Sveriges rundradiomuseum
Hitta hit
Adress: Radiovägen 1, Bondebacka, 591 35 Motala
Karta
Här kan du se adressen på en karta.
Fri entré
På Sveriges rundradiomuseum är det gratis inträde.
Guidningar
Vi erbjuder bokade guidningar för grupper:
- Dag 1-35 personer: 1 700 kronor
- Dag 35-70 personer: 2 800 kronor
- Kväll och helg 1-35 personer: 1 900 kronor
- Kväll och helg 35-70 personer: 3 000 kronor
Boka visning
E-post: museer@motala.se
Telefon: 0141-22 56 78
Kollektivtrafik
Använd Östgötatrafikens reseplanerare för att se alternativ.
Tillgänglighet
Sveriges rundradiomuseum är tillgängligt för personer med nedsatt rörelseförmåga.
I Radiomuseet finns en studio. Där kan intresserade spela in poddradio. Såväl skolklasser som privatpersoner är välkomna att använda poddstudion.
Boka poddstudion
E-post: museer@motala.se
Telefon: 0141-22 56 78
“Stockholm-Motala!” Radioanropet kom från sändarstationen i Motala. Radiostationen från 1927, där radiomuseet ligger, är byggnadsminnesförklarad.
1920-tal
I början av 1920-talet började radio bli allt mer populärt. Runt om i landet fanns lokala sändarstationer, men de nådde ut till få mottagare.
1926 fick Telegrafstyrelsen anslag från riksdagen för att uppföra en rundradiostation. Denna skulle ligga i Mellansverige. Man valde Motala för att staden låg “mitt i Sverige” – sändningarna härifrån skulle nå lyssnare i både Stockholm och Göteborg.
Stationen byggdes på mark som tillhörde gården Bondebacka, som staten ägde. För att utforma stationen anlitade man arkitekt Carl Åkerblad (1886-1953). Han hade tidigare utformat sändarstationen i Grimeton utanför Varberg.
Huset utformades så att man skulle kunna bygga ut det utan att byggnaden skulle förlora sin karaktär. I huset placerades en långvågssändare av märket Marconi. Den var Europas starkaste med en styrka på 30 kW. Sändningarna nådde 20-30 mil från Motala.
Två master, 120 meter höga och tillverkade av Motala Verkstad, monterades. De bar upp en trumantenn som var 140 meter lång. Till anläggningen hörde ett antennhus och en kylvattendamm.
Radioprogrammen kom från Stockholm och sändes via Motala med anropet “Stockholm-Motala”. Motalastationen kallades för “vår andra stämma i världen”.
1930-1945
Snart stod det klart att det behövde byggas ut för att göra plats åt en starkare sändare. 1934 började man detta arbete.
Tillbyggnaden placerades över kylardammen, som ersattes av ett kyltorn. I den nya sändarsalen placerades en ny sändare, en Marconi på 150 kW. Den nya sändaren kunde nå betydligt länge än den tidigare. Under slutet av 1930-talet sändes även kortvåg från Motala, med program för utlandssvenskar. För detta syfte installerades riktantenner för Nord – och Sydamerika.
Under andra världskriget insåg man att stationen kunde vara ett strategiskt mål att angripa. Därför uppfördes en underjordisk sändarbunker, som utrustades med en reservstation. Under andra världskriget anlades även skyttevärn och en skjutbana i anslutning till stationen.
Under kriget bevakades radiostationen dygnet runt. Vaktposten för området var placerad vid grindarna i ett splitterskydd av järn som finns att se på museet än idag. I tornen på första balkongen fanns plåtvärn, varifrån man skulle beskjuta eventuella angripare.
1950 – idag
Under 1950-talet försågs Motalastationen även med en TV-sändare. 1962 installerades en FM-sändare. Strax därefter upphörde kortvågssändningarna från Motalastationen och stationen togs ur drift.
Fram till slutet av 1960-talet hängde antennen kvar mellan masterna, men monterades därefter ned på grund av problem med åsknedslag. Under 1960-talet flyttades verksamheten till Orlundastationen.
Sedan 1976 är sändarstationen i Bondebacka ett museum. Masterna som man fortfarande kan se på långt håll är för många en symbol för Motala och stadens viktiga och intressanta radiohistoria.
Museet ägs och förvaltas av Motala kommun sedan 2012. År 2015 blev den gamla sändarstationen byggnadsminnesförklarad.
Du kan besöka Motala museer hemifrån via digitala visningar.
Kontakt
Boka visning
E-post: museer@motala.se
Telefon: 0141-22 56 78
Information om verksamheten/övriga frågor
E-post: museer@motala.se
Telefon: 0141-22 34 61