Separation och skilsmässa

En separation eller skilsmässa kan väcka många funderingar hos alla inblandade. Kommunen har olika typer av stöd och hjälp både för vuxna och barn vid separation och skilsmässa.

Ansök om äktenskapsskillnad hos Tingsrätten

Om du vill skiljas ansöker du om äktenskapsskillnad hos tingsrätten. Du kan ansöka om äktenskapsskillnad själv eller tillsammans med den person du är gift med. Om ingen av er bor tillsammans med egna barn och ni gemensamt ansöker om skilsmässa kan tingsrätten meddela dom så snart som möjligt. Om ni vill, kan ni få betänketid innan ni skiljer er. Om ni/du har hemmavarande barn under 16 år eller om en av er inte vill skiljas, får ni alltid betänketid. Betänketiden är alltid minst sex månader och högst ett år.

Information från Försäkringskassan till föräldrar som inte lever ihop

Försäkringskassan har information till föräldrar som inte lever ihop. Här kan du exempelvis hitta information om underhållsbidrag, beräkning av underhållsbidrag, underhållsstöd och annat som kan vara bra att veta om du separerar eller är ensamstående med barn.

Stöd till familjen

Barncentrum

Barncentrum finns till för barn och unga mellan 0-18 år, föräldrar och anhöriga. Även du som jobbar med barn och unga är välkommen att kontakta oss. På Barncentrum kan du bland annat få rådgivande samtal, delta i någon av våra stödgrupper eller få utbildning i form av exempelvis COPE. Du kan kontakta oss på telefonnummer 0141-22 53 25 eller maila till barncentrum@motala.se. Barncentrum finns på Bispmotalagatan 11 B.

Ungdomshälsan

Du kan även vända dig till Ungdomshälsan för att få råd och stöd fram till den dagen du fyller 26 år. Här samarbetar personer från olika verksamheter för att hjälpa dig. Du kan träffa barnmorska, sjuksköterska, kurator och behandlingssekreterare. Vi finns på Bispmotalagatan 9 i Motala.

1177

1177 finns information om stöd och hjälp till dig som är förälder vid separation eller skilsmässa. Du når 1777 på telefonnummer 010-104 76 90 eller via 1177.se

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej