Värdefullt vatten
Tillgången på dricksvatten inom Motala kommun är överlag god men variationer i nederbörd och långa perioder av torka kan leda till vattenbrist. När det pratas om vattenbrist kan det handla om två olika saker som är viktiga att hålla isär.
Kapacitetsbrist
Kapacitetsbrist kan bli aktuellt när det är varmt och torrt under längre perioder. Då används stora mängder dricksvatten till bevattning och i början av säsongen fylls det även många pooler. Dricksvattenproduktionen är inte dimensionerad för en så pass hög förbrukning under en längre period. Det förbrukas helt enkelt mer vatten än vad vattenverken klarar av att producera.
Råvattenbrist
Grundvatten
Under långa perioder med ingen eller lite nederbörd finns risken att nivåerna i grundvattenmagasinen blir för låga. Dricksvatten kommer inte att kunna produceras förrän grundvattnet har fyllts på genom tillräckligt med nederbörd.
Ytvatten
När det gäller ytvattenmagasinen, som sjön Vättern och Boren där vi får vatten från, är risken mycket liten att nivåerna blir för låga så att det påverkar dricksvattenproduktionen. Däremot finns risken att en för låg vattennivå medför kvalitetsvariationer som nuvarande reningsteknik inte är optimerad för. Även extrem nederbörd kan påverka råvattenkvaliteten.
Om dricksvattnet tar slut
- Tomma vattenledningar innebär att du inte kan spola i toaletten eller duscha och måste hämta dricksvatten i en nödvattentank. I normalfall använder en person 140 liter vatten per person och dygn. Med nödvattentank blir det ransonering av dricksvatten med cirka 3-5 liter vatten per person enligt livsmedelsverkets rekommendationer.
- När vattnet tar slut är nästa steg att köra dricksvatten med tankbilar vilket kommer att bli komplicerat och kostsamt för VA-kollektivet. Har du en fastighet med anslutet vatten och avlopp i berörd kommun ingår du i VA-kollektivet.
- Tomma vattenledningar skapar problem för räddningstjänsten. Om en brand skulle uppstå finns inget vatten till släckningsarbetet.
- Efter att det har varit tomt i ledningen och vattnet kommer tillbaka införs kokningsrekommendation av dricksvattnet vilket innebär att allt vatten till mat och dryck måste kokas innan det används. Enligt Livsmedelsverkets regler måste det finnas godkända vattenprover innan vattnet får användas som vanligt. Detta tar minst tre dagar.
När risken för vattenbrist är akut inför kommunen bevattningsförbud. Dricksvattnet får då endast användas till personlig hygien, mat och dryck. När kommunen inför ett bevattningsförbud är läget kritiskt och måste tas på allvar.
Vid bevattningsförbud är det förbjudet att använda kommunalt vatten till att:
- Bevattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna).
- Bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
- Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
- Högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.
Vatten är en av våra viktigaste resurser. Klimatförändringar, torka, översvämningar och föroreningar hotar vår tillgång till rent vatten.
Vi behöver alla hjälpas åt att hushålla med vattnet. Att spara på vatten innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande. Men vi kan spara många liter vatten bara genom att göra smarta val. Se våra spara vatten-tips på hur du blir vattensmart med enkla medel.
Laga läckor
Laga droppande kranar, rinnande toaletter och läckande ledningar. En droppande kran kan förbruka så mycket som upp till 40 000 liter vatten på ett år. I en rinnande toalett kan det gå åt så mycket som 300 000 liter vatten på ett år. Det motsvarar 2 700 badkar.
Kyl vatten i kylskåpet
Fyll en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet. Då slipper du låta vattnet rinna tills det är kallt.
Diska effektivt
Undvik att diska under rinnande vatten. Använd istället diskhon eller en balja. Har du diskmaskin, kör endast fulla diskmaskiner. Då sparar du stora mängder vatten, särskilt om din diskmaskin inte är vattensmart.
Tvätta effektivt
Tvätta endast fulla maskiner. Då sparar du stora mängder vatten, särskilt om din tvättmaskin inte är vattensmart.
Duscha smart
Det går åt cirka 200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället. Med en så enkel detalj som att byta duschmunstycke kan du dessutom halvera mängden vatten som går åt. Ännu bättre blir det om du dessutom kortar ner dina duschar och stänger av vattnet när du tvålar in dig.
Goda tandborstnings- och rakningsvanor
Stäng kranen när du borstar tänderna eller rakar dig. Då sparar du upp till hela 6 liter vatten i minuten.
Tvätta bilen i en modern biltvätt
Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder vattnet. Biltvätten ska också ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet. Det är ett extra plus om biltvätten också är miljömärkt. Tvätta inte bilen hemma på gatan. Då åker det förorenade vattnet rakt ut i sjön.
Vatten är en av våra viktigaste resurser. Klimatförändringar, torka, översvämningar och föroreningar hotar vår tillgång till rent vatten.
Vi behöver alla hjälpas åt att hushålla med vattnet. Att spara på vatten innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande. Men vi kan spara många liter vatten bara genom att göra smarta val. Se våra spara vatten-tips på hur du blir vattensmart med enkla medel.
Samla regnvatten i en tunna
Om du bor i hus kan du ställa en tunna under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster eller annat. Då kan du också glädja dig över att vattnet inte kostat dig någonting.
Plantera inte under sommartid
Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är mycket bättre att göra från september och fram till april.
Vattna med vattenkanna
En vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö. Undvik också att vattna mitt på dagen när det är som varmast. Värmen får vattnet att snabbt avdunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna istället på morgonen eller på kvällen.
Låt gräsmattan vara
Gräsmattan klarar av en långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.
Ta hand om poolen
Fyll poolen sakta och nattetid. Se också till att poolen är tät och att reningen fungerar så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong. Genom att täcka över poolen minskar du dessutom avdunstningen av vatten.