Särskilt boende psykiatri
För att få bo på ett särskilt boende för personer med psykisk ohälsa krävs ett biståndsbeslut enligt Socialtjänstlagen. Kontakta socialkontoret för att boka en tid med en handläggare.
Så går utredningen till
När din ansökan kommit in kontaktar en handläggare dig (eller din företrädare) för att ta reda på hur ditt behov ser ut. Ibland räcker det med ett telefonsamtal, i annat fall kommer ni överens om var ni ska träffas för detta samtal.
Handläggarens uppgift är att ta reda på hur ditt behov av stöd eller hjälp ser ut och vad du har rätt till. Detta arbete är styrt av främst två lagar, socialtjänstlagen och förvaltningslagen. Handläggaren ställer frågor om din situation, hur du haft det tidigare, hur du upplever det nu och hur du vill att det ska vara framöver.
Handläggaren skriver ner vad som kommit fram i samtalet med dig. Dels för att kunna ta beslut om rätt hjälp och dels för att kommunen har en skyldighet att dokumentera. Du har alltid rätt att ta del av det som skrivs om dig.
Ibland behöver handläggaren information från andra än dig. Efter samtycke från dig kan handläggaren då kontakta till exempel anhöriga, sjukvården eller annan instans.
Hur lång tid tar det?
Ibland behövs ingen omfattande utredning utan socialsekreteraren kan snabbt ta beslut om vilken typ av stöd och hjälp du har rätt att få. I andra fall behövs en lite mer noggrann utredning. Normalt sett är en utredning klar inom några veckor, ibland kan det ta längre tid, exempelvis om det saknas intyg.
Beslut
När beslutet är fattat skickas det skriftliga beslutet till dig. Din ansökan kan antingen beviljas, det vill säga du får den hjälp du ansökt om. Eller så kan din ansökan avslås, det vill säga du får inte den hjälp du ansökt om.
Om din ansökan beviljas
Om ansökan beviljas kontaktar socialsekreteraren dig och det boende som du ska bo på. När du ska flytta bestäms tillsammans med dig.
Om din ansökan avslås
Om din ansökan avslås har du rätt att överklaga beslutet. Du kan få hjälp med hur du ska göra av handläggaren.
Kommunens särskilda boende för psykiatri ligger i stadsdelen Bråstorp. Boendet erbjuder individuellt anpassade insatser utifrån brukarnas behov. Det ligger nära både köpcentrum och natur.
Boendet
Boendet består av en- och tvårumslägenheter samt gemensamhetsutrymmen.
Alla lägenheter har kök, rymliga badrum samt balkong eller egen uteplats. I varje lägenhet finns tvättmaskin och torkskåp men även möjlighet att tvätta i gemensam tvättstuga. Utöver detta erbjuder Bråstorp ett hobbyrum med träningsredskap och syhörna. Det finns även en dagstuga för samvaro med övriga hyresgäster genom exempelvis gemensamma måltider och TV-kvällar.
Närmiljö
Inom behagligt gång- och cykelavstånd från boendet finns ett köpcentrum, skogsstigar, Varamon med sandstrand, minigolfbana och restauranger. Bussförbindelser finns alldeles runt knuten.
Personal
Personal finns tillgänglig alla dagar, dygnet runt. Vi har tillgång till fordon vissa dagar i veckan för inköp och aktiviteter. Vid längre utflyktsmål kan fordon bokas.
Kontakt
Socialkontoret
E-post: socialkontoret@motala.se
Telefon: 0141-22 53 00
Besöksadress: Drottninggatan 5, 591 86 Motala
Särskilt boende Bråstorp
Telefon: 0141-22 54 99
Adress: Gnejsvägen 54, 2 trappor, 591 33 Motala