Inventering av enskilda avlopp
Varför inventerar vi enskilda avlopp?
Näring från avlopp göder vattendrag, sjöar och hav vilket orsakar algblomning och minskad fiskreproduktion. Även grundvattnet kan påverkas negativt då bakterier kan spridas via utsläpp av avloppsvatten. Miljö- och hälsoskyddsenheten inspekterar därför ett antal enskilda avloppsanläggningar varje år. Anläggningar som inte klarar kraven måste åtgärdas.
Målet med inventeringen är att alla hushåll med enskilda avlopp i kommunen ska ha bra rening av avloppsvatten och att miljön i Motala ska förbättras. Vi inventerar områdesvis och prioriterar de känsligaste områdena i kommunen.
Prioriterade områden för inventering:
- Boren etapp 1–7 (2023–2024)
- Tjällmo (2024–2025)
- Godegård (2025–2026)
- Salstern (2026–2028)
- Stråken
- Svartån
- Vättern Norr till Söder
Prioriteringsordningen kan komma att ändras och år för inventering är en uppskattning. Vi prioriterar de områden där vi ser stor påverkan först.
Avloppsvattnet är det vatten vi släpper ut från våra vattentoaletter samt bad-, disk- och tvättavlopp. Avloppsvattnet innehåller näringsämnen, bakterier, virus och ibland också kemikalie- och läkemedelsrester. Om avloppet inte renas tillräckligt släpps detta ut i sjöar, bäckar och i havet. Detta kan leda till övergödning och syrebrist som innebär igenväxning, risk för algblomning och syrefria bottnar i våra vatten.
Om de bakterier, virus och ibland parasiter som finns i avloppsvattnet inte renas bort finns också risk för smittspridning och sjukdom. Särskilt om avloppsvattnet når vårt dricksvatten eller våra badplatser. Även djur kan bli smittade om de dricker avlopps förorenat vatten.
Miljö- och hälsoskyddsenheten börjar inventeringen med att sålla ut de fastigheter som inte behöver vara med i inventeringen. Exempel de med nyare tillstånd, de som är kopplade till kommunalt spillvatten och de som endast har BDT eller sluten tank.
Vi sänder information och ett brev till dig som vi tror kommer att beröras av inventering. Om du fyller i, sänder in bilagan och om dina uppgifter stämmer behöver du inte delta i inventeringen. Ärendet avslutas utan att en avgift tas ut.
Om du inte kan använda dig av bilagan så kommer vi, när det är dags för din fastighet att inventeras, att sända ett frågeformulär till dig om avloppslösningen på fastigheten som du behöver svara på.
Efter att vi tagit emot ditt frågeformulär behöver vi i vissa fall kontrollera avloppsanläggningen på plats. Det behövs om vi inte kan göra en skrivbordsbedömning utifrån de uppgifter du angivit i frågeformuläret. Ett besök tar ungefär 10–20 minuter. Vill du närvara anger du det i frågeformuläret, så återkommer vi med datum när vi avser att utföra platsbesöket. Dessvärre kan vi inte anpassa datumet efter dina önskemål, men hoppas att du kommer kunna närvara på det datum vi föreslår. Platsbesök och skrivbordsbedömning genererar alltid en avgift för dig som fastighetsägare.
När inventeringen är klar skickar vi en bedömning av fastighetens avloppsanläggning. Om reningen av avloppsvattnet bedöms som otillräcklig kommer den behöva åtgärdas inom en viss tid.
Samhällsbyggnadsnämndens ambition är att åtgärder ska ha gjorts inom tre år från det att du fått bedömningsbrevet.
Har du fått fler än ett inventeringsbrev?
Om du har fått fler än ett inventeringsbrev beror det på att du står som fastighetsägare på flera fastigheter eller adresspunkter. Det skickas ut ett inventeringsbrev per adresspunkt och därför kan en fastighet få flera brev.
Om det finns flera adresspunkter som delar avloppsanläggning uppger du det i frågeformuläret. Observera att vi endast skickar inventeringsbreven till en adress ur kommunens register och breven går därför inte till alla delägare av en fastighet.
Arrenderar du ut mark med hus på ofri grund?
Har du en arrendetomt med hus, även kallat för hus på ofri grund? Då har du som fastighetsägaren ansvar att vidarebefordra frågeformuläret till rätt person alternativt inkomma till oss med uppgifter till den person som bör fylla i frågeformuläret.
Det här schemat visar de olika turerna i hela inventeringsprocessen.
Du som äger en fastighet med ett enskilt avlopp är enligt lag ansvarig för att din avloppsanordning uppfyller lagens krav på rening. Du ska sköta och underhålla din anordning samt löpande kontrollera att den fungerar. Du är även ansvarig för att din avloppsanordning har tillstånd.
Ett godkänt enskilt avlopp kan i dagsläget bestå av en slamavskiljare med efterföljande rening i en markbädd eller infiltration, alternativt en färdig lösning som till exempel ett minireningsverk.
Beroende på typ av avloppsanläggning kan det ibland också behövas ännu ett reningssteg för att rena näringsämnen eller bakterier i högre grad.
Hur mycket avloppsvattnet ska renas beror på var det släpps ut och hur känsligt området är för avloppsvatten. I gällande riktlinjer finns vad som kallas ”normal” eller ”hög” skyddsnivå, vilket är krav på hur mycket anläggningen behöver rena med hänsyn till den aktuella platsen.
Även om avloppsvattnet renats finns risk för föroreningar. Det är därför viktigt att avloppet och utsläppspunkten är placerade med hänsyn till närliggande dricksvattenbrunnar, badplatser och liknande. I områden med mycket berg och flertal dricksvattenbrunnar kan det till exempel vara svårt att hitta lämpliga platser för att anlägga enskilda avlopp.
Läs mer om olika lösningar på exempelvis Avloppsguiden som är en oberoende tjänst som finansieras av landets kommuner:
Gör testet som tagits fram av avloppsguiden.se. Är ditt avlopp grönt, gult eller grönt?
När inventeringen är klar skickar vi en bedömning av fastighetens avloppsanläggning. Om reningen av avloppsvattnet bedöms som otillräcklig kommer det att ställas krav på fastighetsägaren att åtgärda detta inom en viss tid. Man får dock inte göra ändringar eller anlägga nytt avlopp utan att söka tillstånd eller göra en anmälan hos miljö- och hälsoskyddsenheten. Läs mer här:
Samhällsbyggnadsnämndens ambition är att åtgärder ska ha gjorts inom tre år från det att du fått bedömningsbrevet.
Om miljö- och hälsoskyddsenheten behöver genomföra en normal inventering av din avloppsanläggning tas en avgift ut för detta enligt taxan som fastställts av kommunfullmäktige. Avgiften år 2023 är cirka 4 200 kronor.
Avgiften motsvarar cirka fyra timmars handläggningstid och innefattar bland annat förarbete, platsbesök, resa till och från platsbesöket, arbete kopplat till bedömning och bedömningsbrev.
Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område (PDF, 875 kB)
Om din avloppsanläggning uppfyller något av kriterierna i bilagan som skickas ut och du fyller i den och omgående skickar in den till oss så kommer du inte behöva delta i inventeringen eller fylla i frågeformuläret. Uppgifterna kommer att kontrolleras och om de stämmer så kommer ingen avgift tas ut.
Kriterier för att inte vara med i inventeringen:
- Om du själv dömer ut din anläggning. Du ska då skicka in en ansökan om att anlägga en ny avloppsanläggning senast fyra månader efter utskicket. Om ingen ansökan kommer in, behöver miljö- och hälsoskyddsenheten åka ut på ett platsbesök. Tiden, och med det även kostnaden för dig, kan då komma att öka.
- Om du är påkopplad på det kommunala spillvattennätet.
- Om du planerar att koppla in dig på det kommunala spillvattennätet inom sex månader och har en servisbeställning på detta. Servisbeställningen måste bifogas.
- Om du har en anläggning för endast BDT (bad-, disk- och tvättavlopp). Du har alltså ingen vattenspolande toalett påkopplad din anläggning.
- Du har endast en sluten tank för din anläggning.
- Du har ett tillstånd för din anläggning som inte är äldre än 20 år. Tillståndet behöver bifogas.
- Du har ingen enskild avloppsanläggning för nedan nämnd fastighetsbeteckning.
Uppfyller din avloppsanläggning inte något av kriterierna och du inte kan skicka in bilagan så kommer vi att skicka ut ett frågeformulär till dig när det när det är dags för din fastighet att inventeras.
Om du tror att din anläggning klarar dagens krav på rening, var tydlig och fyll i så mycket du kan i frågeformuläret som skickas ut när det är dags för din anläggning att inventeras. Ibland behöver vi då inte komma ut på platsbesök och avgiften sänks. Om det visar sig att din avloppsanläggning är godkänd och du har ett tillstånd tas ingen avgift ut.
Om handläggningstiden överskrider de planerade fyra timmarna kan avgiften komma att höjas. Detta kan ske om du som fastighetsägare inte skickar in frågeformuläret i tid och miljö- och hälsoskyddsenheten behöver skicka påminnelser.
Med hjälp av bidragspengar försöker Motala kommun minska övergödningen i våra sjöar och vattendrag. En del av arbetet är en långsiktig inventeringsplan av enskilda avlopp.
Miljö- och hälsoskyddsenheten i Motala kommun har för år 2023 och 2024 fått ta del av LOVA-bidraget som finansieras av havs- och vattenmiljöanslaget (anslag 1:11). LOVA-bidraget utgör ett viktigt verktyg i länsstyrelsernas arbete med att förbättra och skydda vattenmiljöerna inom länen i samverkan med lokala och regionala aktörer.
Motala kommun har använt LOVA-bidraget till att skapa ett projekt vars primära syfte är att minska övergödningen i våra sjöar och vattendrag. Det sekundära syftet är att skapa en långsiktig och mer effektiv inventeringsplan av enskilda avlopp i Motala kommun. Miljö- och hälsoskyddsenheten kommer hinna med mer tillsyn av enskilda avlopp och därmed minska övergödningen i en snabbare takt. I inventeringsarbetet tar vi fram en större plan för vilka områden som under kommande år ska inventeras.
Kommunen hoppas att projektet kommer att leda till en ökad medvetenhet om havs- och vattenmiljön och en ökad förståelse för avloppsanläggningars påverkan på sjöar, hav och vattendrag. Godkända avlopp leder till minskade utsläpp av näringsämnen och säkrare dricksvatten, då avloppsanläggningar eventuellt kan påverka enskilda dricksvattenbrunnar. Råvattnet som kommer in till vattenverken kommer att ha högre kvalitet.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se