Charlottenborgs slott
Hitta hit
Adress: Strandvägen 71, 591 46 Motala
Karta
Här kan du se adressen på en karta.
Kollektivtrafik
Använd Östgötatrafikens reseplanerare för att se alternativ.
Fri entré
På Charlottenborgs slott är det gratis inträde.
Guidningar
Vi erbjuder bokade guidningar för grupper:
- Dag 1-35 personer: 1 700 kronor
- Dag 35-70 personer: 2 800 kronor
- Kväll och helg 1-35 personer: 1 900 kronor
- Kväll och helg 35-70 personer: 3 000 kronor
Boka visning
E-post: museer@motala.se
Telefon: 0141-22 56 78
Tillgänglighet
Precis intill slottets entré finns en bilparkering för personer med nedsatt rörelseförmåga. I slottet finns hiss för den som inte kan gå i trappor.
Kollektivtrafik
Använd Östgötatrafikens reseplanerare för att se alternativ.
Stenåldern
I våra två stenåldersutställningar kan du ta del av de spännande fynd som gjorts i Motala. Här finns bland annat fiskeredskap, verktyg och utsmyckade föremål av horn och ben. 2010 gjordes ett unikt fynd: tio skallar hittades under en utgrävning. De hade monterats på träpålar i en grund sjö för nära 8 000 år sedan. Tack vore DNA-teknik kunde två av individerna återskapas som de kan ha sett ut när de levde – och i ett av våra rum kan man därför möta två av de äldsta Motalaborna.
Sophia Isberg
Möt fantastiskt konsthantverk från 1800-talets mitt. Sophia Isberg (1819 – 1875) levde och verkade i Motala. Redan som ung visade hon en stor begåvning för att tälja i trä, och under resten av hennes liv utvecklades hennes uttryck. I hennes verk återkommer gestalter från historien och sagans värld, alltid med samma detaljrikedom och tekniska skicklighet. I slottets samlingar finns förutom en stor mängd utsmyckade bruksföremål även hennes praktpjäser; unika beställningsarbeten som tog åratal att färdigställa. Här ser du bland annat Kungaurnan, som var en beställning från självaste Karl XV, och Kaptensurnan som pryds av över 200 små figurer.
Från Istid till Nutid
Från Istid till Nutid är en ny utställning 2024. Följ tidslinjen som sveper genom historien från den smältande inlandsisen till våra dagar. Vi startar för 11 000 år sedan och fortsätter via stenålderns boplatser, medeltida kyrkbygge, Göta kanal, Motalaskandalen och Motalabron. På tidslinjen finns även föremål ur våra samlingar. Hur många tusen år är det mellan stenåldersyxan i montern och badbyxan från OS 1992?
Samlas skattkammare
Samlas skattkammare är årets sommarutställning 2024. Slottets maskot, den lite klåfingriga fågeln Samla, har hittat massa spännande och roliga föremål i slottets skrymslen och vrår. Här finns allt från små prylar, stora grejer, och (läskigast av allt!) uppstoppade djur! Allt är samlat i samma rum, precis som Samla vill ha det. Välkommen att besöka hennes skattkammare, och hjälp Samla att gissa vad det egentligen är för saker hon har hittat.
Slottets historia
Charlottenborgs slott har anor från 1600-talet. Greve Ludwig Weirich Lewenhaupt lät bygga huset 1652 och namngav det efter sin hustru, grevinnan Charlotte. I Charlottes salong kan du lära dig mer om livet på slottet. Här berättar vi vad man åt och drack, och på väggarna finns kopior av de Köhnigsmarckska tapeterna, som berättar om släkten Köhnigsmarcks liv på 1600-talet. I utställningen kan du också läsa mer om slottets historia, ända fram till våra dagar. Förresten, har du hört historien om karparna? I utställningen berättar vi mer om denna seglivade myt!
Konst på slottet
På Charlottenborgs slott finns väggmålningar av konstnären Carl-Erik Törner. På bottenvåningen finns sagan om Ljungby horn och pipa avbildad på väggarna, och i rökrummet på övre plan kan man följa en samling tomtar som förbereder sig på en riktig fest. Det sägs att Carl-Erik Törner arbetade på slottet sent en kväll, när något mycket märkligt inträffade… Den som gillar spökhistorier kan ta del av berättelsen om Vita frun på Charlottenborg.
På slottet visas också konst från samlingarna. Sommaren 2024 visas en utställning med fokus på måleri från tiden kring förra sekelskiftet.
Du kan besöka Motala museer hemifrån via digitala visningar.
Kontakt
Boka visning
E-post: museer@motala.se
Telefon: 0141-22 56 78
Information om verksamheten/övriga frågor
E-post: museer@motala.se
Telefon: 0141-22 34 61