Välj bort kriminalitet och droger – SSPF
Tanken med SSPF är att tidigt ge stöd till ungdomar som är på väg mot en kriminell livsstil. Det kan innebära att de har börjat visa riskbeteenden som är associerade med kriminell aktivitet. Genom tät samverkan ska det gå snabbare att fatta beslut kring unga som är i riskzonen.
SSPF finns för barn och ungdomar upp till 21 år.
Riskbeteenden kan till exempel vara:
- Har begått brott. Det gäller även brottsliga handlingar som inte är lagförda.
- Har vänner som begår brott.
- Har ett förändrat beteende. Exempelvis ändrad attityder och värderingar som stödjer normbrytande beteenden, mer aggressiv, större tillgång till pengar och dyra kläder, ökad frånvaro i skolan.
- Har vänner som använder alkohol eller droger.
- Har tagit alkohol eller droger själv.
- Utsatt sig för risker och rör sig i olämpliga miljöer.
Så fungerar det
Det vanligaste är att en förälder eller annan vuxen kontaktar oss för att det finns en oro för dig. Det kan till exempel handla om vad du gör på fritiden, hur det går i skolan, att du utsätter dig för risker och rör dig i miljöer där brott eller droger finns.
Tillsammans vill vi stötta dig så att du känner dig trygg och gör positiva val i ditt liv. Det gör vi genom att skapa en plan tillsammans med dig. Vi tittar på det som är positivt och försöka förstärka det som är bra. Du kan vara med på plats med de vuxna eller vara med på länk.
Vilka personer samarbetar?
Inom SSPF samarbetar följande personer:
- Skola: Någon från skolan som känner dig väl, till exempel en lärare eller kurator.
- Socialkontoret: Din socialsekreterare och eventuellt andra inom socialkontoret som du har kontakt med. Det kan också handla om en kontakt på MiniMaria.
- Polis: En områdespolis som arbetar med ungdomar och som syns på platser där ungdomar samlas.
- Fritid: Fritidsgårdar eller andra vuxna som du har en bra relation med.
Bra att känna till
Innan SSPF kan komma igång behöver dina föräldrar lämna ett samtycke till att de vuxna kan prata med varandra om din situation.
Innan första mötet kommer en SSPF-koordinator höra av sig till dig för att berätta mer om vad SSPF är och hur det går till. Här finns möjlighet för dig att ställa frågor och att göra din röst hörd.
Skola, socialtjänst, polis och fritid samarbetar
När barn eller unga riskerar att hamna i kriminalitet eller drogmissbruk är det viktigt att tillsammans agera snabbt för att bryta utvecklingen. Som förälder är du den viktigaste personen i barnets liv. Det är därför nödvändigt att professionella inom SSPF samarbetar tillsammans med dig för att skapa en positiv utveckling för ditt barn. De professionella som finns eller som behöver finnas i barnets nätverk träffas, utbyter information och skapar en gemensam plan tillsammans med dig som vårdnadshavare.
Du behöver ge ditt samtycke
Vi inom SSPF behöver dela information för att få en gemensam bild av hur situationen kring ditt barn ser ut. Du som vårdnadshavare behöver lämna ditt samtycke till att information får delas mellan skola, socialtjänst, polis och fritid för att vi tillsammans ska kunna samverka kring ditt barn. Om ungdomen är myndig kan denna godkänna eller samtycka själv.
Det är inte bara skola, socialtjänst, polis eller fritid som kan föreslå SSPF utan du som vårdnadshavare har också möjlighet till detta.
Använd vår e-tjänst för att lämna samtycke:
Utbyte av information mellan myndigheter – samtycke
Så här går det till efter att du samtyckt
Om SSPF är aktuellt för ditt barn, kommer du att prata med koordinatorn för att gå igenom vilka som du/ni önskar ska vara med. Förutom skola, socialtjänst, polis och fritid har du också möjlighet att bjuda in andra som kan bidra, till exempel anhöriga eller andra professionella.
Under mötet bestämmer vi på vilket sätt vi kan stötta er som familj och det som bestäms skrivs ned i en gemensam plan.
Efter mötet arbetar var och en med det ni kommit överens om. Efter en tid träffas ni igen för att följa upp hur det gått och bestämma om ni behöver fortsätta, ändra något eller om SSPF kan avslutas utifrån att oron minskats.
Om du känner dig orolig för ett barn eller ungdom i din närhet som befinner sig i riskmiljöer där brott eller droger förekommer, kan du kontakta vår SSPF-koordinator. Se kontaktuppgifter nedan.
Kontakt
Telefon: 0141-22 33 81 eller 072-145 36 86
E-post: sspf@motala.se