Vårdnad, boende och umgänge
Vårdnad är ett juridiskt begrepp. Vårdnadshavaren är den som bestämmer i frågor som rör barnet. En ensam vårdnadshavare kan på egen hand ta beslut för barnet. Har barnet två vårdnadshavare måste båda vårdnadshavarna gemensamt ta beslut för barnet. Att en förälder har ensam vårdnad för barnet påverkar inte barnets rätt till umgänge med den andre föräldern.
När ni som föräldrar är överens om hur vårdnad, boende och umgänget ska se ut när ni skiljer er eller separerar finns möjlighet att upprätta avtal. Ett avtal godkänns av socialnämnden och ska vara till barnets bästa.
Samarbetssamtal
Om ni som föräldrar inte är överens om hur ni ska samarbeta kring era barn har ni möjlighet att få hjälp genom samarbetssamtal hos oss på familjerätten.
Informationssamtal
Innan du som förälder kan inleda en tvist i domstol för att driva frågorna om vårdnad, boende och/eller umgänge behöver du komma till familjerätten för ett informationssamtal. Att delta i ett informationssamtal är ett lagkrav.
Syftet med samtalet är att du inför att en tvist i domstol inleds ska ha fått grundläggande information om vad det finns för stöd för att lösa tvisten samt hur en process i domstol går till.
Använd gärna vår e-tjänst för att anmäla att du eller ni behöver komma på informationssamtal.
Informationssamtal inför tvister om vårdnad, boende eller umgänge – anmälan
När du skickat in ärendet till oss kommer vi att att ta kontakt för att boka in ett informationssamtal.
Du kan också kontakta oss på familjerätten direkt för bokning eller frågor.
Tvist i tingsrätten
Är föräldrarna inte överens i frågorna om vårdnad, boende eller umgänge kan ni vända er till tingsrätten. Tingsrätten kan begära en utredning för att fatta beslut i frågorna. Utredningen utförs av familjerätten i Motala kommun.
Syftet med utredningen är att ta reda på vad som är bäst för barnet. Utredningen innehåller vanligtvis samtal med föräldrarna och hembesök hos vardera föräldern med barnet. Under utredningen brukar vi hämta information från barnomsorg och skola samt social- och polisregister. Även barnsamtal ingår i utredningen.
Ett krav för att inleda en tvist i tingsrätt är att föräldrarna närvarar vid ett informationssamtal som hålls av familjerätten. I första hand ska föräldrarna gemensamt närvara vid ett informationssamtal. Efter genomfört informationssamtal erhåller föräldrarna ett intyg.
Kontakt
Familjerätten i Motala
E-post: familjeratten@motala.se
Telefon: 0141-22 24 23
Telefontid helgfria dagar: Tisdag 13.15-14.30, torsdag 8.15-9.30
Postadress:
Familjerätten
Motala kommun
591 86 Motala
Besöksadress:
Socialkontoret
Drottninggatan 5
591 35 Motala