Gifta sig, vigsel
E-tjänst
Ni bokar enklast borgerlig vigsel via vår e-tjänst.
Om ni väljer att gifta er borgerligt utförs vigseln av de vigselförrättare som Länsstyrelsen har utsett. Äktenskapet får samma rättsliga status som när ni gifter er religiöst.
Ni kan välja att ha vigseln i sessionssalen i rådhuset, som ligger i anslutning till kommunhuset i Motala, eller på en annan plats som ni kommer överens om tillsammans med er vigselförrättare. Det maximala antalet deltagare i sessionssalen är tjugo personer.
En vigsel i rådhuset är gratis. Om ni vill gifta er på en annan plats kan ni behöva betala för vigselförrättarens resekostnader.
Du kontaktar en vigselförrättare för att boka en tid för vigsel. Efter det går du in i kommunens e-tjänst för att lämna de uppgifter som behövs för att vigselförrättaren ska kunna förrätta en vigsel.
Vigslar genomförs företrädesvis på torsdagar och fredagar klockan 9.00-15.00 eller enligt överenskommelse med vigselförrättaren. Ni tar kontakt med den vigselförrättare som tjänstgör det aktuella datumet. Er bokning behöver vara inkommen och komplett senast två veckor innan ni har tänkt gifta er.
Camilla Egberth
Möjlig att boka veckorna 4, 8, 12, 16, 20, 24, 34, 38, 42, 46, 50.
Carin Forsell
Möjlig att boka veckorna 3, 7, 11, 15, 19, 23, 33, 37, 41, 45, 49.
Inger Lorentzson
Möjlig att boka veckorna 2, 6, 10, 14, 18, 22, 32, 36, 40, 44, 48, 52.
Cari Rylander
Möjlig att boka veckorna 1, 5, 9, 13, 17, 21, 25, 35, 39, 43, 47, 51.
Veckorna 26-31 saknar schemalagd vigselförrättare. Kontakt tas direkt med vigselförrättare för att undersöka möjligheten till vigsel dessa veckor.
Här hittar du kontaktuppgifter till de vigselförrättare som finns i kommunen:
Vigselförrättare – Länsstyrelsen
Ansök om hindersprövning hos Skatteverket. Detta gör ni gemensamt genom att fylla i en särskild blankett som ni kan hämta på Skatteverkets webbplats eller på något av Skatteverkets lokala kontor.
Hindersprövning – Skatteverket
Ni kan också beställa den per telefon: 0771-567 567.
Välj ut två bröllopsvittnen. För att vigseln ska vara giltig måste två personer till vara med vid ceremonin för att intyga att ni har gift er. Vittnena måste vara myndiga.
Kontakta en vigselförrättare för att boka en tid. Efter det går du in i e-tjänsten Boka tid för vigsel. Det är viktigt att du har kommit överens om en tid med vigselförrättaren innan du startar e-tjänsten. Boka en tid minst två veckor innan önskat datum.
Om ni är i behov av tolk ordnar ni det själva.
Både ni som ska vigas och de två som är era vittnen visar upp giltig legitimation för vigselförrättaren.
Vigseln förrättas sedan enligt ett särskilt formulär och kan ske på svenska eller engelska. Ni väljer själva om ni vill växla ringar under ceremonin.
Glöm inte att ta med er hindersprövning och vigselintyg till vigseln, annars kan vigseln inte utföras.
Efter vigseln får ni ett vigselbevis av vigselförrättaren som minne av ceremonin. Vittnena undertecknar vigselprotokollet.
Vigselförrättaren underrättar Skatteverket om vigseln. Det kan ta 5-6 veckor innan vigseln finns registrerad i folkbokföringen.