Skolval
Här gör du valet
Logga in i e-tjänsten Mitt skolval för att välja skola till ditt barn. Skolvalet sker under januari månad inför kommande läsår.
Så går skolvalet till
Du som är vårdnadshavare till en elev som ska börja förskoleklass eller årskurs sju ska välja vilken skola som du önskar att barnet ska gå på. I skolvalet anger du upp till fem skolor där du vill att barnet ska gå på. Rangordna valen där den första skolan är den du önskar i första hand och så vidare. Viktigt att veta är att barnets samtliga vårdnadshavare måste godkänna ansökan med bank-ID.
Barnet placeras utifrån era val och skolans kapacitet. Vi utgår från vårdnadshavares önskemål så långt det går, men i de fall en skola får fler önskemål än vad det finns platser tillämpas turordningsregler. Du hittar turordningsreglerna nedan.
Film om skolvalet
Här nedan kan du se en informationsfilm som förklarar hur skolvalet och fördelningen av platser i skolorna går till.
Alla elever har en så kallad skolskjutsskola. Det är generellt den närmsta kommunala skolan rent geografiskt, räknat från folkbokföringsadressen. Vilken som är elevens skolskjutsskola framgår av skolskjutskartan.
Tänk på att dina önskemål i skolvalet kan påverka barnets rätt till skolskjuts.
En elev som uppfyller avståndskravet för skolskjuts för sin skolskjutsskola, och bara väljer den skolan i skolvalet, kommer att ha rätt till skolskjuts. Detta oavsett om eleven får plats på den närmsta skolan eller inte. Om hen inte får plats där kommer kommunen att placera eleven på en annan skola, normalt sett den näst närmsta, och eleven har alltså fortfarande rätt till skolskjuts.
Men om eleven väljer en annan skola som alternativ 2 i skolvalet, kan det innebära att hen inte får skolskjuts. Om det blir fullt på den närmsta skolan, och eleven därmed placeras på sitt alternativa önskemål, är kommunen inte skyldig att anordna skolskjuts till den skolan.
Läs mer om riktlinjer för skolskjuts:
Film om skolskjuts
Här kan du ta del av en informationsfilm om hur ditt val av skola kan påverka rätten till skolskjuts för barnet.
Grundregeln är att eleven ska placeras på den skola som vårdnadshavarna önskar. Ibland kan det hända att en skola får fler ansökningar än det finns platser. I dessa fall placeras eleverna enligt turordningsreglerna som finns i kommunens riktlinjer för skolplacering.
Turordningsregler förskoleklass
- Rimligt avstånd. Alla har rätt till en skola inom tre kilometer. Finns ingen skola inom tre kilometer har man rätt till en plats på den av kommunen anvisade skolskjutsskolan.
- Syskonförtur, det vill säga om barnet har syskon i årskurs F-3 på sökt skola det aktuella läsåret.
- Relativ närhet till sökt skola.
- Kortast absolut avstånd till sökt skola.
- Lottning.
Turordningsregler årskurs 7
- Rimligt avstånd. Alla har rätt till en skola inom fem kilometer. Finns ingen skola inom fem kilometer har man rätt till en plats på den av kommunen anvisade skolskjutsskolan.
- Relativ närhet till sökt skola.
- Kortast absolut avstånd till sökt skola.
- Lottning.
Vad innebär relativ och absolut närhet?
Enkelt uttryckt innebär relativ närhet att den som förlorar mest på att inte få platsen på den önskade skolan får den. Det beräknas såhär:
- Avståndet till den sökta skolan jämförs med avståndet till den närmaste alternativa skolan för att ta fram skillnaden i avstånd = den relativa närheten.
- Sedan jämförs den relativa närheten för samtliga som sökt samma skola. När två barn sökt samma skola och bara ett av dem kan få en plats, så är det barnet som har längsta relativa avstånd till den alternativa skolan har rätt till platsen. Detta eftersom den eleven alltså kommer att få störst negativa konsekvenser av att inte få platsen.
- Om två barn har samma relativa närhet så mäts avstånd mellan till sökt skola och barnet som har kortast avstånd till skolan får platsen = absolut närhet.
Ansökan till fristående skola i kommunen eller till skolor i andra kommuner görs direkt till den skola du vill att ditt barn ska gå på. Den aktuella skolan lämnar besked om ifall eleven blivit antagen eller inte.
Om eleven fått plats på fristående skola eller i en annan kommun önskar vi att du ändå loggar in i e-tjänsten för att vi ska få information om detta och inte placerar barnet på någon av kommunens skolor.
Gör såhär:
Ansökan är ogiltig om inte samtliga vårdnadshavare har signerat ansökan eller om ansökan inte gjorts inom ansökningstiden. I dessa fall placeras eleven på en skola som har platser kvar och som ligger inom rimligt avstånd från hemmet.
Ny ansökan kan göras flera gånger under skolvalsperioden. Därefter upphör möjligheten att välja skola. Efter ansökningstiden kan du ansöka om att byta skola.
Samtliga vårdnadshavare behöver ha bank-ID för att kunna logga in i elevsystemet.
Blankett används i undantagsfall då ansökan om skolval ska göras av:
- vårdnadshavare som saknar bank-ID
- familjehem
- vårdnadshavare till elev utan fullständigt personnummer
- vårdnadshavare där någon i familjen har skyddade uppgifter
- om du är folkbokförd utanför Motala kommun.
Om du behöver en blankett, kontakta Motala kommuns Servicecenter via e-postadressen motala.kommun@motala.se eller telefon 0141-22 50 00.
Även om familjen planerar att flytta till Motala, och har barn som ska börja förskoleklass eller årskurs 7 kommande läsår, ska vårdnadshavare genomföra ett skolval. I dessa fall vill vi se en kopia på köpe- eller hyreskontrakt som bekräftelse på inflyttningen. Kontakta Servicecenter om detta gäller er familj för att få en inbjudan till skolvalet.
Läs mer:
Under mars månad lämnar vi besked om vilken kommunal skola barnet placerats på i e-tjänsten Mitt skolval.
Överklaga beslutet
Om du inte är nöjd med beslutet kan du överklaga det inom tre veckor från att du fick ta del av det.
Det är viktigt att du vet att en överklagan inte är detsamma som en önskan att få byta till en viss skola. Om du vill att ditt barn byter till en annan skola behöver du därför också ansöka om det genom att önska ett skolbyte.
Skicka din överklagan till:
Motala kommun
Bildningsnämnden
591 86 Motala
Om överklagan kommit in i rätt tid kan kommunen antingen ändra beslutet, eller skicka den vidare till rätt instans.
I överklagan ska du ange:
- vilket beslut som överklagas
- varför du tycker det är fel
- vilken ändring du vill ha.
Du ska även uppge:
- namn
- personnummer
- postadress
- telefonnummer.
Glöm inte att underteckna din skrivelse.
Om du har problem med att logga in kan det bero på att systemet är överbelastat. Försök igen lite senare. Om du har fortsatta problem kan du kontakta kommunens servicecenter.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se