Skolskjuts
Ansök om skolskjuts
Här kan du ansöka om skolskjuts för elev i grundskola, anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola.
Vem får åka skolskjuts?
Kommunen är skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts för elever till skolan där kommunen placerat eleven, det vill säga skolskjutsskolan. Detta gäller elever i grundskolan från förskoleklass upp till årskurs 9, anpassade grundskolan och anpassad gymnasieskolan.
Vilken som är elevens skolskjutsskola framgår av skolskjutskartan.
Hänsyn tas till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionsnedsättning hos en elev, växelvis boende eller annan särskild omständighet.
Eleven har rätt till skolskjuts om avståndet mellan bostaden och skolan överstiger:
- 3 km för elever i förskoleklass
- 3 km för elever i årskurs 1-3
- 4 km för elever i årskurs 4-6
- 5 km för elever i årskurs 7-9
- 6 km för elever i anpassad gymnasieskola.
Observera att dessa ovan specificerade avstånd gäller för läsåret 2024/2025. För innevarande läsår gäller fortfarande de gamla riktlinjerna:
- 2 km för elever i förskoleklass-årskurs 3
- 3 km för elever i årskurs 4-6
- 4 km för elever i årskurs 7-9.
Beräkning av avstånd görs automatiskt med hjälp av Googles kartverktyg. Mätning sker enligt samma metod för alla.
Fritids
Rätten till skolskjuts gäller endast till och från skolan, inte till och från fritidsverksamhet. Om ditt barn går på fritids efter skoltid måste du därför hämta barnet.
Du som vårdnadshavare ansöker om skolskjuts för ditt barn. Ansökan inför kommande läsår ska skickas in senast den 1 april.
Undantag gäller för elever i anpassad grundskola eller gymnasieskola. Där ansöker ni om skolskjuts vid inskrivning och om det beviljas gäller beslutet tills vidare. Det omprövas varje läsår.
När får jag besked?
Bildningsförvaltningen sammanställer alla ansökningar och ger besked om skolskjuts senast 31 maj.
Ändrat behov
Om ni under pågående läsår får ändrade förhållanden och behöver ansöka om skolskjuts ska du använda vår e-tjänst. Det är samma handläggningstid, upp till en månad, för att få skolskjuts inför en termin och mitt i terminen.
Om ni redan har fått skolskjuts beviljad, och behovet förändras under pågående läsår, kan du höra av dig till Motala kommuns Servicecenter på motala.kommun@motala.se. Bildningsförvaltningen handlägger sedan ändringen och beställer hos Östgötatrafiken. Det kan ta upp till 15 vardagar innan förändringen träder i kraft.
Ändringar av skolskjuts får inte ske de två första veckorna av höstterminen. Vid sådan uppkommen situation ansvarar vårdnadshavare för att eleven kommer till skolan fram tills ändringen planerats om och startdatum angetts av Östgötatrafiken.
Rutt och hållplats kan ändras under termin och från läsår till läsår.
Vinterskolskjuts
Om ditt barn har behov av skolskjuts bara på vinterhalvåret kan du ansöka om vinterskolskjuts. Barnet kan då få åka skolskjuts från och med måndagen vecka 44 på höstterminen till och med fredagen vecka 12 på vårterminen.
Överklaga beslut om skolskjuts
Om du inte är nöjd med beslutet som du fått kan du överklaga. Du ska då göra ett så kallat förvaltningsbesvär. Det framgår av ditt beslut hur du ska gå till väga. Du kan också läsa mer om överklaga kommunens beslut. Tänk på att du måste överklaga beslutet inom tre veckor från att du fick del av det.
Tänk på att dina önskemål i skolvalet kan påverka barnets rätt till skolskjuts.
En elev som uppfyller avståndskravet för skolskjuts för sin skolskjutsskola, och bara väljer den skolan i skolvalet, kommer att ha rätt till skolskjuts. Detta oavsett om eleven får plats på den närmsta skolan eller inte. Om hen inte får plats där kommer kommunen att placera eleven på en annan skola, normalt sett den näst närmsta, och eleven har alltså fortfarande rätt till skolskjuts.
Men om eleven väljer en annan skola som alternativ 2 i skolvalet, kan det innebära att hen inte får skolskjuts. Om det blir fullt på den närmsta skolan, och eleven därmed placeras på sitt alternativa önskemål, är kommunen inte skyldig att anordna skolskjuts till den skolan.
Läs mer om skolvalet:
Film om skolskjuts
Här kan du ta del av en informationsfilm som förklarar hur ditt val av skola kan påverka rätten till skolskjuts för barnet.
Skolskjutsen sker i första hand med allmänna kommunikationer, det vill säga kollektivtrafik, om det går. Eleven får då ett busskort för Östgötatrafiken skickat till sig.
Om avståndet mellan hemmet och hållplatsen är längre än avståndet för att ha rätt till skolskjuts över huvud taget, eller om vägen inte är tillräckligt säker, kan eleven istället få åka taxi eller en särskild skolbuss. Vilket det blir beror på vad kommunen har upphandlat för den aktuella sträckan. Detsamma gäller om eleven får vänta alltför länge efter skolan på bussen. Det kan bli så att eleven får åka buss i ena riktningen och taxi i den andra.
En elev som väljer en annan skola än den som kommunen anvisat kan få skolskjuts om hen hade haft rätt till skolskjuts till och från skolskjutsskolan. Förutsättningen, enligt Motala kommuns riktlinjer, är att det kan ordnas utan att det kostar mer för kommunen än vad det hade kostat om eleven gick på skolskjutsskolan. Det innebär i praktiken att om eleven hade kunnat åka kollektivtrafik till och från skolskjutsskolan, och alltså är berättigad till ett busskort, så kommer hen att kunna få ett busskort även om hen går på en annan skola. Däremot anordnar kommunen inte någon särskild skolskjuts för eleven i dessa fall.
Ersättning för självskjutsning
Om ni bor där kollektivtrafik inte kan utnyttjas kan ni istället få ersättning för att ni behöver skjutsa barnet, så kallad självskjutsning. Det tillämpas restriktivt och erbjuds när kommunen bedömer det som en lämplig lösning i ett individuellt fall. Ersättningen motsvarar kostnaden för det läsårskort eleven är berättigad till. Den betalas ut som en engångssumma. Hälften av summan betalas ut under höstterminen och andra hälften under vårterminen till det konto som du anger vid ansökan.
Du som vårdnadshavare ansöker om ersättningen i e-tjänsten för ansökan om skolskjuts. Ansök senast 1 april inför kommande hösttermin för att få full ersättning.
Ersättning för självskjuts betalas inte ut retroaktivt utan tidigast från den dagen ansökan kommer in eller från starten av läsåret. Om kommunen redan hunnit utfärda ett busskort för eleven görs ett avdrag på ersättningen.
Barn till föräldrar som inte bor ihop har rätt till skolskjuts från den ena eller båda bostadsadresserna om kraven för skolskjuts från adressen är uppfyllda. Det krävs dock att eleven går i den skola där kommunen hade placerat eleven, den så kallade skolskjutsskolan, utifrån elevens folkbokföringsadress.
Boendet ska bygga på ett fast och varaktigt arrangemang och vara likvärdigt fördelat på de båda adresserna, till exempel boende varannan vecka på respektive adress.
Om den ena adressen är utanför skolans upptagningsområde kan väntetiden bli längre än vad som sägs i riktlinjerna.
Om den andra hemadressen ligger i en annan kommun gäller inte rätten till skolskjuts.
Det är vårdnadshavaren som ansvarar för att avboka skolskjutsresan om eleven inte ska åka med. Om eleven inte åker med skolskjutsen på morgonen avbokas eftermiddagens hemresa automatiskt. För att boka på hemresan igen, ring beställningscentralen. Det är bara elever som åker med taxifordon eller specialfordon som behöver avboka, och det gäller alltså inte om eleven åker skolbuss.
Du kan avboka och boka på resor på telefon 0771-71 10 20 alla dagar mellan 06.00-23.00. Avboka resor i så god tid som möjligt men senast 1 timme före resans avgång.
Om du inte avbokar
Om avbokning inte sker i tid och bilen kör en så kallad ”bomkörning” går en varning ut till vårdnadshavare med påminnelse om att avboka skolskjutsen vid den andra bomkörningen. Vid ytterligare bomkörningar tas en avgift ut på 150 kronor/bomkörning av vårdnadshavare. En annan bedömning kan göras om det finns särskilda skäl.
Blir eleven sjuk under dagen och behöver åka hem tidigare är detta inte att räkna som skolskjuts. Vårdnadshavaren får då själv se till att eleven tar sig hem, alternativt får resan utföras med färdtjänst.
På- och avstigningsplats
När vi handlägger din ansökan bedömer vi var den mest lämpliga platsen är för upphämtning. Ofta är det i nära anslutning till hemmet. Eleven kan också hänvisas till en omarkerad plats eller en hållplats för kollektivtrafiken.
För att få en så effektiv rutt som möjligt kan barnen behöva ta sig till en uppsamlingsplats. Det är vårdnadshavarnas ansvar att se till att eleven kommer till och från på- och avstigningsplatsen på ett tryggt och säkert sätt. Att hämta alla barn vid hemmet skulle ta alltför lång tid och de barn som åker skolskjutsen skulle få en väldigt lång restid. Ibland är det heller inte lämpligt av andra skäl att stiga på och kliva av vid hemmet. Det kan exempelvis vara svårt för ett stort fordon att vända.
Kliva av vid annan hållplats
Vill eleven vid ett enstaka tillfälle kliva av på en annan hållplats än den tilldelade krävs ett intyg.
Tider för skolskjutsen
Skolskjutsen planeras efter skolans ramtider, inte efter varje enskild elevs schema. Ramtid är den tid då den första klassen börjar sin lektion på morgonen och den sista tiden när sista klassen, i respektive årskurs eller stadie, slutar sin sista lektion för dagen. Om ditt barn slutar tidigare får hen alltså vänta på nästa skolskjuts.
Om barnet har en varaktig funktionsnedsättning, som påverkar möjligheten att ta sig till skolan, kan barnet ha rätt till skolskjuts av den anledningen. Du som vårdnadshavare ska presentera relevant underlag i samband med din ansökan. Det kan vara exempelvis ett medicinskt utlåtande från läkare.
Barn som exempelvis har råkat ut för en olycka och därför inte kan ta sig till skolan under en begränsad period har inte rätt till skolskjuts. Dessa fall täcks av kommunens olycksfallsförsäkring.
Det ställs stora krav på både fordon och förare. Förarna har ett stort ansvar för säkerheten ombord. De är bland annat utbildade i olika funktionsnedsättningar, bemötande, tystnadsplikt och första hjälpen. Alla skolskjutsfordon är utrustade med alkolås.
För att upprätthålla säkerheten kan föraren ställa krav på barnen. Det är till exempel inte tillåtet att ta av sig bältet, byta sittplats under resans gång eller att spela musik utan hörlurar. Föraren kan också bestämma på vilka platser barnen ska sitta på för att öka trivseln och tryggheten.
Skrymmande packning får inte tas med, exempelvis cyklar, skidor, pulkor eller stora hockeytrunkar.
Krav på bilbälte
Eleven har ansvar för att följa reglerna om användning av bilbälte.
Hjälpmedel för förflyttning
Har du ett förflyttningshjälpmedel måste detta vara godkänt att användas vid resor. Kontrollera också om hjälpmedlet är godkänt för ditt barn att sitta kvar i under resan.
Mellan hemmet och hållplatsen ansvarar elevens vårdnadshavare för barnets säkerhet. Ansvaret övergår till bolaget som kör skolbussen när barnet kliver ombord i fordonet och fram till när eleven kliver av bussen på morgonen i anslutning till skolan. Motsvarande ordning gäller på vägen hem.
Träna gärna tillsammans med barnen på att klara skolvägen på ett så tryggt och bra sätt som möjligt. Du kan bidra till en ökad trafiksäkerhet genom att se till att ditt barn har reflexer och gärna en ficklampa under den mörka årstiden.
Att tänka på vid hållplatsen
Om någon möter barnen efter skolan, stå på samma sida som fordonet stannar på! Risken finns annars att barnen springer över vägen utan att se sig för.
Se till att barnen kommer i god tid till hållplatsen på morgonen så att de inte behöver springa för att hinna med. Föraren kan inte vänta på barn som är sena till hållplatsen eftersom hela rutten då blir försenad.
Skolskjutsens angivna avgångstider från hållplats på morgonen är cirkatider. Dessa kan variera plus eller minus 5 minuter. På eftermiddagen kan tiderna för avlämning variera mer beroende på att rutten påverkas av vilka barn som för dagen åker med.
Om ni missar skjutsen på morgonen ansvarar du som förälder för att ditt barn kommer till skolan.
Om vi inte kan garantera säkerheten under färden, på grund av till exempel stora snömängder eller halka, kan skolskjutsen bli försenad eller ställas in. Om väderförhållandena är svåra bör du som förälder kontakta bolaget som kör bussen för att försäkra dig om att skolskjutsen tar sig fram. Om vägen inte är snöröjd tillräckligt, kontakta din vägförening.
Har du som vårdnadshavare frågor eller synpunkter på en specifik resa, till exempel att det har inträffat något ombord på skolskjutsen som du reagerar på, kan du kontakta Östgötatrafikens kundtjänst på telefon 0771-21 10 10. Du kan också skriva in via Östgötatrafikens synpunktsformulär.
Skriv till oss – Östgötatrafiken
Läs mer
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Östgötatrafikens kundtjänst
Telefon: 0771-21 10 10
Webbplats: https://www.ostgotatrafiken.se/