Stödgrupper för barn och unga
Barn och ungdomar kan känna sig ledsna, rädda, arga när det finns någon i deras närhet som dricker för mycket alkohol eller tar andra droger. Barn och ungdomar kan också ha många frågor och känna sig ensamma.
Om du känner igen dig så finns det hjälp, stöd och möjlighet för dig att delta i en stödgrupp.
Du som är vuxen och har frågor och känner oro för ett barn eller ungdom får gärna hjälpa till genom att kontakta oss för mer information.
Är du intresserad av att delta i stödgrupp?
När någon i familjen har problem med droger eller alkohol så påverkar det dig. Vanligt är att försöka hålla koll på om och hur och när en familjemedlem kan tänkas ta droger. Som barn och ungdom tar man mycket ansvar för sin familj. Det är vanligt att man undviker att ta hem kompisar, stannar hemma från skolan för att hålla koll på sin familj.
Det är vanligt att glömma bort sina egna behov av att må bra, ibland kan det vara svårt att känna sig glad och tycka det är roligt att vara med kompisar och andra aktiviteter.
Känner du igen dig i att du ofta glömmer bort dig själv och vad som gör att du mår bra eftersom att du tänker på annat som händer i familjen. Du är inte ensam!
Stödgrupper
Vi vet att det är många barn och ungdomar som har det tufft hemma. Det kan vara skönt att få prata med andra som känner igen sig. Hos oss på Barncentrum kan du som går i låg-, mellan- och högstadiet delta i en stödgrupp och träffa andra barn och ungdomar som har en liknande situation som dig.
Grupperna träffas en gång i veckan med 5-7 deltagare med två utbildade stödgruppsledare. Det är gratis att gå i stödgrupp. Träffarna har olika teman. Vi pratar om känslor, tittar på film, gör övningar och fikar tillsammans.
- Måndagar 15.00-17.00 för barn som går på lågstadiet
- Tisdagar 15.00-17.00 för barn som går på mellanstadiet
- Onsdagar 16.00-18.00 för unga som går på högstadiet
Är du intresserad av att delta i stödgrupp?
Mer information
Film: Johans mamma missbrukar alkohol
När någon i familjen mår dåligt så påverkar det alla i familjen. Hur blir det för mina barn när en familjemedlem har ett skadligt bruk av alkohol, droger eller läkemedel? Vågar mina barn uttrycka hur de har det i familjen?
Vi vet att barn och ungdomar som lever i en familj med skadligt bruk är fyllda av frågor och funderingar över det som händer i familjen. Därför kan de ha ett behov av att träffa någon utifrån för att få stöd i att bearbeta det. Stödgrupperna ger barn och ungdomar möjlighet att träffa andra i liknande livssituation. Där ger vi barnen och ungdomar verktyg för att må bra trots familjens situation.
Som vuxen familjemedlem med skadligt bruk kan man drabbas av skam och skuldkänslor och behöva ha eget vuxenstöd både som användare och närstående. För eget stöd som vuxen – länkar finns längre ner på sidan.
Vi vet att barn upplever ensamhet, rädsla, oro och avstår egna behov så som att ta hem kompisar. En del barn stannar hemma från skolan för att hålla koll på sin förälder. Många barn och ungdomar har rätt att få information och kunskap om sin situation.
På Barncentrum har vi stödgrupper där barn/ungdomar får träffa andra i samma ålder och med liknande familjesituation. Vi som leder grupperna är utbildade socionomer eller har liknande utbildning. Vi har alla lång erfarenhet av att stötta barn och unga.
Grupperna träffas en gång i veckan med 5-7 deltagare med två utbildade stödgruppsledare. Det är gratis att gå i stödgrupp. Träffarna har olika teman, pratar om känslor, vi tittar på film, gör övningar och fikar tillsammans. Det är gratis att gå i stödgrupp.
Hör av dig till oss
E-post: barncentrum@motala.se
Sms: 070-295 36 90
Telefon: 0141-22 53 25
Behöver du eget stöd eller mer information?
Film: Johans mamma missbrukar alkohol
När någon nära dig har ett missbruk – 1177
När någon i en familj mår dåligt så påverkar det alla. I samtalen hos Bris beskriver barn och tonåringar själva hur deras liv, vardag och mående påverkas av att leva med en vuxen som har ett skadligt bruk av alkohol, droger eller läkemedel.
Dessa anpassningar kan innefatta att ta stort ansvar för syskon, hushållssysslor, de vuxnas mående och humör. Detta påverkar barns skola och fritid och det är svårt att få orken att räcka till. Det är vanligt att försöka dölja sin hemsituation för andra vuxna vilket också tar mycket energi (Bris, 2021).
Vi stöttar barn och tonåringar i grundskoleålder som är anhöriga till en familjemedlem som har skadligt bruk av alkohol, droger eller läkemedel. Vi vet att barn och tonåringar som lever i en familj med skadligt bruk är fyllda av frågor och funderingar över det som händer i familjen. Därför kan de ha ett behov av att träffa någon utifrån för att få stöd i att bearbeta det. Stödgrupperna ger barn och tonåringar möjlighet att träffa andra i liknande livssituation. Där ger vi barnen och tonåringar verktyg för att må bra trots familjens situation.
I mån av tid besöker vi er gärna på er arbetsplats för att sprida mer kunskap om barns livsvillkor med en familjemedlem som har ett skadligt bruk.
Vill du veta mer?
Film: Johans mamma missbrukar alkohol
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – CAN