Carlsund utbildningscentrum
Sjukfrånvaro ska anmälas tidsbestämt eller varje dag före klockan 10.00.
- i första hand via det digitala elevsystemet.
- i andra hand via telefon 0141-22 56 65.
För omyndig elev ska vårdnadshavare göra sjukanmälan. Vid APL-/praktikperiod görs sjukanmälan både till skolans reception och till praktikplatsen.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet.
Det innebär att minst 15 veckor av utbildningen utförs hos en eller flera arbetsplatser utanför skolan. Det arbetsplatsförlagda lärandet ger eleverna möjlighet att använda sina teoretiska kunskaper i praktiken. De får tillfälle att prova på sitt framtida yrke och få yrkeserfarenheter och kontakter, vilket ökar möjligheterna till framtida anställning.
På Carlsund tycker vi att det är viktigt att eleverna har inflytande på skolan och att de kan vara med och påverka sin vardag. Det får de möjlighet till genom elevskyddsombuden och elevkåren.
Elevskyddsombuden
I varje klass utses två elevskyddsombud. Deras uppgift är att föra klassens talan i olika frågor. Klassen har regelbundna klassråd och då har varje elev möjlighet att lyfta angelägna frågor. Det kan handla om arbetsmiljön, studiesituationen eller något annat skolrelaterat. Frågor som inte går att lösa på klassrådet tar elevskyddsombuden med sig.
Elevskyddsombuden håller stormöte två gånger per termin. Då träffas alla skolans elevskyddsombud och diskuterar frågor som är angelägna för samtliga elever på skolan. På skolan finns även en elevskyddskommitté som träffas oftare och finns till hands om något kommer upp mellan våra stormöten.
Under höstterminen får samtliga nya elevskydd utbildning. Under vårterminen lägger elevskydden stort fokus på hälso- och elevsociala frågor genom att analysera resultatet av Om mig-enkäten som görs över hela länet. Resultatet analyseras under ett stormöte och diskuteras vidare mellan elevskyddskommittén och styrgruppen på skolan. Detta ligger i sin tur till grund för uppdateringen av skolans likabehandlingsplan.
På Carlsund utbildningscentrum består elevhälsan av kurator, skolsköterska och speciallärare (resursgruppen).
Kurator
Det finns det två kuratorer som arbetar med elevsociala och studiesociala frågor. De finns där för dig som har behov av att samtala med någon. Det kan handla om kompisar, skolarbetet, hur du har det hemma eller hur du har det med dig själv. Hos skolans kuratorer kan du också få hjälp med praktiska saker såsom studieekonomi och kontakt med myndigheter.
My Hellstrand
Kurator
Telefon: 0141-22 56 74
Mobil: 070-540 39 55
E-post: my.hellstrand@motala.se
Pia Ström
Kurator
Telefon: 0141-22 58 20
Mobil: 072-141 62 11
E-post: pia.strom@motala.se
Skolhälsovård
Till skolsköterskan kan du gå med alla frågor som rör hälsa, egenvård och sjukdomar men också om du känner dig ängslig eller bekymrad över något.
Skolsköterskan finns på översta våningen, innanför expeditionen.
Therese Järnede
Skolsköterska
Telefon: 0141-22 56 38
E-post: therese.jarnede@motala.se
Carina Lohm Isberg
Skolsköterska
Telefon: 0708-75 79 95
E-post: carina.lohm.isberg@motala.se
Resursgruppen
På Carlsund arbetar en resursgrupp som består av fyra lärare. Gruppen stöttar de elever som är i behov av extra anpassningar och/eller särskilt stöd i sina kurser.
- När eleverna börjar på Carlsund utbildningscentrum tar vi emot information från grundskolan.
- Vi utför diagnostiska läs- och skrivtester med eleverna och har därefter enskilda samtal med alla elever.
- De elever som bedöms ha behov av stöd erbjuds detta.
- Under det första läsåret förstärker vi helklassundervisningen vissa lektionspass, framför allt i svenska, engelska och matematik.
- Vid behov deltar vi i utvecklingssamtal och andra möten.
- Genom medverkan i skolans elevhälsoteam har vi kontinuerlig kontakt med rektor, syv, specialpedagog, skolsköterska och kuratorer.
Telefonnummer arbetsrum: 0141-22 58 87.
Medarbetare i resursgruppen:
- Ingrid Larsson, ingrid.larsson@motala.se, 070-622 37 50
- Carina Estgren, carina.estgren@motala.se
- Barbro Strömberg, barbro.stromberg@motala.se
- Gunilla Rörby, ragnhild.rorby@motala.se
Carlsund utbildningscentrum är en skola med mångfald! Vi har elever som läser gymnasieskolans yrkesförberedande program samt introduktionsprogrammet.
För att ta tillvara på och utveckla skolans verksamhet utifrån denna mångfald har Carlsund tillsammans med Platengymnasiet en integrationsgrupp. Denna grupp består av elever och personal från de båda skolorna. Integrationsgruppens syfte är att underlätta och anordna möten mellan olika elevgrupper samt vara ett nätverk för integrationsfrågor för gymnasiet och annan verksamhet i Motala kommun.
Integrationsgruppen arbetar bland annat med:
- Bredare integrationssamarbete mellan Platen och Carlsund att främja möten och samarbete mellan elever på de olika programmen
- Internationella veckan
- Motala för jämställdhetsveckan
- Kub-projektet, Rauol Wallenberg academy
Vi har många olika gymnasieprogram som du kan välja. Här hittar du information om de gymnasieprogram som du kan läsa på Carlsund utbildningscentrum.
Varje program på Carlsund har ett programråd där lärare, elever, näringsliv och skolledning är representerade.
De lokala programråden bidrar till en nära samverkan mellan skola och arbetsliv, vilket är en förutsättning för att yrkesprogrammen ska kunna fungera och utvecklas.
Programråden träffas 2–3 gånger per år för att diskutera utbildningsfrågor. Det kan handla om att sätta upp mål för verksamheten, föra diskussioner om utbildningens innehåll och upplägg, skolans utrustning och hur den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen kan genomföras.
Här hittar du information om studie- och yrkesval samt kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledarna.
Gymnasiemässa
Varje höst är vi med på Motalas gymnasiemässa där vi, tillsammans med andra gymnasieskolor i regionen, visar upp vår verksamhet. Både lärare och elever finns på plats för att ge information om skolan. Mässan vänder sig i första hand till blivande gymnasieelever.
Öppet hus
I januari håller Carlsund utbildningscentrum öppet hus, då niondeklassare, föräldrar, vänner, gamla elever och övriga intresserade bjuds in för att se vår verksamhet. Aktiviteter på programmen, tävlingar och musikunderhållning brukar stå på schemat. Självklart finns lärare, elever, rektorer, elevhälsa och studievägledare här för att visa skolan och svara på frågor.
Schemabrytande aktivitetsdagar
På Carlsund utbildningscentrum har vi två-tre schemabrytande aktivitetsdagar som är gemensamma för elever och lärare. Syftet med dessa aktiviteter är att skapa bättre en sammanhållning både på klass-, program- och skolnivå.
Uppstarten
Vid uppstarten av höstterminen har vi en schemabrytande aktivitetsdag när varje årskurs tävlar i olika grenar. Syftet med dagen är att skapa klassammanhållning.
Utmaningen
Strax innan jullovet har vi en schemabrytande aktivitet i multihallen, där eleverna tävlar klassvis mot varandra i någon sport. Klasserna är även utklädda. Fina priser delas ut till det vinnande laget samt bäst utklädda lag.
Beachfotboll
Innan sommarlovet är det dags för beachfotbollturneringen. Vi bokar en uppblåsbar sarg från Skogsborg och spelar, klassvis, fotboll i Varamosanden. Vädret är för det mesta med oss och det brukar blir en bra avrundning inför det stundande sommarlovet.
Logga in i elevsystem
Använd elevsystemet IST för sjukanmälan eller för att hitta betyg och din individuella studieplan.
Kontakt
Carlsund utbildningscentrum, receptionen
Telefon: 0141-22 56 65
E-post: carlsund@motala.se
Besöksadress:
Carlsund utbildningscentrum
Medevivägen 57
591 50 Motala
Postadress:
Carlsund utbildningscentrum
Box 956
591 29 Motala
Peter Johansson
Rektor för fordonsprogrammet, industriprogrammet, byggprogrammet och hotell- och turismprogrammet
Telefon: 0141-22 25 71
E-post: peter.r.johansson@motala.se
Helena Ånstad
Rektor för barn- och fritidsprogrammet, handelsprogrammet och elprogrammet
Telefon: 0141-22 38 91
E-post: helena.anstad@motala.se
Sebastian Hagård
Rektor för vårdprogrammet och introduktionsprogrammen
Telefon: 0141-22 34 16
E-post: sebastian.hagard@motala.se