Stöd till barn och ungdom
Motala kommun har flera olika verksamheter som kan stötta dig som är ung och har problem av något slag. Vissa av dem drivs i samverkan med Region Östergötland.
Barncentrum erbjuder alltid barn och ungdomar möjligheten att berätta hur de har det. Ofta försöker vi tillsammans med föräldrar samarbeta med andra, för barnet viktiga personer från bland annat skola och fritid.
Genom elevhälsan kan du som går i grundskola eller gymnasiet få stöd och hjälp. Elevhälsan har specialpedagoger, kuratorer, psykologer, skolsköterskor och skolläkare i sin organisation.
Fältverksamheten i Motala kommun arbetar tillsammans med övrig socialtjänst, skola, fritidsgård och polis för att ge kommunens unga en bra tonårstid. Om du har frågor, stora som små, eller behöver prata om någonting, kan du vända dig till någon av fältsekreterarna. Även du som är anhörig och orolig för en ungdom kan kontakta oss.
Fältarna har också samarbete med föreningslivet och har koll på vad det finns för aktiviteter för ungdomar i kommunen.
MiniMaria stöttar dig som …
- … är upp till 26 år och har frågor eller bekymmer som rör alkohol och andra droger eller problematiskt spelande om pengar.
- … är orolig över att ditt barn, släkting eller kompis använder alkohol och/eller andra droger på ett sätt som är skadligt.
- … arbetar med barn och unga vuxna och är orolig för någon ung persons användande av alkohol och/eller andra droger.
MiniMaria är en samverkan mellan Motala kommun och Region Östergötland.
Du som är mellan 7 och 16 år kan delta i stödgrupper. Grupperna är för barn och unga som är anhöriga till familjemedlem med skadligt bruk av alkohol, narkotika eller läkemedel.
Barn upplever våld med alla sina sinnen. Du som har upplevt våld i familjen eller hemmet kan ha sett de vuxna utöva fysiskt våld, överhört gräl, bråk eller våld utan att du sett det.
Du lever i ett hem med våld om:
- Du känner dig otrygg,
- Du försöker anpassa dig och ditt beteende så att det inte ska förekomma våld
- Du känner att du påverkas av stämningen hemma.
Team våld i nära relation erbjuder dig som barn och ungdom enskilda samtal och också möjlighet att delta i en grupp. För att ha samtal hos oss behöver din förälder ta kontakt med oss. Är du ungdom kan du själv kontakta oss. Vi har tystnadsplikt.
Du kan vända dig till Ungdomshälsan för att få råd och stöd fram till den dagen du fyller 26 år. Du kan träffa barnmorska, sjuksköterska, kurator och behandlingssekreterare.
Vi finns på Bispmotalagatan 9 i Motala. Du når oss på telefonnummer 010-104 76 90.
Ungdomshälsan är en samverkan mellan Motala kommun och Region Östergötland.
Läs mer om Ungdomshälsan och boka tid för besök:
Länkar till andra bra sidor
Ung och mår dåligt?
Region Östergötland har samlat information för dig som är ung och mår dåligt.
Koll på soc
Koll på soc är en webbplats som innehåller information om socialtjänsten och stöd till barn och unga.
Träffa en kurator på Bris-mottagningen
På Bris-mottagningen i Linköping kan du få träffa en kurator och få stöd. Du kan också ringa Bris nationella stödlinje på 116 111.
Tjejjouren Hilda
Tjejjouren Hilda är en del av Motala kvinnojour som arbetar stödjande via chatt.
Så fungerar socialtjänsten
På Socialstyrelsens webb kan du läsa mer om socialtjänstens uppdrag och hur verksamheten fungerar.