Industritekniska programmet

Industritekniska programmet förbereder dig för arbete inom teknikindustrin. Du läser industritekniska kurser, både praktiskt och teoretiskt, inom CNC-teknik, CAD-teknik, svetsteknik, mätteknik, produktionsstyrning med mera.

Film om industritekniska programmet

I filmen berättar en elev om hur det är att gå på industritekniska programmet på Carlsunds utbildningscentrum.

Om programmet

Det industritekniska programmet passar dig som vill lära dig att arbeta med hela produktionskedjan, från att skapa ritningar till att tillverka den färdiga produkten. Du får lära dig olika typer av svetsmetoder och att programmera maskiner som används vid skärande bearbetning, till exempel CNC-svarvar. Här arbetar vi i moderna rit- och konstruktionsprogram (CAD) och kombinerar det praktiska med det teoretiska.

Utbildningen kombinerar det praktiska med det teoretiska. En stor del av utbildningen (15 veckor under tre år) är du ute på företag, på så kallad arbetsplatsförlagd utbildning (APL), det vill säga att du läser en stor del av karaktärsämnena ute på företagen.

Industriprogrammet på Carlsund ingår i Teknikcollege och är en kvalitetsstämplad utbildning. Teknikcollege är industrikommitténs kvalitetsstämpel på de skolor som erbjuder tekniska utbildningar av hög klass. Utbildningarna utformas i samarbete med regionen och det lokala näringslivet och anpassas för att passa dagen och morgondagens behov av arbetskraft. Du som studerar på en utbildning som ingår i Teknikcollege kommer att få ett intyg på att du genomgått en kvalitetssäkrad utbildning vilket gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

Teknikcollege Östergötland

Efter utbildningen

Inriktningen svetsteknik kan leda till arbete som svetsare i många olika yrken där svetsning är efterfrågad. Det kan även leda till arbete som godkänd, internationell svetsare. Inriktningen produkt- och maskinteknik kan leda till arbete som maskinoperatör eller mer produktnära arbete som innefattar såväl design, konstruktion som produktion.

Går du industritekniska programmet har du mycket praktik, vilket betyder att du får in en fot på en eller flera arbetsplatser redan under studietiden. Efter tre år kan du gå vidare till jobb direkt eller yrkeshögskola, men du har också möjlighet att utöka din utbildning för att få grundläggande behörighet för högskolestudier.

Kontakt studie- och yrkesvägledare

Ann-Kristin Lindgren
Telefon: 0141-22 59 05
E-post:
ann-kristin.lindgren@motala.se