Tjällmo

Tjällmo ligger i den nordöstra delen av Motala kommun i en gammal kulturbygd. Här bor drygt 550 personer och några av besöksmålen på orten är Gästgiveriet och Skönnarboleden.

Inflygningsfilm över Tjällmo

Filmen visar vyer över Tjällmo filmade med drönare. Filmen har inget ljud.

Om Tjällmo

Tjällmo ligger i nordöstra delen av Motala kommun, längs väg 211, i ett område med stort kulturhistoriskt värde.

Tjällmo har en skola till år 6, förskola och fritidshem. Biblioteket ligger i skolan. I anslutning till skolan och bygdegården finns också en idrottshall och i bygdegården finns en fritidsgård för ungdomar.

Övrig service i Tjällmo är livsmedelsaffär, bensinstation, bilverkstad och deltidsbrandkår. Tjällmo med omgivande landsbygd har cirka 1 000 invånare, varav cirka 550 personer bor inne i samhället.

Finspång, Borensberg, Motala, Linköping och även Örebro ligger inom pendlingsavstånd. Bussförbindelse finns via Borensberg till Motala och Linköping.

Lediga tomter

I Tjällmo finns lediga tomter för bostäder:

Lediga tomter.

Aktiviteter och föreningsliv

Tjällmo Gästgifvaregård omnämns redan 1677 i Erik Dahlbergs dagbok. Därmed är det ett av landets äldsta gästgiverier som fortfarande är i drift. Här kan du äta god mat i en trevlig miljö. Här finns också Hembygdsgården som sommartid har öppet  i caféet och erbjuder försäljning av lokalt hantverk.

Tjällmo museum har föremål från bygden som visar hur det såg ut på landet i gångna tider. Tjällmo kyrka är unik med en mycket ovanlig orgel och ett ovanligt krucifix från 1300-talet. Vill du hellre ströva i naturen finns den 10 kilometer långa Skönnarboleden. Utmed leden hittar du lämningar från ortens järnhantering och ett vattenhjul återuppbyggt på dess rätta plats i naturlig storlek.

Vid sjön Lien i Tjällmo, nordost om Motala, ligger barnvänliga Småängsbadet med bland annat lekplats, kiosk och bangolf.

I föreningsregistret hittar du föreningar inom idrott, kultur, fritid och omsorg:

Föreningsregistret

Statistik

Här hittar du statistik, bland annat för befolkning i kommunen i stort och för de mindre orterna:

Statistik

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej