Landsbygdsutveckling
Motala kommun arbetar med landsbygdsutveckling genom samverkan med lokala utvecklingsgrupper eller andra nätverk på landsbygden, Lokalt ledd utveckling (tidigare Leader), och Motala kommuns utvecklingsplan för landsbygden.
Motala kommun vill utveckla en stark samverkan med de Lokala utvecklingsgrupperna och andra nätverk på landsbygden. Vi jobbar aktivt med att stötta landsbygdens näringar genom att ge råd kring utvecklingsfrågor och undanröja hinder, hjälpa till att söka företagsstöd för landsbygdsföretag och uppmuntra att ingå i, ta del av eller starta LLU-projekt i bygden. Lokala utvecklingsgrupper kan också ansöka om bygdepeng.
Bygdepeng till landsbygdsförening
Några av de konkreta insatser som genomförs 2015-2020 för att utveckla landsbygden i kommunen är att undersöka sjönära lägen som kan bli attraktiva boendemiljöer, genomföra minst ett integrationsprojekt på landsbygden, aktivt bidra till att utveckla byalag och aktörsgrupper på landsbygden, tillsammans med lanthandlarna till exempel underlätta hemsändning av varor och också genomföra årliga medborgardialoger med landsbygd och mindre tätorter.
För att hjälpa näringar på landsbygden att utvecklas finns olika typer av företagsstöd och projektmedel. Det kan röra sig om investeringsstöd och stöd för lanthandlare. Man kan också starta ett projekt för utveckling av sin verksamhet. Mellan åren 2014-2020 genomförs ett EU-program för landsbygdsutveckling. Lokala utvecklingsgrupper, byalag och andra föreningar på landsbygden, företag och kommuner, har möjlighet att samverka i så kallade LLU-områden (Lokalt ledd utveckling, tidigare Leader). I LLU-områden utvecklas landsbygden med hjälp av EU-medel.
Motala kommuns föreningar, företag och offentliga aktörer kan alltså samverka för utveckling av landsbygden i ett geografiskt område. LLU-området Folkungaland omfattar hela Motala kommun. I området ingår också Finspång, Mjölby, Vadstena, Linköping, Åtvidaberg och delar av Norrköpings kommun. Kansli är beläget i ”Vreta Kluster” i Linköpings kommun.
Motala har fyra valda representanter i Lag, Local action group, som fattar de formella besluten kring varje projektansökan. De fyra personerna är hämtade ur privat, offentlig och ideell sektor. Motala kommun kommer via landsbygdsutvecklaren att ha en nära relation med både Folkungalands kansli som med de fyra lokala representanterna. Bläddra bland våra , med en mängd olika alternativ för alla smaker och plånböcker, tillgängliga att köpa online.
LLU-området Vättern med fokus på fisket och fiskerinäringen och verksamhet kopplade till fiske har en vald representant från Motala kommun. LLU-området Vättern administreras från Jordbruksverket i Jönköping där verksamhetsledaren arbetar.
Motala kommun har tillsammans med Coompanion och Hela Sverige ska leva drivit ett projekt för att hitta hus som står obebodda på landsbygden, så kallade ödehus. Inventeringen har gjorts i samarbete med de lokala utvecklingsgrupperna på olika orter runt om i kommunen. Syftet är att få inflyttning till landsbygden och därmed ett ökad underlag för lokala företag och kommunal service.
Lantmäterienhet tog fram en app som underlättade inventeringen. Närmare 200 till synes obebodda byggnader hittades. Helt enkelt en outnyttjad resurs för inflyttning. Husen som funnits är av skiftande karaktär, en del kan man flytta in i direkt medan andra är att betrakta som renoveringsobjekt.
Motala kommun har gjort ett brevutskick till samtliga fastighetsägare för att få svar på om de har intresse av att sälja sin fastighet eller hyra ut den.
Frågor av projektet besvaras av kommunens utvecklingsstrateg för landsbygden, se kontaktuppgifter nedan.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se