MiniMaria
Du som vill ha hjälp är välkommen att kontakta MiniMaria och boka ett möte. Du kan komma själv eller tillsammans med någon du känner. Alla besök på MiniMaria är kostnadsfria och vi har tystnadsplikt. Hos oss finns behandlingssekreterare, kurator, sjuksköterska och läkare.
MiniMaria är en samverkan mellan Motala kommun och Region Östergötland.
Vem kan få hjälp på MiniMaria?
- Du som är upp till 26 år och har frågor eller bekymmer som rör alkohol och andra droger eller problematiskt spelande om pengar.
- Du som är orolig över att ditt barn, släkting eller kompis använder alkohol och/eller andra droger på ett sätt som är skadligt.
- Du som arbetar med barn och unga vuxna och är orolig för någon ung persons användande av alkohol och/eller andra droger.
Ofta kan det vara svårt att avgöra om man själv, eller någon man känner, är i riskzonen för att utveckla ett missbruk av alkohol eller narkotika. Det är faktiskt inte alltid så som många tror, att alkohol och andra droger är något man fritt väljer att använda eller inte använda.
Om du svarar ja på någon eller några av nedanstående frågor är du välkommen att kontakta oss för att prata om ditt bruk av alkohol eller andra droger är skadligt och hur vi kan hjälpa dig.
- Har du försökt att sluta men inte lyckats?
- Använder du alkohol eller andra droger för att minska din ångest?
- Tycker människor runt dig att du dricker för mycket?
- Påverkas dina skolresultat/din arbetsinsats av hur du festar?
Vi erbjuder ett antal olika behandlingar och du kan läsa mer om de olika metoderna här nedan. Vilken som passar just dig bäst tar vi reda på tillsammans genom en inledande kartläggning av din situation.
Vi erbjuder också medicinska och psykiatriska bedömningar samt viss medicinering.
Motiverande samtal
Syftet är att hjälpa människor att komma vidare i en förändringsprocess.
Psykoterapi
Vid mer komplex samsjuklighet där psykisk ohälsa och skadligt bruk behöver sambehandlas.
Community reinforcement approach
En manualbaserad metod för skadligt bruk eller beroende av alkohol eller narkotika. Den bygger på inlärningspsykologi och kognitiv beteendeterapi.
Återfallsprevention (ÅP)
KBT-baserad samtalsbehandling som syftar till att en person ska öka sin förmåga att känna igen risksituationer för återfall samt att träna sig i att undvika eller behärska dessa situationer. Ett viktigt inslag i återfallsprevention är även att lära sig begränsa återfallen, om/när de inträffar.
Haschavvänjningsprogrammet
Sexveckors avgiftningsprogram som vänder sig till personer med bruk av cannabis.
Samtalsbehandling vid hasardspelsberoende
KBT-baserad samtalsbehandling.
Drogprovtagning
Provtagning genom urinprov, salivprov eller alkometer används som metod då det anses verkningsfullt i behandling av både behandlare och klient (vårdnadshavare i de fall den unge är omyndig.
Medicinska och psykiatriska läkarbedömningar samt medicinering
Bedöma vårdnivå, medicinska och psykiatriska behov samt insättning av viss medicinering.
Hälsosamtal
Identifiera ohälsosamma levnadsvanor och att erbjuda stöd till förändring.
Trauma tapping technique (TTT)
TTT är en självhjälpsteknik för att lugna känslomässiga svar relaterade till stress och traumatiska upplevelser. Minska symptom på stress, trauma och ångest.
Havening
Havening är en självhjälpsteknik för att lugna känslomässiga svar relaterade till stress och traumatiska upplevelser. Minska symptom på emotionell stress, trauma och ångest.
Kriminalitet som livsstil (paraplybegrepp med flera valbara program)
Behandlingsprogrammen mot kriminalitet ges alltid i kombination med annan metod riktat mot skadligt bruk. För att avgöra programbehov görs en utredning gällande droger, kriminalitet och kriminella tankemönster samt graden av motivation för förändring.
Programmet syftar till att förebygga och minska återfall i brott. I programmen arbetar man främst med tankar, attityder, självbild och beteenden.
Vi erbjuder ett antal olika behandlingar för familjen. Vilken som passar bäst tar vi reda på tillsammans.
Individuellt utformad familjebehandling
Syftet är att hantera en uppkommen krissituation eller en påfrestande livssituation.
Familjen arbetar med:
- kommunikation och samspel
- rutiner och struktur
- konflikthantering och gränssättning
- att stärka relationer inom familjen
- minska oro och öka trygghet och tillit mellan ung och familj
Cannabisprogrammet för unga
Målgruppen är unga och deras familjer, där de unga har rökt cannabis men inte i den omfattningen att de bedöms vara i behov av haschavvänjningsprogrammet eller är för unga för detta.
Funktionell familjeterapi
Detta är en manualbaserad insats för familjer med ungdomar med utagerande beteendeproblematik, har begått brott eller missbrukar. Det kortsiktiga syftet är att förbättra relationerna och kommunikationen i familjerna. Långsiktigt är syftet är att ungdomens riskbeteende ska upphöra.
Individuellt utformat anhörigstöd
Stödet erbjuds till syskon, vårdnadshavare, vänner, partners med mera som har en nära relation till en ung med skadligt bruk. Stödet ges vid max fem samtalstillfällen.
CRAFT-grupp
Gruppen riktar sig till anhöriga eller närstående till en ung person, upp till 26 år, med skadligt bruk eller beroendeproblematik. CRAFT står för Community Reinforcement Approach and Family Training.
Kurs: 27 september-29 november
Kurstillfällen: 10 gånger
Tid: Onsdagar klockan 17-19
Plats: Minimaria, Bispmotalagatan 9
Kostnad: Gratis
Kursupplägg
Träff 1: Introduktion och presentation.
Träff 2: De åtta kommunikationsfärdigheterna: Fatta dig kort, Var positiv, Specifik och tydlig, JAG-budskap, Öppna frågor, Dela ansvar, Uttryck förståelse, Erbjud hjälp.
Träff 3: Mitt eget välmående och socialt stöd.
Träff 4: Drogkunskap.
Träff 5: Funktionsanalys, förståelse och kunskap om beteenden och hur man förstärker ett positivt beteende. Bryta beteendemönster.
Träff 6: Problemlösningsmodell.
Träff 7: Förstärka positivt beteende och minska negativt beteende.
Träff 8: Time Out, naturliga konsekvenser.
Träff 9: Locka till behandling. Återfall.
Träff 10: Repetition, utvärdering och avslut.
Vad kan du förvänta dig?
Forskning visar att anhöriga utvecklar stress, oro och nedstämdhet och försämrade relationer inom familjer och att det sociala livet påverkas. Det kan skapa skuld och skam att ha en närstående med ett användande av alkohol eller droger. Många anhöriga isolerar sig och känner sig ensamma och maktlösa. Det skapar olika slags känslor som är svårt att hantera själv.
Vår erfarenhet är att när man möter andra i samma livssituation så lättar det psykiska trycket och man ser en ljusning och får ork.
Kursen leds av två utbildade gruppledare från MiniMaria Motala.
MiniMaria arbetar också med:
Kontakt
MiniMaria
Telefon: 010-104 69 22
E-post: minimaria@motala.se
Besöksadress:
Bispmotalagatan 9 (högst upp)
591 30 Motala
Postadress:
Motala kommun
MiniMaria
591 86 Motala
Mer information
Drugsmart
Hitta information om alkohol och andra droger. Du kan också ställa frågor till experter.
Cannabishjälpen
På Cannabishjälpen finns fakta om cannabis och du hittar stöd om du vill ha hjälp att sluta röka.
Föreläsning av MiniMaria och Polisen
Inspelad föreläsning från november 2019 där personal från MiniMaria och Polisen berättar om sitt arbetssätt och hur du som närstående kan hjälpa en ung person med drogproblematik. Filmen är inte textad.