Inventering av enskilda avlopp
Varför inventerar vi enskilda avlopp?
Näring från avlopp göder vattendrag, sjöar och hav vilket orsakar algblomning och minskad fiskreproduktion. Även grundvattnet kan påverkas negativt då bakterier kan spridas via utsläpp av avloppsvatten. Miljö- och hälsoskyddsenheten inspekterar därför ett antal enskilda avloppsanläggningar varje år. Anläggningar som inte klarar kraven måste åtgärdas.
De som bor inom ett utvalt område får information om en kommande inventering. När det är dags att inventera din avloppsanläggning sänder vi ut ett frågeformulär för att underlätta inventeringsarbetet.
Det som kontrolleras är hur avloppsanordningarna uppfyller de krav som gäller i dag. Man kontrollerar vilken sorts avloppsanordning som finns och hur den fungerar. Vi tittar också på efterföljande rening, brunnar, luftningsrör samt utsläppspunkter om sådana finns.
Brunnslocken ska därför vara lättåtkomliga för inspektion och tyngre stenar eller dekorationer ska avlägsnas. Inspektionen sker i normalfallet endast utomhus och inspektörerna behöver då alltså inte komma in i några hus. Fastighetsägaren meddelas om eventuella undantag.
Måste man vara hemma?
Det är inte nödvändigt att du som fastighetsägare medverkar vid inspektionen. Vill du vara med meddelar du detta i det frågeformulär som du ska fylla i inför inventeringen. Vi kan tyvärr inte anpassa tid för platsbesöket efter enskilda önskemål och hoppas därför att du kan komma och delta vid den tid som föreslås.
Hus på ofri grund
Arrenderar man ut mark med ett hus på så kallad ofri grund är man som fastighetsägare ansvarig för att vidarebefordra enkäten till husägaren eller att skicka in informationen till miljö- och hälsoskyddsenheten. Fastighetsägaren är den som blir debiterad om inga andra uppgifter inkommer.
Du som äger en fastighet med ett enskilt avlopp är enligt lag ansvarig för att din avloppsanordning uppfyller lagens krav på rening. Du ska sköta och underhålla din anordning samt löpande kontrollera att den fungerar. Du är även ansvarig för att din avloppsanordning har tillstånd eller är anmäld till miljö- och hälsoskyddsenheten.
Läs mer om olika lösningar på exempelvis Avloppsguiden som är en oberoende tjänst som finansieras av landets kommuner.
En tid efter inventeringen får du ett meddelande där det framgår vad som noterats om avloppsanordningen.
I de fall reningen av avloppsvattnet bedöms som otillräcklig kommer det att ställas krav på att fastighetsägaren åtgärdar detta inom en viss tid. Man får dock inte göra ändringar eller anlägga nytt avlopp utan att söka tillstånd eller göra en anmälan hos miljö- och hälsoskyddsenheten.
Miljö- och hälsoskyddsenheten tar ut en avgift för avloppsinventeringen enligt taxan som fastställts av kommunfullmäktige. Beräknad handläggningstid är 4 timmar och baserat på timavgift 1120 kronor per timma. Den avgiften kan komma att sänkas eller höjas beroende på om vi exempelvis inte behöver åka ut på platsbesök alternativt behöver skicka påminnelser om att inkomma med uppgifter.
Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område (PDF, 875 kB)
Hur kan du själv påverka avgiften?
- Om du planerar att koppla in dig på det kommunala spillvattennätet (avlopp) kan du istället för att skicka in frågeformuläret välja att sända en kopia på din servisbeställning från kommunens tekniska serviceförvaltning, detta ska göras inom samma tidsram som du fått för frågeformuläret. Gör du detta så slipper du avgiften för inventering.
- Om du redan nu vet att din enskilda avloppsanläggning inte uppfyller dagens reningskrav kan du fylla i detta i frågeformuläret. En ansökan om att anlägga ett nytt avlopp/anmälan om att ändra befintlig anläggning ska då inkomma inom två månader från datum för utskick. Gör du detta så slipper du avgiften för inventering. Inkommer ingen ansökan kommer miljö- och hälsoskyddsenheten behöva åka ut på ett platsbesök. Tid och kostnad kan då komma att överstiga fyra timmar.
- Var tydlig och fyll i så mycket du bara kan i frågeformuläret. Ibland behöver vi då inte komma ut på platsbesök och avgiften sänks.
- Om handläggningstiden överskrider den fasta avgiften kan avgiften komma att höjas. Detta kan ske om du som fastighetsägare inte skickar in frågeformuläret i tid och miljö- och hälsoskyddsenheten behöver skicka påminnelser.
Om du själv vet på förhand att avloppet inte uppfyller gällande krav, och har för avsikt att göra i ordning det, kan du ta kontakt med miljö- och hälsoskyddsenheten och meddela oss det. Om ansökningsblanketten för ditt nya avlopp skickas in innan inventeringen påbörjas tas ingen inventeringsavgift ut.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se