Solfångare och solcellspaneler
Vi har valt att dela solenergianläggningar i tre kategorier:
- utanpåliggande
- integrerade
- fristående.
Vi har tagit fram en enkel vägledning som du kan följa för att se om din åtgärd kräver bygglov eller anmälan. Den öppnas som PDF, och du får motsvarande information under rubrikerna nedan.
Vägledning för solenergianläggning (PDF, 202 kB)
På landsbygden, för byggnader som varken omfattas av detaljplan eller av områdesbestämmelser, krävs det aldrig bygglov för montering av solenergianläggning på en byggnad. Solenergianläggningen ska däremot alltid uppfylla kraven om varsamhet och förbud mot förvanskning utifrån historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
En utanpåliggande solenergianläggning monteras utanpå det befintliga taket eller fasaden. Anläggningen kan monteras så att den följer byggnadens form eller med en viss vinkel ut från taket eller fasaden.
Du behöver söka bygglov om:
- solenergianläggningen inte följer byggnadens form.
- byggnaden är kulturhistoriskt värdefull eller ligger inom ett område som är det.
- detaljplanen har utformningsbestämmelser som reglerar kulör och material för tak och fasader. Du hittar detaljplaner/områdesbestämmelser för din fastighet i kartan Bygga och bo.
Du behöver göra en anmälan om:
- solenergianläggningen inte kräver bygglov men påverkar byggnadens bärande delar (exempelvis förstärkning av takkonstruktionen) eller byggnadens brandskydd. Kan du inte bedöma detta rekommenderas att du kontaktar en konstruktör eller brandingenjör för rådgivning
En integrerad solenergianläggning ersätter en del av fasadens eller takets befintliga material.
Det krävs inte bygglov för en- och tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnad om anläggningen uppförs på ett sådant sätt att byggnadens eller områdets karaktär inte ändras väsentligt. Detta gäller under förutsättning att områdets detaljplan inte har utformningsbestämmelser som reglerar kulör och material för tak och fasader.
För andra byggnader krävs inte bygglov om solenergianläggningen uppförs mot en kringbyggd gård. Detta gäller under förutsättning att anläggningen uppförs utanför kulturhistoriskt värdefull miljö och att områdets detaljplan inte har utformningsbestämmelser som reglerar kulör och material för tak och fasader.
Du hittar detaljplaner/områdesbestämmelser för din fastighet i kartan Bygga och bo:
En- och tvåbostadshus
Du behöver söka bygglov om:
- Åtgärden medför att byggnadens eller områdets karaktär påverkas och ändras väsentligt
- Detaljplanen har utformningsbestämmelser som reglerar kulör och material för tak och fasader.
Vad innebär en väsentlig ändring?
Ibland kan det vara svårt att avgöra om det är en väsentlig eller avsevärd ändring du vill göra. En bedömning görs i varje enskilt fall utifrån byggnaden och områdets unika förutsättningar. Medför åtgärden att unika och väsentliga karaktärsdrag för byggnaden eller området tas bort, döljs eller på annat sätt påverkas negativt så är åtgärden troligen att betrakta som väsentlig och kräver en lämplighetsprövning genom bygglov. Om du är osäker – hör av dig till oss.
Övriga byggnader, som flerbostadshus, industri- och kontorsbyggnader
Du behöver söka bygglov om:
- Byggnaden är kulturhistoriskt värdefull eller ligger inom ett område som är det.
- Solenergianläggningen inte placeras in mot kringbyggd gård.
- Detaljplanen har utformningsbestämmelser som reglerar kulör och material för tak och fasader.
Du behöver göra en anmälan om:
- Solenergianläggningen inte kräver bygglov men påverkar byggnadens bärande delar (exempelvis förstärkning av takkonstruktionen) eller byggnadens brandskydd. Kan du inte bedöma detta rekommenderas att du kontaktar en konstruktör eller brandingenjör för rådgivning.
En fristående solenergianläggning monteras inte på en byggnad utan på en ställning förankrad i marken. Även om solenergianläggningen som byggnadsverk inte kräver bygglov får åtgärden ändå inte strida mot gällande detaljplan eller områdesbestämmelser. Exempelvis får den inte placeras på mark som inte får bebyggas (så kallad prickmark).
I vissa fall kan en fristående solenergianläggningar vara bygglovspliktig om den är att betrakta som en byggnad, ett skärmtak eller plank. Åtgärdens varaktiga konstruktion, dess storlek, höjd ovan marken och solpanelernas vinkel är faktorer som tillsammans kan medföra att konstruktionen blir volymskapande. Ett betydande utrymme där människor kan uppehålla sig skapas under solpanelerna som blir ett tak till underliggande mark, även om det inte är anläggningens egentliga syfte.
Du behöver söka bygglov om:
- Solenergianläggningen kan anses vara en byggnad, skärmtak eller plank.
Läs mer hos Boverket:
För att ta reda på vad som är kulturhistoriskt värdefullt måste man titta på vad som gör en byggnad eller ett område speciellt. Det kan handla om att en byggnad har stor påverkan på stadsbilden eller har speciella karaktärsdrag. Byggnaden kan ha ett värde genom att vara en del av en större helhet. I ett homogent bebyggelseområde är det till exempel viktigt att bevara den enhetliga karaktären.
Vill du veta om din fastighet eller ditt bostadsområde finns med i kommunens kulturmiljöinventering kan du gå in på översiktsplanen och ta del av inventeringen.
Kulturmiljöinventeringar – Översiktsplan
Klicka på punkten som motsvarar ditt hus om det finns med i kartan och kontrollera vilken värdering det i så fall har. Har byggnaden eller området en värdering 1 eller 2 så betraktas det som särskilt värdefullt.
Exempel:
Vad säger lagen?
Lagstiftningen lägger stor vikt vid solenergianläggningens påverkan på kulturmiljön, både i bebyggelseområdet och på den enskilda byggnaden. Vilket är ett skäl till varför det krävs bygglov inom sådana områden och på sådana byggnader. Utformningen av anläggningen ska bidra till en bra helhet och vara utformad för att ge en god färg, form- och materialverkan. Även om solenergianläggningen inte är direkt synlig från gatan kan den fortfarande ha en påverkan på den omkringliggande bebyggelsemiljön.
Läs mer om kulturmiljö och om Motala kommuns värdefulla områden och byggnader:
- Fasadritningar i skala 1:100
- Situationsplan i skala 1:400, markera berörd byggnad.
- Vid ändring i bärande konstruktion: Teknisk beskrivning med redovisning av berörda ändringar i konstruktionen
- Vid ändring i brandskydd: Brandskyddsbeskrivning
Som hjälp för hur du ska utforma ritningarna kan du använda dig av vår exempelritning:
Du får beslut på en bygglovsansökan inom tio veckor från det att ärendet är komplett. Du får besked på en anmälan inom fyra veckor från det att ärendet är komplett. Handläggningstiden kan förlängas med tio respektive fyra veckor om det krävs för ytterligare utredning i ärendet. Du får påbörja åtgärden först när du har fått ditt startbesked från oss.
En ansökan eller anmälan är förenat med en avgift. Avgiften beräknas enligt en fastställd taxa av kommunfullmäktige. Den slutliga avgiften beror på flera olika faktorer, exempelvis byggnadens storlek, om åtgärden avviker från detaljplanen och om grannar har underrättats.
E-tjänst för ansökan
Ansök om bygglov för solpaneler via vår e-tjänst.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se