Kommunalt avlopp och reningsverk
Mina sidor
På Mina sidor kan du lämna avläsning på din vattenmätare, ha koll på dina abonnemang, göra ändringar och kolla din historik. Du kan logga in med bank-id eller kundnummer som du hittar på din faktura.
Reningsverken är byggda för att ta emot och rena avloppsvatten som är biologiskt nedbrytbart. Ämnen som är giftiga, svåra att bryta ner eller som lagras upp i levande organismer får inte släppas ut i avloppet. De kan försämra reningen av avloppsvattnet i reningsverken. Men de kan också skada miljön eftersom de följer med det renade avloppsvattnet ut i naturen.
Exempel på sådant som inte får släppas ut i avloppet är:
- fett
- färgrester
- spillolja
- lösningsmedel
Här hittar du mer information om avloppsvatten från verksamheter:
Verksamheten som sköter det kommunala avloppet bekostas helt och hållet av avgifter från hushåll och företag.
Miljöpolicy
Kommunens enhet för vatten och avfall är miljöcertifierade enligt ISO 14001.
Miljöpolicy vatten och avfall (PDF, 43 kB).
Slam
Slam uppkommer vid rening av avloppsvatten i avloppsreningsverken. Större delen av slammet kommer från den kemiska reningen. En mindre mängd är inblandat slam från den biologiska reningen.
Slammet i Motala och Vadstena kommun rötas i rötkammare innan det lagras på en platta. Vid rötningen produceras rötgas. Vid Vadstenas reningsverk används för att värma upp lokalerna och vid Karshults reningsverk i Motala renas gasen till fordonsgas.
Analysprover tas regelbundet på slammet. Analyserna är till för att kontrollera att slammet inte innehåller otillåtna mängder av föroreningar som exempelvis tungmetaller. Slammet ska lagras minst sex månader för att minska risken för att bakterier förs ut på åkrarna. Varje slamparti dokumenteras noggrant. På så sätt finns det möjlighet att veta var varje parti som har körts ut hamnar.
Revaq
Branschorganisationen Svenskt Vatten har tagit fram certifieringssystemet Revaq för återföring av växtnäring ur avloppsslam.
Syftet med certifieringssystemet är att säkra att växtnäring från avloppsslam produceras på ett ansvarsfullt sätt. Dessutom att kvaliteten uppfyller fastställda krav för att sedan kunna spridas på åkermark. Slammet från Motalas reningsverk och Vadstena reningsverk är certifierat enligt Revaq. Det finns mer information på Svenskt vattens hemsida:
Det är inte tillåtet att installera köksavfallskvarnar i Motala och Vadstena kommuner, eftersom det är okänt vilka konsekvenser de får för ledningsnätet och de anläggningar som är anslutna. En utredning har också visar att insamling av biologiskt avfall via köksavfallskvarnar inte har någon positiv effekt på produktionen av biogas i rötkamrarna vid reningsverken.
Vi tar emot studiebesök på Karshult reningsverk i Motala. Gruppen behöver vara mellan 8 – 25 personer.
Under maj till och med augusti tar vi inte emot studiebesök. Nedan finns bokningsbara tider för studiebesök. Räkna med att studiebesöket tar cirka 90 minuter.
Buss 301 kan tas till ändhållplats Karslunds skola. Därifrån når man reningsverket via en promenad på cirka 15 minuter.
Till lärare
Innan planerat studiebesök ska ordningsreglerna läsas igenom och skrivas under.
Ordnings- och säkerhetsregler vid studiebesök (PDF, 76 kB)
Lappen lämnas till ansvarig guide på Karshult reningsverk. Det behövs 1 vuxen per 10 elever, således är det 25 elever i en klass behövs 3 stycken vuxna följa med.
ABVA, Allmänna bestämmelser för användande av allmänna vatten- och avloppsanläggning, innehåller regler för hur du som fastighetsägare och kommunen som huvudman ska förhålla sig till varandra, då din fastighet har anslutits till kommunala vatten- och avloppsledningsnätet.
Allmänna bestämmelser för användande av allmänna vatten- och avloppsanläggning
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se