Modersmål, hemspråk
Ansökan via e-tjänst
Du ansöker lättast om modersmål i grundskolan eller gymnasieskolan genom att använda vår e-tjänst. Längre ner på den här sidan hittar du en instruktion om hur du fyller i e-tjänsten.
Modersmålsundervisningen ska hjälpa eleven att utveckla sitt språk och lära sig mer om den egna kulturen. Undervisningen ska även underlätta elevernas utveckling till att bli tvåspråkiga med dubbel kulturell identitet. Modersmålsundervisning är frivillig. I förskolan erbjuds barnen modersmålsstöd.
Rätt till modersmålsundervisning
Modersmålsundervisningen regleras i skollagen: ”En elev som har en vårdnadshavare med ett annat språk än svenska ska erbjudas modersmålsundervisning i detta språk om språket är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet och eleven har grundläggande kunskaper i språket.”
Modersmålsundervisning får inte anordnas som nybörjarspråk. Det är rektor som beslutar om en elevs modersmålsundervisning. Enligt skolförordningen kan en elev bara läsa ett språk som modersmål oavsett hur många språk eleven har som modersmål.
Andra regler gäller för de nationella minoritetsspråken finska, samiska, meänkieli, romani chib och jiddisch. Modersmålsundervisning i ett nationellt minoritetsspråk ska erbjudas även om språket inte är det dagliga umgängesspråket i hemmet.
Adoptivbarn har också rätt till modersmålsundervisning. Det gäller även om språket inte är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet. Eleven måste dock ha grundläggande kunskaper i språket.
Förutsättningar för modersmålsundervisning
Modersmålsundervisning erbjuds från grundskolan till gymnasiet.
En elev i årskurs 1–9 kan få modersmålsundervisning om
- en eller båda vårdnadshavare har ett annat språk än svenska som modersmål
- eleven har grundläggande kunskaper i det aktuella språket
- eleven använder språket dagligen i hemmet (gäller inte adoptivbarn)
- minst fem elever önskar undervisning i språket inom kommunen
- lämplig lärare i det aktuella språket finns.
Undervisningen i modersmål kan samordnas för elever på olika skolor och sker oftast efter ordinarie lektionstid. Om undervisningen inte sker på ordinarie skola får du själv ordna med resan till skolan.
I och med att modersmålet är ett skolämne får eleven betyg ifrån årskurs 6.
Ansökan görs av elevens vårdnadshavare. Vi vill i första hand ha en digital ansökan:
Modersmål – ansökan – Motala kommun
Har du som barnets vårdnadshavare inte bank-id kan du kontakta barnets skola så får du hjälp med ansökan.
För den som önskar modersmålsundervisning i grundskolan görs ansökan en gång.
Nyanlända elever som läser på språkintroduktionen kan ansöka om modersmålsundervisning. De elever som läser inom de ordinarie gymnasieprogrammen kan ansöka om:
- Modersmål 1
- Modersmål 2
- Aktiv flerspråkighet.
Betyg
Betyg i modersmål ges efter avslutad kurs.
Din rätt till studiehandledning
Om du som elev inte klarar att följa undervisningen på svenska har du rätt att få studiehandledning på ditt modersmål eller starkaste språk. Det gäller om du riskerar att inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås i ett eller flera ämnen. Det gäller inte bara nyanlända elever utan alla elever i
- grundskolan
- anpassade grundskolan
- specialskolan
- sameskolan
- gymnasieskolan
- anpassade gymnasieskolan.
Nyanlända elever har i vissa fall en förstärkt rätt till studiehandledning på modersmålet. Dessa elever ska få studiehandledning på modersmålet om det inte är uppenbart att det inte behövs.
Din kunskapsutveckling ska inte vara beroende av hur väl du kan det svenska språket. För att kunna visa dina kunskaper i ett ämne, behöver du ibland möjlighet att få stöd av ditt modersmål eller starkaste språk. Det är skolans uppdrag att ge alla elever förutsättningar att utveckla sina språk och sina kunskaper.
Studiehandledning på något annat språk än modersmålet
En elev kan i vissa fall få studiehandledning på ett annat språk än sitt modersmål. Det gäller elever som har rätt till modersmålsundervisning och som innan de kom till Sverige fick undervisning på annat språk än modersmålet. De eleverna kan få studiehandledning på det språket i stället, men bara om det finns särskilda skäl.
De nyanlända elever som tagits emot i högstadiet och som har en förstärkt rätt till studiehandledning kan få studiehandledningen på sitt starkaste skolspråk, även om det är ett annat språk än modersmålet.
Ansökan om studiehandledning
Det är rektorn på din skola som beslutar om studiehandledning.
Om eleven inte önskar modersmålsundervisning längre ska det anmälas via vår e-tjänst till Bryggan. Detta gäller både grundskola och gymnasiet.
Här beskrivs hur du använder kommunens e-tjänst för ansökan om modersmål i grundskolan eller på gymnasiet.
- I översikten på e-tjänsten kan du se en beskrivning och flödet av ansökningsprocessen. För att starta ansökan klickar du på ”Starta e-tjänsten”. Observera att du behöver ha bank-id för att kunna genomföra ansökan.
- I ansökans första steg ”Kontaktuppgifter” anger du vilken elev det gäller. Välj i första hand att ”Hämta från Skatteverket” för att se dina barn. Observera att du endast kan välja de barn som är aktuella för modersmålsundervisning. ”Fyll i manuellt” används i de fall då barnet inte finns med på grund av att hen saknar personnummer.
- Nedanför finner du vårdnadshavaruppgifter. Här är det viktigt att du fyller i rätt e-postadress då det är denna du kommer få notiser till rörande ditt ärende.
- Nästa steg i ansökan är ”Ansökningsuppgifter” och där behöver du besvara samtliga frågor.
– Fråga 1: Vilken årskurs går eleven i?
– Fråga 2: Vilket språk har eleven som modersmål?
– Fråga 3: Talas det valda språket hemma varje dag?
– Fråga 4: Har eleven tidigare fått undervisning i det valda språket? Om du väljer ”Ja” här så kommer det även upp en följdfråga där du behöver svara på hur många år hen deltagit tidigare.
– Fråga 5: Har eleven studiehandledning? - Förhandsgranska sedan ansökan och klicka på ”Skicka in”.
Vad händer sen?
Din ansökan kommer att hanteras av rektor och modersmålshandläggare. Du kommer att få svar på din ansökan i ditt ärende som du hittar under fliken ”Mina sidor” på e-tjänsteplattformen. Notis om svar skickas till den e-postadress som uppgetts i ansökan.
Mother tongue tuition – instruktion om modersmålsansökan på engelska (PDF, 144 kB)
Instruktion om modersmålsansökan på arabiska (PDF, 121 kB)
Instruktion om modersmålsansökan på dari/persiska (PDF, 171 kB)
Afka hooyo, luqadda guriga – instruktion om modersmålsansökan på somaliska (PDF, 67 kB)
ቋንቛ – instruktion om modersmålsansökan på tigrinja (PDF, 76 kB)
Gjuha amtare – instruktion om modersmålsansökan på albanska (PDF, 139 kB)