God man, förvaltare och förmyndare
God man eller förvaltare benämns med ett samlat begrepp som ställföreträdare. Den personen som behöver och får hjälp kallas för huvudman.
Uppdraget som ställföreträdare kan bestå av en eller flera av nedanstående delar:
Bevaka rätt
Ställföreträdaren ska se till att den hjälpbehövande får det stöd och den hjälp hen har rätt till. Det kan röra sig om att söka bidrag, skriva avtal, sälja hus eller företräda vid arvskifte.
Förvalta egendom
Ställföreträdaren hjälper till med framför allt ekonomisk förvaltning, men kan också förvalta specifik egendom. Ofta handlar det om att betala räkningar, placera pengar i fonder eller fördela pengar till den hjälpbehövande.
Sörja för person
Ställföreträdaren ska se till att huvudmannen har den hjälp och de stödfunktioner som hen behöver och har rätt till.
Ställföreträdarens uppdrag är avgränsat till dessa delar. Hen ska inte ta en roll i huvudmannens dagliga livsföring, exempelvis hjälpa till med att handla, följa med till läkaren, delta i sociala aktiviteter eller städa bostaden. Om huvudmannen behöver hjälp med dessa saker ska du som god man eller förvaltare se till att hen får stöd av exempelvis anhöriga, boendepersonal, hemtjänst eller en personlig assistent.
Enstaka uppgift
En ställföreträdare kan även förordnas för en enstaka uppgift till exempel:
- Avveckla en lägenhet.
- Fastighetsförsäljning.
- Bevaka rätt i dödsbo eller liknande.
Det är frivilligt att ha god man och den hjälpbehövande har alltid kvar sin bestämmanderätt.
Förvaltarskap är en tvångsåtgärd som kan genomföras mot personens vilja och blir aktuellt när ett godmanskap inte är tillräckligt. Det innebär att personen i fråga inte själv får besluta i några ekonomiska och juridiska frågor. Förvaltaren har det fulla ansvaret men endast i de delar som förvaltaren ansvarar för. Förvaltarskapet är begränsat och anpassat till behovet i varje enskilt fall.
Eftersom ett förvaltarskap anses vara ett stort ingrepp i den personliga integriteten gör tingsrätten en mycket restriktiv bedömning. Den enskilde får alltid uttala sig om ifall hen ska bli satt under förvaltarskap.
Den som har en förvaltare är fortfarande myndig.
Tillsyn över ställföreträdare
Överförmyndarnämnden har till uppgift att kontrollera förmynderskap, godmanskap och förvaltarskap. Syftet är att förhindra att personer som inte själva kan ta tillvara sin rätt, missgynnas ekonomiskt eller rättsligt.
Politiskt ansvar
Överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner har det politiska ansvaret för överförmyndarverksamheten. För den gemensamma nämndens räkning finns en tjänstemannaorganisation som benämns överförmyndarkansliet.
Länsstyrelsens tillsyn
Länsstyrelsen har tillsyn över överförmyndarnämnderna. Vid inspektionerna ska Länsstyrelsen granska om överförmyndarnämndens handläggning följer reglerna i föräldrabalken och även i övrigt sker på ett rättssäkert och lämpligt sätt.
Nyheter från överförmyndarkansliet

Granskningsläge – Information till god man/förvaltare
28 april, 2022
Deklarationsombud – God man/förvaltare
18 mars, 2022
Skadeståndsansvar – God man/förvaltare
1 mars, 2022
Information om bostadstillägg – God man/förvaltare
30 december, 2021
Ny e-tjänst Valter – God man/förvaltare
21 december, 2021E-tjänster och blanketter
I Självservice hittar du e-tjänster och blanketter för olika ärenden som rör gode män, förvaltare och förmyndare.
Kontakt
Telefon
Servicecenter: 0141-22 50 00
Postadress
Motala kommun
Överförmyndarkansliet
591 86 Motala
Fax
0141-21 15 22