Starta enskild verksamhet inom skola eller förskola
För att starta fristående förskola eller enskild pedagogisk omsorg krävs godkännande och beslut om rätt till bidrag enligt skollagen. Bildningsnämnden i Motala kommun beslutar om godkännande och bidrag och har därför tagit fram riktlinjer för verksamheterna.
Skicka in en ansökan till Motala kommun om du vill starta en ny förskola eller enskild pedagogisk omsorg (familjedaghem).
Riktlinjer
Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor (PDF, 37 kB)
Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg (PDF, 152 kB)
Blankett och anvisningar
Bestämmelserna är till stora delar samma för offentliga och fristående skolor. Om inte något annat anges gäller samma bestämmelser för de olika skolformerna förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola oavsett om huvudmannen är kommunal, landstingskommunal eller enskild.
Skicka in en ansökan till Skolinspektionen om du vill starta en ny:
- förskoleklass
- grundskola
- anpassad grundskola
- fritidshem
- gymnasieskola
Du som driver en förskola, öppen förskola, skola eller ett fritidshem måste se till att verksamheten inte riskerar att skada människors hälsa eller miljön. Du som är ansvarig för en verksamhet inom skola eller barnomsorg ska arbeta förebyggande för att undvika miljö- och hälsoproblem. Många barn och ungdomar har i dag problem med allergier och överkänslighet.
En bra inomhusmiljö är nödvändig för att underlätta för allergiker och viktig för att förebygga besvär hos alla. Fuktskador, radon, dålig ventilation och felaktig eller undermålig städning är exempel på några av de riskfaktorer som måste kontrolleras.
Lagstiftningen som styr det är miljöbalken och följdlagstiftningen som hör till. Du som är ansvarig för verksamheten måste ha de kunskaper som krävs för att uppfylla bestämmelserna i miljöbalken. Miljö- och hälsoskyddsenhetens uppgift är att kontrollera att du uppfyller kraven.
Vad ska anmälas?
Gör en anmälan när du ska
- Starta upp ny verksamhet
- Överta befintlig verksamhet
- Utöka eller förändra din verksamhet
- Byta lokal
- Byta organisationsnummer.
Tänk på att även förändringar i ägarförhållanden, att verksamheten upphör eller flyttar ska meddelas miljö- och hälsoskyddsenheten.
Blankett
Du behöver göra en anmälan till oss på miljö- och hälsoskyddsenheten senast sex veckor innan verksamheten startar.
Till anmälan önskar vi att du bifogar
- Planritning över lokalen
- Protokoll över senast utförda OVK (obligatorisk ventilationskontroll) inklusive luftflödesprotokoll
- Personbelastningskarta, antal personer som kan vistas i de olika rummen utifrån ventilationens kapacitet
- Situationsplan, karta som visar lokalens och gårdens placering
Avgift
Miljö- och hälsoskyddsenheten tar ut en anmälningsavgift för skol- och fritidsverksamhet. Avgiften baseras på vår timavgift som för närvarande är 1120 kronor.
- Skola med fler än 300 elever 12 timmar
- Skola med högst 300 elever 8 timmar
- Förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, förskoleklass 8 timmar
Miljösanktionsavgift
Utebliven anmälan för skolverksamhet kan ge en miljösanktionsavgift på 3000 kronor.
Miljö- och hälsoskyddsenheten utför återkommande tillsyn av alla anmälningspliktiga hygienverksamheter, bassängbad, skolor och offentliga lokaler. Vid tillsynen görs en genomgång av lokaler, provtagningsresultat och skriftliga rutiner för verksamheten.
Vi inspekterar bland annat buller, ventilation, fukt och mögel och städrutiner.
Kommunen tar ut en avgift för tillsynen och anmälan.
Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område (PDF, 875 kB)
Avgiften debiteras genom årsavgift eller timavgift. Tidsåtgång för dessa ärenden varierar. Men tiden, och därmed kostnaden, kan öka om vi inte får in ett komplett underlag.
Syftet med att ha egenkontroll är att förhindra att människor utsätts för smitta, får allergiska reaktioner eller drabbas av andra olägenheter för hälsan. I korta drag innebär det att du ska ha koll på din verksamhet, känna till riskerna och förebygga dem. Om problem uppstår ska du ha rutiner för att åtgärda dem.
Dokumentera
Har du en anmälningspliktig verksamhet ska din egenkontroll dessutom vara dokumenterad. Detta innebär bland annat att alla rutiner ska vara nedskrivna. Det ska finnas dokumentation på att till exempel ventilationen är kontrollerad och godkänd – obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Hur omfattande din egenkontroll behöver vara beror på hur stor verksamheten är, vilka risker som finns och så vidare.
Du har krav på dig att ha egenkontroll. Exempel på vad din egenkontroll ska innefatta:
- Ansvarsfördelning
- Klagomålshantering
- Kontroll av utrustning
- Ventilationen i lokalen. Luften som kommer in i lokalen bör vara 7 liter per sekund för varje person som är i lokalen. Punktutsug kan behövas om det uppstår mycket damm eller stark lukt.
- Städrutiner för lokalens olika utrymmen. Det ska framgå av rutinerna vad som görs dagligen, veckovis, månadsvis samt vid storstädning.
- Städutrymme
- Hygienrutiner
- Förvaring och transport av farligt avfall. Det ska finnas kemikalieförteckning och säkerhetsdatablad för alla faroklassade produkter, inklusive städprodukter. Du får inte slänga avfallet i de vanliga hushållssoporna utan det ska hämtas av en avfallsentreprenör eller lämnas till exempelvis ett apotek.
Tänk på att en dokumenterad egenkontroll är ett sätt att höja kvaliteten. En fungerande verksamhet i välskötta lokaler är en lönsam investering. Dåligt underhåll av lokalen leder till exempel ofta till krångliga och dyra reparationer. Med en fungerande egenkontroll upptäcker ni brister och fel i verksamheten, lokalen eller på utrustning och rutiner innan de orsakar skada.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se