Altan
Hur definieras altan?
Med altan avses själva golvet av en upphöjd konstruktion, i förhållande till den underliggande marken, med syftet att vistas på. Den kan ibland omgärdas av ett räcke, men om det finns tak och väggar så är det egentligen inte en altan utan ett uterum.
Altanen kan bestå av olika material, till exempel trä, stål eller betong. En uteplats av trädgårdsplattor eller trä direkt på marken är dock inte att betrakta som en altan, och det kräver heller inte bygglov.
Behöver jag bygglov för min altan?
En altan till ett en- och tvåbostadshus är alltid bygglovsbefriad om den uppfyller vissa kriterier som anges i Plan- och bygglagen, läs under rubriken “Bygglovsbefriad altan för en- och tvåbostadshus”. Altanen blir däremot inte per automatik bygglovspliktig om den inte uppfyller kriterierna. En bedömning behöver då göras beroende av dess läge, storlek, höjd och visuella uttryck.
Vi har tagit fram en enkel vägledning som du kan följa för att se om din åtgärd kräver bygglov eller anmälan. Den öppnas som PDF, och du får motsvarande information under rubrikerna nedan.
Vägledning för byggnation av altan (PDF, 295 kB)
Bedömning om ifall bygglov krävs
Är du osäker på vad som gäller kan det vara bra att kontakta oss för rådgivning. För att vi ska kunna göra en bedömning om din altan kräver bygglov eller ej, behöver du lämna in en beskrivning eller en måttsatt skiss som visar:
- placering på tomten
- avstånd till tomtgränser
- altanens storlek
- höjd mellan marken och altangolvets ovansida
- om det kommer att vara öppet eller inbyggt under altanen
- höjd och utformning på eventuella räcken eller plank.
Om du har tänkt att bygga väggar och tak till altanen så blir det egentligen ett uterum och en tillbyggnad. Reglerna är olika beroende på om det är större eller mindre än 15 kvadratmeter.
Läs mer:
Tillbyggnad, 15 kvadratmeter eller mindre
Tillbyggnad större än 15 kvadratmeter
Om du inte bygger väggar, men vill sätta ett skärmtak kan du läsa mer här:
Om altanen är högst 1,2 meter hög behöver du inte söka bygglov och nedanstående kriterier behöver inte heller vara uppfyllda. Det innebär dock inte att du kan bygga väggar och tak, eftersom det då räknas som ett uterum. Den får heller inte vara konstruerad så att den ändrar byggnadens utseende avsevärt. Kontakta oss gärna för en bedömning om du är osäker.
Det finns vissa kriterier i Plan- och bygglagen för bygglovsfri altan. Du kan alltså bygga en altan utan bygglov eller anmälan om åtgärden uppfyller samtliga nedanstående kriterier. Det gäller både inom och utanför detaljplanelagt område. Det krävs ingen anmälan för åtgärden och inte heller något start- eller slutbesked.
- Det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten.
- Konstruktionen ska vara förankrad i marken. Det innebär att den exempelvis inte får anordnas uppe på en byggnad, som exempelvis en takterrass ovanpå ett garage.
- Altanen får inte vara högre än 1,8 meter. Höjden mäts från marken vid altanens ytterkanter upp till altangolvets ovansida. Om marknivån varierar ska höjden mätas vid det ställe där höjden från marken till golvet blir som högst. Du behöver inte räkna med eventuella räcken eller staket i höjden, men om det är ett plank eller en mur som placeras på altanen får den totala höjden vara max 1,8 meter. Ett staket får vara högst 110 centimeter och ska ha en viss genomsiktlighet. Om det är högre eller har begränsad genomsiktlighet räknas det som ett plank.
- Altanen ska anordnas inom 3,6 meter från bostadshuset.
- Altanen ska placeras minst 4,5 meter från gräns om inte berörd granne ger sitt skriftliga medgivande. Tänk på att det ofta finns flera ägare till en fastighet och du behöver godkännande från alla.
- Altanen måste placeras minst 4,5 meter från allmän plats (till exempel gata, väg eller park).
Undantag för kulturhistoriskt värde
Altanen är inte bygglovsbefriad om den byggs till en byggnad eller inom ett bebyggelseområde som är särskilt värdefullt ur kulturhistorisk synpunkt.
Vill du veta om din fastighet eller ditt bostadsområde finns med i kommunens kulturmiljöinventering kan du gå in på översiktsplanen och ta del av inventeringen.
Kulturmiljöinventeringar – Översiktsplan
Klicka på punkten som motsvarar ditt hus om det finns med i kartan och kontrollera vilken värdering det i så fall har. Har byggnaden eller området en värdering 1 eller 2 så betraktas det som särskilt värdefullt.
Exempel:
Läs mer:
Du behöver söka bygglov:
- För att bygga en altan som är högre än 1,2 meter om den inte uppfyller kriterierna för en bygglovsbefriad altan.
- Om altanen uppfattas som volymskapande eller om byggnadens karaktär påverkas avsevärt, exempelvis genom att göra ett rum eller annat större utrymme under altanen.
- Om altanen ska byggas ovanpå en befintlig byggnad, exempelvis en takterrass.
- Om du placerar ett plank eller mur på altanen och den totala höjden blir högre än 1,8 meter från marknivån.
Om du bor i radhusområde eller annat tätbebyggt område är det extra känsligt hur din altan kan komma att upplevas mot grannen. Vi rekommenderar att du hör av dig till bygglovsenheten för rådgivning om altanen ska bli högre än 0,5 meter eller om du är osäker på om den uppfyller ovanstående krav på bygglovsbefriad altan.
Du behöver inte skicka in några handlingar om åtgärden uppfyller förutsättningarna för en bygglovsbefriad altan.
Om du behöver söka bygglov ska du skicka in följande handlingar:
- Ritningar i skala 1:100 (plan- och fasadritningar samt sektionsritning)
- Situationsplan i skala 1:400
- Teknisk beskrivning
Du får beslut på en bygglovsansökan inom tio veckor förutsatt att alla handlingar är inlämnade och kompletta. Du får besked på en anmälan inom fyra veckor förutsatt att alla handlingar är inlämnade och kompletta. Handläggningstiden kan förlängas med tio veckor respektive fyra veckor om det krävs för ytterligare utredning i ärendet.
En ansökan eller anmälan är förenat med en avgift. Avgiften beräknas enligt en fastställd taxa av kommunfullmäktige. Den slutliga avgiften beror på flera olika faktorer, exempelvis byggnadens storlek, om åtgärden avviker från detaljplanen och om grannar har underrättats.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se