Idrottspolitisk plan

Idrottens roll förändras i takt med att samhället utvecklas och det kan vara en utmaning för kommunen att följa samtidens behov. För att Motala kommun ska arbeta med utveckling i önskad riktning finns en idrottspolitisk plan. Den anger riktning och prioriteringar för idrott i Motala kommun och med den kan tydliga och förankrade val göras. Den aktuella planen gäller 2021–2025.

Rörelse för hela livet

Föreningslivet är viktigt och har en stor och betydande roll för folkhälsan och är den verksamhet där flest barn och ungdomar är fysiskt aktiva. Utöver själva idrottandet innebär föreningslivet en social samvaro, utbildning, kamratskap och gemenskap.

Föreningsidrotten bidrar inte bara till att barn och unga kan utöva sin idrott och få en aktiv och meningsfull fritid, utan kan även ge kunskaper och positiva förebilder i demokratiskt deltagande genom livet. Föreningslivet ska alltid vara en trygg miljö för barn och unga och verksamheten ska utgå från barnrättsperspektivet.

Motala kommun önskar att fler ska kunna ta del av idrottsrörelsen, oavsett ålder eller ambitionsnivå. Ett livslångt idrottande i förening kräver att idrottsföreningar klarar av att både utveckla elit och erbjuda bredd- och motionsidrott – och att se att dessa hänger ihop. Ett helt liv med idrott ger ett starkare Motala.

Det här vill vi

  • Föreningslivet ska ges förutsättningar att skapa en trygg miljö för barn och unga

Aktiva ledare lämnar utdrag ur belastningsregistret till föreningen enligt RF/SISU:s riktlinjer, detta gäller både idrottsföreningar och övrig föreningsverksamhet.

Ge goda förutsättningar för föreningslivet att utbilda ledare genom samverkan med andra aktörer, till exempel RF/SISU Östergötland.

  • Goda förutsättningar ska ges för ett aktivt föreningsliv

Kommunens bidragssystem ska stötta och spegla målarbetet, dess fokusområden och särskilt viktiga frågor.

Marknadsföringsstöd ska vara likvärdigt och utgå från ett tydligt regelverk. Regelverket beskriver kommunens önskade marknadsföringsvärden och tar hänsyn till olika idrotters förutsättningar.

  • Inkluderande verksamhet ska stödjas och prioriteras

Möjligheter ska ges för att skapa ett rikt utbud av både kommunala aktiviteter och föreningsverksamhet i socioekonomiska utsatta områden.

Arbeta för att alla invånare oberoende av förutsättningar ska kunna delta aktivt i fritidsaktiviteter.

Idrottspolitisk plan har tagits fram genom dialog. Utöver bildningsnämndens kultur- och fritidsutskott och fritidsverksamheten har idrottsföreningar, idrottsrådet, RF-SISU Östergötland medverkat på olika sätt.

Vill du veta mer?

Om du vill läsa Idrottspolitisk plan i sin helhet kan du kontakta Servicecenter:

Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej