Förpackningar och tidningar
Återvinn här
På den här kartan kan du se var du kan lämna förpackningar och tidningar till återvinning.
Du behöver inte rengöra dina förpackningar innan du lämnar dem till återvinning. För att undvika lukt vid förvaring kan du skölja ur dem, till exempel med diskvattnet. Låt dem torka upp och ner i diskhon.
Har du trångt under diskbänken kan du samla allt i samma behållare och sortera på plats.
Att källsortera och lämna förpackningar och tidningar till återvinning gynnar miljön och sparar både energi och material. När du källsorterar får förpackningarna chans att bli återvunna, istället för att gå direkt till förbränning. Du hjälper till att spara på jordens resurser och bidrar till ett cirkulärt samhälle. Till exempel halveras koldioxidutsläppen om du källsorterar en plastförpackning istället för att slänga den i soppåsen.
Koldioxidutsläppen minskar med cirka 1,4 kilo för varje kilo tidningar som vi återvinner. Energiåtgången vid papperstillverkning är mycket lägre när basen är returfiber än när fibrerna kommer direkt från nyfällda träd.
Det är också reglerat i lag att Sveriges invånare ska sortera ut returpapper, förpackningar, elavfall, batterier och grovsopor.
Allt blandas väl ändå ihop och hamnar på tippen?
Nej, det är en seglivad myt. Entreprenörerna som tömmer behållarna får ersättning när de levererar rent och sorterat material. Om de blandar ihop materialet tar inte anläggningen emot det och entreprenören måste då lämna ifrån sig det till förbränning eller deponi — vilket de måste betala för.
Kommunen har i samband med införandet av fyrfack delat ut sorteringskassar med olika fack som du kan sortera förpackningar av olika material i. Om kassen har blivit sliten och du behöver en ny är du välkommen att hämta det på en bemannad återvinningscentral.
Om du inte har insamling av förpackningar och tidningar i anslutning till din bostad, exempelvis fyrfack, kan du lämna dem på en återvinningsstation.
Återvinningsstationer på karta
Motala tätort
- Borenshult
- Bråstorp
- Charlottenborg
- Marieberg
- Sporthallen
- Tuddarps återvinningscentral
- Övre Holm
Övriga Motala kommun
- Borensbergs återvinningscentral
- Borensberg Östenssons
- Fornåsa
- Godegård
- Klockrike
- Nykyrka
- Tjällmo
- Österstad
Vadstena kommun
- Borghamn
- Hovsvägen
- Kronoängen
- Simhallen
- Vadstena återvinningscentral
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se