, 875 kB)
Tidsåtgången för ett anmälningsärende varierar beroende på ärendets komplexitet men är normalt sett cirka 2–5 timmar. Men tiden, och därmed kostnaden, kan öka om vi inte får in ett komplett underlag.
Tidsåtgång för ett standardärende vid ansökningsärenden är normalt sett sju timmar. Men tiden, och därmed kostnaden, kan öka om vi inte får in ett komplett underlag och avgiften varierar något med anläggningens komplexitet och antalet anslutna hushåll.
Vi tar betalt enligt vår timtaxa för det arbete vi har lagt ner på ett ärende om det har påbörjats men av någon anledning inte fullföljts. Det kan till exempel ske om begärda kompletteringar inte kommer in inom begärd tid och vi därför avslutar handläggningen. Vi tar också betalt även om du som sökande tar tillbaka din ansökan eller om ärendet avslås.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se