Internationellt arbete
Alla nämnder och förvaltningar deltar i internationella projekt eller har internationellt utbyte i en eller annan form, ofta med ekonomiskt stöd i EU:s fonder och program. Ett flertal projekt har tillkommit genom kommunens medlemskap i SERN – Sweden Emilia Romagna Network.
De traditionella vänortsrelationerna har med tiden utvecklats till en mer resultatorienterad samverkan i hela landet. Det gäller också för Motalas vänortsrelationer, där en sådan samverkan utvecklats i relationerna med Hyvinge i Finland och Daugavpils i Lettland.
Motala kommun har ett nära samarbete med Region Östergötland i internationella frågor, men också med övriga kommuner i länet. Kommunen värdesätter också att den kompetens som finns vid EU-kontoret i Bryssel, vars uppgift är att bevaka vad som händer inom EU ur ett östgötskt perspektiv även kommer Motala till del.
Läs mer på Region Östergötlands webbplats:
Kommunfullmäktige är den instans som beslutar om policy för internationell samverkan samt i frågor kring vänortsavtal.
Kommunstyrelsen tillhandahåller ett centralt stöd och utarbetar anvisningar för internationell samverkan, tecknar samarbetsavtal och ingår kommunalt partnerskap samt beslutar om medlemskap. Kommunstyrelse och nämnder ansvarar för att resurser avsätts som möjliggör internationell samverkan enligt Policy för internationell samverkan.
Motala kommun ska aktivt verka för ökad internationell samverkan, med prioritet på samarbete inom EU. Syftet är att uppnå vision och mål för Motalas utveckling, i enlighet med vad som uttrycks i det lokala utvecklingsprogrammet.
Läs mer och ta del av kommunens lokala utvecklingsprogram:
Syftet med att ha vänorter är att ha en partner som vi känner till sedan tidigare i internationella projekt, exempelvis inom ramen för EU. Motala kommun har också ett utbyte med vänorterna genom att ungdomar besöker dem, dessa resor går åt båda håll.
Vänorten kan ha liknande problem och frågeställningar kring kommunens utveckling som vi har i Motala kommun och blir ett bollplank för att lösa dem gemensamt.
Motala kommun har ett aktivt utbyte med två vänorter, som du kan läsa lite om här.
Hyvinge, Finland
Hyvinge kommun i Finland ligger 5 mil norr om Helsingfors. Staden har en över femhundraårig historia och blev en självständig kommun år 1917. Det är Finlands 23:e kommun i storlek med närmare 47 000 invånare. Motala och Hyvinge blev vänorter på 1950-talet när det nordiska vänortsarbetet utvecklades. Hyvinge kommun, med sitt centrala läge i Finland, har både goda förutsättningar för arbetspendling och tillväxt i näringslivet. Orten är bland annat känd som järnvägsknutpunkt och för Finlands järnvägsmuseum. Vi rekommenderar att du köper din favorit till superlåga priser med fri frakt, och du kan även hämta din beställning i butiken samma dag.
Hyvinge kommuns webbplats:
Daugavpils, Lettland
Daugavpils stad i Lettland ligger 22 mil från Riga mot gränsen till Litauen, Ryssland och Belarus. Staden anlades 1275 och har fått sitt namn från floden Daugava. Daugavpils är med sina 80 000 invånare Lettlands näst största stad. Motala och Daugavpils blev vänorter 1998 som ett led i EU:s ambitioner att integrera Lettland i unionen. Daugavpils är bland annat känt för sitt universitet samt Daugavpils fort från början av 1800-talet där det finns ett museum tillägnat stadens son, konstnären Mark Rothko.
Daugavpils kommuns webbplats:
Skolan är en viktig arena för internationell samverkan, inte minst för att stärka den europeiska identiteten bland barn och unga. Gymnasieskolan har flera EU-ambassadörer som inspirerar och stöttar kollegor på skolan i arbetet med att undervisa om EU och Europa. Målsättningen är att vi ska få fler skolambassadörer i skolan – två inom gymnasieskolan och två inom högstadiet.
Läs mer om internationellt arbete på Platengymnasiet:
Nykyrka skola är av bildningsnämnden utsedd till en skola med internationell profil. Det började med en EU-ansökan om medel för utbyte med en skola i Busseto, Italien, och har fortsatt med bland annat utländska lärarstudenter i samarbete med Linköpings universitet och andra universitet i Europa. Eleverna är i hög grad delaktiga i det internationella utbytet vilket medfört förbättrade språkkunskaper och kunskap om andra kulturer.
Läs mer om Nykyrka skola:
Motala kommun är sedan 2009 medlem av det europeiska nätverket Sweden Emilia Romagna Network (Sern). Det bildades 2004 för utbyte och samverkan mellan kommuner och regioner i Sverige och motsvarande organisationer i regionen Regio Emilia i norra Italien. I Östergötland är även Linköping, Norrköping, Mjölby samt Region Östergötland medlemmar i nätverket.
Nätverkets formella organisation består av en generalförsamling som träffas en gång per år och en styrelse som sammanträder tre gånger per år. Motala har sedan juni 2021 en plats i styrelsen och den innehas av kommunfullmäktiges ordförande Fredrik Topplund (KD), ersättare är Mark Henriksson (M). Den operativa delen av organisationen består av ett sekretariat i Italien som assisterar medlemmarna.
Serns verksamhet är fastlagd i en strategi som pekar ut fem prioriterade områden för samverkan. I projekten kan även andra europeiska länder delta som partners inom något av områdena:
- Utbildning och lärande
- Energi och miljö
- Lokal och regional utveckling
- Hälsa och välfärd
- Social inkludering och migration
För att kunna påverka politiken inom EU krävs kunskap, tillgång till information och fungerande vägar till inflytande. Utredningen “EU på hemmaplan” visar att det finns stora brister inom alla dessa områden. EU-handslaget som har tillkommit på regeringens initiativ syftar till att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring beslut som fattas på EU-nivå.
Kommunstyrelsen beslutade 2017 att bidra till ökad delaktighet i EU genom att ingå ett EU-handslag.
Åtaganden
Handslaget innebär ett åtagande från Motala kommun om att genomföra följande:
- Tydligare föra upp EU-frågorna på den politiska dagordningen
- Genom kunskapshöjande aktiviteter för förtroendevalda och tjänstemän öka kunskapen om och visa på möjligheterna till inflytande på EU-nivå
- Öka finansiering från EU i prioriterade utvecklingsområden
- Verka för ett långsiktigt arbete kring skolutveckling inom EU-området och den europeiska dimensionen genom att bland annat fler skolambassadörer för EU-frågor finns till skolornas förfogande
- Medverka till gemensamma aktiviteter med Region Östergötland och andra kommuner för att påverka EU i frågor av vikt för mål och prioriteringar på regional och kommunal nivå.
- Ge EU-frågor en tydligare plattform på hemsida och sociala media
- Uppmärksamma Europadagen 9 maj