Hygienverksamheter
Minst sex veckor innan du planerar att starta din verksamhet måste du anmäla det till kommunen. Kommer anmälan in för sent kan du bli tvungen att betala en så kallad miljösanktionsavgift.
Meddela även miljö- och hälsoskyddsenheten om du gör en förändring av verksamheten, om verksamheten upphör eller om någon annan tar över verksamheten. Använd samma blankett som vid anmälan.
Tänk på att om ni är flera verksamheter som delar lokal så måste var och en skicka in en egen anmälan. Det gäller även om det finns en befintlig verksamhet i lokalen som redan är anmäld.
Exempel på anmälningspliktiga verksamheter är:
- akupunktur
- barberare eller frisörer som använder rakblad eller rakkniv mot hud
- bassängbad
- fotvård/ pedikyr
- håltagning med sterila engångskassetter som till exempel Blomdahl, Studex och Iverness
- kosmetisk tatuering/ pigmentering
- nålepilering
- piercing
- solarium
- tatuering
- verksamhet inom skola och/eller barnomsorg
Miljö- och hälsoskyddsenheten bedriver tillsyn både på de verksamheter som är anmälningspliktiga och de som inte är det.
Hygienverksamheter är ett samlingsnamn för verksamheter där allmänheten erbjuds någon form av hygienisk behandling. En del verksamheter med hygienisk behandling är anmälningspliktiga. Det innebär att innan du ska starta en sådan verksamhet behöver du lämna in en anmälan till miljö- och hälsoskyddsenheten.
Verksamhet i hemmet
Om du ska bedriva stickande skärande hygienverksamhet i hemmet behöver verksamheten vara helt separerad från bostadsdelen. Vi bedömer från fall till fall om det är lämpligt.
Alla hygienverksamheter, även de som inte använder stickande skärande instrument, ska ha en egenkontroll enligt miljöbalken. Det är du som bedriver verksamheten som har ansvar för att din verksamhet uppfyller miljöbalkens krav. Om din verksamhet inte gör det kommer miljö- och hälsoskyddsenheten ställa krav på att bristerna rättas till. Genom att själv kontrollera att din verksamhet följer kraven minimerar du handläggningstiden och din kostnad för tillsynen.
Detta innebär bland annat att:
- du ska ha den kunskap som krävs för att kunna bedriva din verksamhet på ett säkert sätt
- du ser över vilka risker din verksamhet kan ha på människors hälsa och miljön samt att ta fram rutiner för att minska risken för att problem uppstår. Rutinerna ska vara skriftliga och väl förankrade i verksamheten.
- dina rutiner ska vara anpassade efter hur du utför olika arbetsmoment samt efter de förutsättningar som finns i din lokal
- du regelbundet går igenom och uppdatera din egenkontroll
- om du har anställda, är det ditt ansvar att se till att dina anställda har den kunskap som krävs för att kunna utföra behandlingarna.
Du kan läsa mer under egenkontroll.
Gör en anmälan när du ska
- Starta en stickande skärande verksamhet eller annan verksamhet med risk för annan smitta än blodsmitta.
- Överta befintlig verksamhet.
- Utöka eller förändra din verksamhet, till exempel gör nytt behandlingsrum.
- Byta lokal.
- Starta en ambulerande verksamhet, det vill säga du gör hembesök eller liknande.
- Arrangera en mässa eller ett event där stickande skärande behandlingar erbjuds allmänheten.
- Byter organisationsnummer.
Du behöver även göra en anmälan om du är en gästverksamhetsutövare som är återkommande eller stannar en längre tid.
Är du osäker på om din verksamhet är anmälningspliktig eller inte, skicka in en anmälan så gör vi en bedömning. Om vi bedömer att du inte är anmälningspliktig kommer vi avsluta din anmälan och du kommer inte behöva betala någon avgift.
Du behöver göra en anmälan till oss på miljö- och hälsoskyddsenheten senast sex veckor innan verksamheten startar. Tänk på att även förändringar i ägarförhållanden, att verksamheten upphör eller flyttar ska meddelas miljö- och hälsoskyddsenheten.
Blankett
Hygienisk behandling – anmälan
Tillsammans med anmälan ska du skicka in en ritning som visar en översikt av lokalen. Den behöver inte vara i exakt skala utan det går bra att rita upp enkelt hur lokalen ser ut. Markera var handtvättställ, toalett, städutrymme, utslagsvask och eventuell plats för rengöring av utrustning är placerade.
Avgift
Miljö- och hälsoskyddsenheten tar ut en anmälningsavgift på 5 timmar för anmälan om start av hygienverksamhet. Avgiften baseras på vår timavgift som för närvarande är 1120 kronor.
Vidare tar vi ut en årsavgift eller/och timavgift vid tillsynsbesök. Tidsåtgång varierar beroende på vad det är för verksamhet. Timkostnaden är satt i taxan som är antagen av kommunfullmäktige.
Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område (PDF, 788 kB)
Miljösanktionsavgift
Utebliven anmälan för hygienverksamhet kan ge en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor.
Är du legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och utför stickande skärande verksamhet som en del i din roll, till exempel fysioterapeut som behandlar med akupunktur, är det inspektionen för vård- och omsorg (IVO) som är tillsynsmyndighet och inte miljö- och hälsoskyddsenheten. Men om någon av personalen inte är legitimerad så ska verksamheten anmälas till oss på miljö- och hälsoskyddsenheten.
Om du ska medverka på ett event eller en mässa där du erbjuder stickande skärande behandling till allmänheten ska detta anmälas till den kommun där eventet kommer att äga rum. Det är alltid arrangören som ska göra anmälan.
Tillsammans med anmälan behöver du skicka in följande rutiner:
- hur man kommer att hålla en god hygien och undvika smittspridning innan, under och efter behandling på plats
- hur man kommer kunna ha en god handhygien under hela behandlingen
- frågor om kundens hälsa och eventuell medicinering innan behandling
- eventuella efterbehandlingsråd
- eventuell information om använda färgers innehåll
- eventuella rengöringsrutiner av instrument och i så fall var instrumenten kommer att rengöras (alternativt att man endast använder sterilt engångsmaterial)
- hantering av stickande skärande avfall
- städrutiner för behandlingsutrymmet och handfat
- hur arbetsmaterial förvaras både på plats och vid transport
- kopia på att verksamhetsutövaren är anmäld till den kommun hen är verksam i
- hur behandlingsplatsen avskärmas från besökarna på eventet
- en ritning över lokalen där det framgår var behandlingsplatsen och handfat finns.
Syftet med att ha egenkontroll är att förhindra att människor utsätts för smitta, får allergiska reaktioner eller drabbas av andra olägenheter för hälsan. I korta drag innebär det att du ska ha koll på din verksamhet, känna till riskerna och förebygga dem. Om problem uppstår ska du ha rutiner för att åtgärda dem.
Dokumentera
Har du en anmälningspliktig verksamhet ska din egenkontroll dessutom vara dokumenterad. Detta innebär bland annat att alla rutiner ska vara nedskrivna. Det ska finnas dokumentation på att till exempel steriliseringsapparaten är kontrollerad och att ventilationen är kontrollerad och godkänd – obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Hur omfattande din egenkontroll behöver vara beror på hur stor verksamheten är, vilka risker som finns och så vidare.
Du har krav på dig att ha egenkontroll. Exempel på vad din egenkontroll ska innefatta:
- Ansvarsfördelning
- Klagomålshantering
- Kontroll av utrustning
- Ventilationen i lokalen
- Städrutiner
- Städutrymme
- Hygienrutiner
- Förvaring och transport av farligt avfall
Tänk på att en dokumenterad egenkontroll är ett sätt att höja kvaliteten. En fungerande verksamhet i välskötta lokaler är en lönsam investering. Dåligt underhåll av lokalen leder till exempel ofta till krångliga och dyra reparationer. Med en fungerande egenkontroll upptäcker ni brister och fel i verksamheten, lokalen eller på utrustning och rutiner innan de orsakar skada.
- Lokalen ska vara lättstädad. Man behöver se till att ytor som golv, väggar, hyllor och behandlingsbord är lätta att rengöra och se till att inte ha så många saker framme.
- Instrument och material ska förvaras på ett säkert sätt för att undvika förorening och smittspridning.
- Undvik textila material, till exempel kuddar, filtar, mattor och gardiner.
- Finns det flera behandlingsplatser ska dessa placeras så att man undviker risk för smittspridning.
- Rengör instrument på en särskild plats som är avskild från övrig verksamhet.
- Handtvättställ ska finnas i behandlingsrum eller strax intill.
- Det ska finnas städrutiner över lokalens olika utrymmen. Det ska framgå av rutinerna vad som görs dagligen, veckovis, månadsvis samt vid storstädning.
- Lokalen ska ha tillräcklig ventilation för antalet personer som vistas i lokalen. Luften som kommer in i lokalen bör vara 7 liter per sekund för varje person som är i lokalen. Punktutsug kan behövas om det uppstår mycket damm eller stark lukt.
Rutiner för behandling och hygien/smittskydd:
- Beroende på typ av behandling (alltid för stickande skärande behandling) kan du behöva ställa frågor om kundens hälsa och eventuell medicinering innan behandling utförs.
- I de fall speciell efterbehandling behövs ska kunden även få skriftlig information om skötselrutiner.
- Du ska ha rutiner för hur du förbereder behandlingsplatsen och vilka rengöringsrutiner du har av behandlingsplatsen efter kund.
- Du ska ha rutiner för hur du kommer att kunna ha en god handhygien under hela behandlingen.
- Skalpeller, nålar och andra stickande skärande instrument ska vara sterilt engångsmaterial.
- Det ska finnas rutiner för rengöring av material och eventuella instrument.
- Förvara stickande skärande avfall i en särskild behållare som går att försluta och som är tydligt märkt. Du får inte slänga avfallet i de vanliga hushållssoporna utan ska hämtas av en avfallsentreprenör eller lämnas till exempelvis ett apotek.
- Förvara stickande skärande avfall i en särskild behållare som går att försluta och som är tydligt märkt. Du får inte slänga avfallet i de vanliga hushållssoporna utan det ska hämtas av en avfallsentreprenör eller lämnas till exempelvis ett apotek.
- Använda koppar (wet cupping) av plast kan slängas i hushållssoporna men med dubbla plastpåsar.
- Använda koppar (wet cupping) av glas ska slängas i behållaren för stickande skärande avfall.
- Det ska finnas kemikalieförteckning och säkerhetsdatablad för alla faroklassade produkter, inklusive städprodukter.
För frisör/barberare gäller även följande:
- Tvätta händerna före och efter varje kund. Använd handdesinfektion.
- Använd rena handdukar, kammar, borstar, spolar och annat till varje kund.
- Rengör arbetsplatsen mellan kunderna.
- Saxar, trimsaxar, kammar och liknande ska rengöras efter varje kund.
- Vid rakning bör du använda engångsrakblad.
- Rengör och desinfektera rakmaskinshuvud och rakmaskinsskär efter varje kund.
Misstänker du att det börjat blöda, om det kan finnas huvudlöss eller infekterade sår, gör såhär:
- Gör rent med en borste som kommer åt ordentligt.
- Desinfektera redskapen extra noggrant med desinfektionsmedel som är verksamt mot både bakterier och virus eller koka i minst fem minuter under lock.
För tatuerare, kosmetiska tatuerare och piercare gäller även följande:
- Vid behandling ska eventuella tagytor plastas in.
- Maskin och eventuell sladd ska vara inplastade under behandling och ytdesinficeras efteråt.
Rutiner för färger
De tatueringsfärger som används ska uppfylla Läkemedelsverkets föreskrift om tatueringsfärger. Mer information finns på Läkemedelsverkets hemsida.
Kunden ska kunna få med sig följande information om använda färgers innehåll:
- Tatueringsfärgens produktnamn
- Namn eller firma och adress eller inregistrerat affärsställe för den som tillverkar eller för in tatueringsfärgen i Sverige.
- Namn och adress, inklusive land, till tillverkare, i de fall tatueringsfärgen förs in till Sverige
- Tillverkningspartiets nummer eller referens för identifiering av varorna (satsnummer)
- En innehållsförteckning i fallande storleksordning
Autoklav och steriliseringsutrustning
- B-autoklaven ska valideras på plats innan start och därefter kontrolleras årligen.
- Du ska ha dokumentation på att rengörings-/ steriliseringsutrusning kontrolleras regelbundet.
- Kontrollera vid varje körning att autoklaven har uppnått rätt tid, ångtryck och temperatur.
För manikyr gäller även följande:
- Instrument som används vid behandling (inklusive penslar) ska rengöras och desinficeras mellan varje kund.
- Filar och sliphuvuden ska vara av engångstyp.
- Använd rena handdukar till varje kund.
- Rengör behandlingsplatsen mellan varje kund.
- Tvätta händerna både före och efter varje kund. Använd handdesinfektion.
- Du bör ha på dig särskilda arbetskläder.
- Varje behandlingsplats ska ha punktsug för slipdamm och kraftiga lukter.
- Pågår det flera olika behandlingar samtidigt i lokalen ska ni skilja av de med större infektionsrisk.
För pedikyr (där skärande instrument inte används) gäller även följande:
- Behandlingsplatsen ska rengöras mellan varje kund.
- Fotbadet ska rengöras med borste och sedan desinficeras mellan varje kund.
- Arbetsmaterial av skumgummi eller annat poröst material ska vara av engångstyp.
- Instrumenten ska rengöras mellan varje kund.
- Instrumenten behöver rengöras med en borste som kommer åt ordentligt och därefter desinficeras.
- Använd särskilda arbetskläder samt engångsförkläde.
- Pågår flera olika behandlingar samtidigt i lokalen ska ni skilja av de med större infektionsrisk.
För wet cupping gäller även följande:
- Kopparna (wet cupping) ska vara av engångstyp.
- Vid wet cupping (hijama) ska även engångsförkläden användas.
Miljö- och hälsoskyddsenheten utför återkommande tillsyn av alla anmälningspliktiga verksamheter. Vid tillsynen görs en genomgång av lokaler, provtagningsresultat och skriftliga rutiner för verksamheten.
Vi inspekterar bland annat buller, ventilation, fukt och mögel och städrutiner.
Kommunen tar ut en avgift för tillsynen och anmälan.
Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område (PDF, 788 kB)
Avgiften debiteras genom årsavgift eller timavgift. Tidsåtgång för dessa ärenden varierar. Men tiden, och därmed kostnaden, kan öka om vi inte får in ett komplett underlag.
Du som driver ett bassängbad behöver sköta om och kontrollera din anläggning.
Ett bassängbad som allmänheten har tillträde till, eller som används av många, är en anmälningspliktig verksamhet och det är miljö- och hälsoskyddsenheten som har tillsynsansvaret över bassängbaden.
Ditt ansvar som verksamhetsutövare
Det är viktigt att du har bra rutiner för att minska hälsorisker. Du måste ha koll på hur stort antal badande reningsanläggningen och bassängen klarar av och du ska ha bra rutiner för kontroll av vattenkvaliteten, driftrutiner för reningsanläggning, hygien, städning och kemikaliehantering. Det är viktigt att bakteriekoncentrationen i vattnet alltid är låg eftersom det minskar risken för förekomst av sjukdomsframkallande mikroorganismer. För att kontrollera vattenkvaliteten behöver man ta prov av vattnet för bland annat bakterier. Resultaten av dessa ska rapporteras till miljö- och hälsoskyddsenheten.
Du måste även ha en fungerande egenkontroll som är dokumenterad.
Exempel på rutiner som behöver ingå i egenkontrollen:
- Rutiner för provtagning av badvattnet
- Rutiner för hur brister i vattenkvaliteten ska åtgärdas
- Rutiner för kontroll av reningsanläggning
- Rutiner för rengöring av bassänger, reningsanläggning samt städning av kringliggande utrymmen
- En dokumenterad journalföring för kontroll på vattenkvalitet och reningsanläggning
- En aktuell kemikalieförteckning med tillhörande säkerhetsdatablad över riskklassificerade kemiska produkter
Förutom rengöringen och driften av bassängen är det viktigt att ha koll på badbelastning och att informera de badande om vikten av hygien för att ha god vattenkvalitet.
Gör en anmälan när du ska
- Starta upp ny verksamhet
- Överta befintlig verksamhet
- Utöka eller förändra din verksamhet
- Byta lokal
- Byter organisationsnummer
Du behöver göra en anmälan till oss på miljö- och hälsoskyddsenheten senast sex veckor innan verksamheten startar. Tänk på att även förändringar i ägarförhållanden, att verksamheten upphör eller flyttar ska meddelas miljö- och hälsoskyddsenheten.
Blankett
Du laddar ner blankett för anmälan här:
Tillsammans med anmälan ska du skicka in följande:
- En ritning som visar en översikt av lokalen. Den behöver inte vara i exakt skala utan det går bra att rita upp enkelt hur lokalen ser ut.
- Ventilationsprotokoll med luftflödena angivna
- Beskrivning av reningsmetod för badvatten, exempelvis filtertyp, flöde genom filter (kubikmeter/timme), omsättningstid (gånger/dygn), spädvattenmängd (liter/badande), övrig teknik exempelvis flockning, UV-ljus etcetera.
- Bassängvolym
- Beskrivning av omklädnings-, dusch-, och städutrymmen samt toaletter
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se