Byte av vattenmätare
Film om vattenmätarbyte
I filmen nedan kan du se vad du ska tänka på inför vattenmätarbytet och hur det går till. Här kan du också se hur du avgör om din mätarplats uppfyller våra krav.
Vad innebär det att byta vattenmätare?
Vattenmätaren mäter hur mycket kallvatten du förbrukar. Den ägs av Motala kommun, men som fastighetsägare måste du upplåta plats för mätaren och ge oss tillträde vid behov. I Motala och Vadstena är det personal från Motala kommun som utför byten och kontroll av mätaren.
När det är dags för dig att byta vattenmätare får du ett brev om detta från Motala kommun med en föreslagen tid. Om du har fått en tid för mätarbyte förväntas du vara hemma när vi kommer, alternativt se till att någon annan kan släppa in personalen som ska byta. Om du vill omboka din tid, kontakta Servicecenter. Normalt sett tar arbetet cirka 15-20 minuter, och under tiden är vattnet avstängt. Mätarbytet är kostnadsfritt.
Du som fastighetsägare är enligt lag ansvarig för att VA-installationen är i gott skick och att ett mätarbyte är möjligt att genomföra. Du kan läsa mer här nedan om de steg du behöver ta för att säkerställa att mätarplatsen är godkänd. Om personal har åkt ut till dig och sedan inte kunnat byta mätaren på grund av brister på mätarplatsen, får du betala en förgävesavgift på 500 kronor.
Är du osäker på om din mätarplats uppfyller kraven enligt ovan ber vi dig ta kontakt med Servicecenter via motala.kommun@motala.se alternativt via 0141-22 50 00. Du kan om du vill skicka in en bild på vattenmätaren för att vi lättare ska kunna göra bedömningen.
Det är viktigt att det finns tillräckligt med utrymme för att kunna arbeta på mätarplatsen, minst 60 cm framför och 70 cm ovanför vattenmätaren. Platsen måste vara fri från alla föremål och bör vara upplyst.
Jordkabel får inte sitta monterad på VA-installationen.
En vattenmätarkonsol är ett väggfäste som ska hålla vattenmätaren stadigt på plats. En vattenmätares uppgift är inte att hålla ihop rören före och efter vattenmätaren utan vattenmätaren ska endast mäta förbrukningen. Utan konsol så finns det risk att det blir spänningar i vattenmätaren som kan orsaka att den spricker med läckage och stora skador som följd.
Inför ett mätarbyte ställs det krav på vattenmätarkonsol i enlighet med Svenskt Vattens rekommendationer samt branschstandard.
Om du inte har en vattenmätarkonsol, kontakta en rörmokare.
För att vi ska kunna genomföra bytet krävs att ventilerna fungerar. Kontrollera det genom att stänga ventilen före vattenmätaren och därefter öppna en kran med kallvatten. Om mätaren står still och inget vatten kommer ur kranen fungerar ventilen.
Gör om proceduren med ventilen efter mätaren.
Om vattnet fortsätter rinna behöver den ena eller båda ventilerna bytas ut. Kontakta en rörmokare. Boka om din tid för vattenmätarbyte tills efter att rörmokaren bytt ut ventilerna.
Om du har ventiler med svart ratt, rör dem inte! Läs mer nedan.
Om du har avstängningsventiler med svart ratt som heter LK580, LK581 eller LK582, måste dessa bytas ut då de inte längre är godkända. Ventilerna har visat sig ha en brist i konstruktionen som gör att korken riskerar att skjuta iväg av trycket vilket kan orsaka personskador. Det finns också risk för omfattande vattenskador i samband med bytet.
De flesta försäkringsbolag kräver att du har godkända och fungerande ventiler.
Om du har någon av dessa eller trasiga ventiler ska du kontakta en rörmokare för att byta till annan modell. Försök inte att själv vrida på ventilen innan den är utbytt, eftersom du kan skada dig på den uppskjutande korken samt få en omfattande vattenläcka hemma.
Boka om din tid för vattenmätarbyte tills efter att rörmokaren bytt ut ventilerna.
Anledningen till att vi byter din vattenmätare är för att både du och vi ska vara säkra på att mätaren fungerar som den ska, och mäter rätt mängd vatten så att du betalar rätt avgift för din förbrukning. Enligt Vattentjänstlagen ska vattenmätaren bytas ut minst vart tionde år.
De gamla mekaniska mätarna byts ut mot digitala fjärravlästa mätare för att underlätta vid vattenavläsning.
Ja. Vatten och avfall i Motala kommun arbetar efter ABVA (Allmänna bestämmelser för brukande av kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggning). Den regleras och beslutas av kommunfullmäktige. I ABVA kan man läsa att vi som VA-huvudman har rätt att ställa krav på mätarplatsens konstruktion och utformning.
I enlighet med ABVA kan huvudmannen, alltså kommunen, ställa krav på mätarplatsen, men det är fastighetsägaren som ansvarar för mätarplatsen och kostnader för att säkerställa en godkänd mätarplats.
Vi rekommenderar att du en gång per år öppnar och stänger de ventiler som sitter före och efter vattenmätaren för att se till att de fungerar som de ska. På så sätt är du säker på att det går att stänga av vattnet ifall du skulle drabbas av en vattenläcka.
Om du har en svart rund ventil med texten LK580 på ska du inte röra den. Den typen av ventil är inte pålitlig och ska bara hanteras av en behörig fackman. Läs mer under rubriken ”Se till att du har rätt ventiler” ovan.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se